8.000 αστυνομικοί και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας ξεκινούν «σαφάρι» ελέγχων για τα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα κατά του κορονοϊού και στους εμβολιασμένους αφήνει ο πρωθυπουργός. Εντείνεται η επιχείρηση «πειθούς» στους ανεμβολίαστους. Έκκληση και για την 3η δόση. Ξεκινά «σαφάρι» ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων.

«Είμαι κατηγορηματικός, ότι δεν πάμε σε lockdown». Με αυτή τη φράση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφατικά έκλεισε κάθε ενδεχόμενο να μπει σε καραντίνα ξανά η οικονομία και η κοινωνία, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει την πίεση που προκαλεί το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Κλειδί, όπως ανέδειξε ο Πρωθυπουργός (Mega) ο εμβολιασμός… Τόσο όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, όσο και των πολιτών που απομένει να κάνουν την αναμνηστική δόση. Τυχόν ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί ως σήμερα, με άρνηση κάποιων να κάνουν την 3η δόση, θέτει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Τεστ και από τους εμβολιασμένους;

Η πορεία των εμβολιασμών ωστόσο, σε συνδυασμό με την δυναμική της πανδημίας, θα είναι ο καταλύτης στην στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί και στους εμβολιασμένους η υποχρέωση να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ, δεδομένου ότι και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο μεταδίδουν τον ιό, κάτι που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιβαρυντικό τις επόμενες εβδομάδες…
“Ξέρουμε ότι εμβολιασμένοι, ακόμη και όταν μεταδίδουν, μεταδίδουν με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Από εκεί και πέρα το πώς θα επεκτείνουμε το τεστ ενδεχομένως και σε εμβολιασμένους θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, αλλά δεν είναι αυτό η κρίσιμη παράμετρος αυτή τη στιγμή στη φάση που βρισκόμαστε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης…

Αντίστοιχα, η πορεία του 4ου κύματος της πανδημίας – το οποίο εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου – αναμένεται να κρίνει εάν θα υπάρξουν και νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, παρ’ ότι, όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, “η φαρέτρα των μέτρων έχει σχεδόν αδειάσει”.Remaining Time-0:22FullscreenMute

«Σαφάρι» ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων

Στο Μέγαρο Μαξίμου “μετρούν” τις αντιδράσεις στον επαγγελματικό κόσμο αλλά και στην κοινωνία από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, με ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μεγάλο “στοίχημα” η πιστή εφαρμογή τους, σε αυτή την κομβική στιγμή της πανδημίας, με το ΕΣΥ να δέχεται ισχυρές πιέσεις…
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιστρατεύει 8.000 αστυνομικούς και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπουργείου Ανάπτυξης για “σαφάρι” ελέγχων σε όλη τη χώρα.

Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου, των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.

Καταλύτης των αποφάσεων η πίεση στο Ε.Σ.Υ.

«Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται και άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία θα έχει όταν το Σύστημα πιέζεται» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή σε δύο ημέρες από σήμερα υπηρετούν τρεις αρχές:
Πρώτον, από τη στιγμή που υπάρχει στη διάθεση όλων το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.
Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας.
Και τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.