Το σχέδιο για τη δημιουργία δομής δίπλα από τον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο
Η πρόταση έχει γίνει εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο από τον Κοινωνικό Οργανισμό και το Κέντρο Κοινότητας Παραρτήματος Ρομά.
Η δημιουργία μιας δομής που θα δίνει την δυνατότητα στους διαμένοντες στον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο για τα απαραίτητα, σε ότι αφορά την υγιεινή τους, την σίτιση τους, αλλά και γενικότερα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, πάντα με δεδομένο όμως, ότι μένουν σε παράγκες και σε καταλύματα που ουσιαστικά δεν μπορεί να ζήσει άνθρωπος εκεί.
Όμως απάντηση δεν έχει έρθει από τα αρμόδια υπουργεία, όλους αυτούς τους μήνες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Νεολόγο» ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης για την δημιουργία αυτής της δομής.
Πέντε με έξι κέντρα
Όπως διευκρινίζει η δομή αυτή θα εντασσόταν στο πλαίσιο των κέντρων γειτονιάς που ήθελε να δημιουργήσει ο Δήμος και ο Κοινωνικός Οργανισμός για τους Ρομά που ζουν στην επικράτεια της Πάτρας, αλλά και γενικότερα για τις ευάλωτες πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες, άστεγοι κτλ).
«Στον σχεδιασμό μας ήταν να φτιάξουμε πέντε με έξι κέντρα γειτονιάς στην επικράτεια του Δήμου Πατρέων. Μάλιστα είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα, ξεκινώντας την διεκδίκηση του έργου.
Ωστόσο, δεν είχαμε ορίσει ακόμα τις περιοχές και τα μέρη της Πάτρας που θα γίνονταν αυτά τα κέντρα γειτονιάς. Ένα όμως από αυτά θα αφορούσε σίγουρα τον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου και θα ήταν πλησίον αυτού, αφού γνωρίζουμε τις συνθήκες που ζουν εκεί οι άνθρωποι αυτοί. Ωστόσο, δεν έχουμε βρει έως τώρα καμία ανταπόκριση».
Είχε βρει και ακίνητο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος δεν πρόκειται να παρατήσει το σχέδιο που έχει για τα κέντρα γειτονιάς. Για αυτό και σε περίπτωση που το κράτος δεν δώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, τότε σκοπεύει να διεκδικήσει το έργο αυτό μέσα από τα κονδύλια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ, 2021 – 2027.
Αν όχι και για τα πέντε κέντρα γειτονιάς, τουλάχιστον για το δύο από αυτά και σίγουρα για τον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου. Μάλιστα με βάση τον σχεδιασμό που είχε γίνει και επειδή το κέντρο αυτό δεν θα μπορούσε να φτιαχτεί στον πρώην σκουπιδότοπο, δίπλα από τον καταυλισμό (ο χώρος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών), είχε βρεθεί ακίνητο κοντά στην περιοχή που θα εκμισθωνόταν από τον Δήμο.
Υγιεινή και μαθήματα
Όμως όλα αυτά για την ώρα έχουν μείνει στη θεωρία και στα σχέδια. Μια τέτοια δομή για να φτιαχτεί και να λειτουργήσει χρειάζεται ένα ποσό της τάξεως κοντά στις 150.000 ευρώ και τουλάχιστον οχτώ με δέκα άτομα έμψυχο δυναμικό που θα εργάζονται εκεί.
Στο κέντρο αυτό οι Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό ο οποίος παραμένει κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς τουαλέτες, χωρίς καμία υγιεινή, χωρίς θέρμανση κτλ, θα μπορούσαν να πηγαίνουν εκεί και να πλένουν τα ρούχα τους, να κάνουν ένα μπάνιο και γενικότερα πράγματα που θα αφορούσαν την υγιεινή τους.
Εκεί επίσης θα γίνονταν μαθήματα ελληνικών στα παιδιά του καταυλισμού, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν γνωρίζουν καν τη γλώσσα, αφού όχι μόνο δεν ξέρουν να γράφουν, αλλά ούτε και να τη μιλούν καλά – καλά.
Όλα αυτά στη θεωρία
Παράλληλα τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι του καταυλισμού, θα μπορούσαν να παρακολουθούν διάφορες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, παίρνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση, πέρα από την ανομία, την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.
Όλα αυτά σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Με την προϋπόθεση ότι οι Ρομά θα ήταν διατεθειμένοι να δεχθούν τις υπηρεσίες του κέντρου, αλλά και να δείξουν μια τάση προσαρμογής στο κοινωνικό σύνολο. Κάτι που ασφαλώς δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα.