30.000 πολίτες θα στηριχθούν για τη δόση του στεγαστικού τους δανείου:

Μία ανάσα από την οριστική λύση για την στήριξη των συνεπών δανειοληπτών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, βρίσκονται τράπεζες και κυβέρνηση και αναμένεται το «πράσινο φως» από τον SSM προκειμένου να μπει σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες το μέτρο στήριξης θα αφορά περίπου 30.000 δανειολήπτες, παρότι η κυβέρνηση θα ήθελε τα μέτρα να αφορούν παραπάνω δανειολήπτες, γύρω στους 50.000. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει προ ημερών και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000».

Οι βασικές παράμετροι της πρότασης των τραπεζών είναι ότι 30.000 δανειολήπτες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα επιδοτηθούν από τις τράπεζες για το 50% της πρόσθετης επιβάρυνσης που έχουν οι δόσεις τους από την αύξηση των επιτοκίων.

Το νέο πρόγραμμα θα λειτουργεί υπό την εποπτεία και ευθύνη της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα επιδοτεί τους δανειολήπτες με ποσό που θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων, ενώ η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται από την πολιτεία και όχι από τις τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει κάθε μήνα, από τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας μηνιαίας δόσης και της καταβολής του Ιουλίου 2022.

Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση του Ιουλίου ήταν τάξεως των 600 ευρώ και του ερχόμενου Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου ανέλθει στα 700 ευρώ, το ποσό των 50 ευρώ θα πληρώνεται από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 650 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών η διάρκεια της δράσης θα είναι 12μηνη και οι ακριβείς λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τα κριτήρια

Η εφαρμογή της στήριξης θα είναι εθελοντική, ενδεχομένως να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και για όλο το 2023. Αφορά μόνο ευάλωτους δανειολήπτες, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών προβλέπει το ανώτατο συνολικό εισόδημα να είναι 17.500 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 21.000 ευρώ για μεγαλύτερα νοικοκυριά. Η αξία της ακίνητης περιουσίας ξεκινά από τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 135.000 ευρώ για ζευγάρι, 150.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 165.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 180.000 ευρώ για μεγαλύτερα νοικοκυριά.

Κατά το πρόσφατο ραντεβού με το υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων ενημέρωσαν σχετικά με τις αυξήσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όσο η ΕΚΤ ενισχύει τους δείκτες της, ένα μέρος θα περνά και στις αποδόσεις των αποταμιευτικών τους προϊόντων.