28η Οκτωβρίου: Η Πάτρα τιμά την επέτειο του 1940 με σειρά εκδηλώσεων

Επίκαιρα περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο είναι τα σημερινά μηνύματα που εκπέμπει ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου. Η περίοδος που διανύουμε καταχωρεί στις σελίδες της ιστορίας δύο ανοιχτά μέτωπα, όπου οι εμπλεκόμενοι λαοί βιώνουν τη θηριωδία του πολέμου.

Η εθνική μας επέτειος στέλνει ηχυρό το μήνυμα της ειρήνης και ο εορτασμός της συμβολίζει τους αγώνες και την ομοψυχία του λαού μας απέναντι σε φασιστικά καθεστώτα και επεκτατικές πολιτικές.

Η Αχαΐα, όπως και όλη η Ελλάδα γιορτάζει με σειρά εκδηλώσεων την 28η Οκτωβρίου, οι οποίες θα κορυφωθούν σήμερα με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση (ώρα 12.00) που θα γίνει στην οδό Αγίου Ανδρέου.

Το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας, παρουσία των αρχών και φορέων της πόλης, χοροστατούντος του Σαβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ολγας.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου θα εκπροσωπήσουν στη Δυτική Ελλάδα οι εξής:

-Στην Πάτρα η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

-Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Δημήτριος Σκάλκος.

-Στον Πύργο ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αγρίνιο. Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στην Πάτρα, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά στην Αμφιλοχία, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλειος Γιαννόπουλος στον Πύργο, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαρία Μπίλια στην Ανδραβίδα.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο, όπως ανακοινώθηκε, στις εκδηλώσεις τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη θα εκπροσωπήσε,ι λόγω απουσίας του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς.

ΤΟ ΜΗΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Το δικό του μήνυμα για τη μεγάλη σημερινή γιορτή έστειλε και ο Μητροπολιτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέφερε: «Η επέτειος τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940, γεμίζει ὅλους μας μέ συγκίνηση καί ὑπερηφάνεια. Ὑποκλινόμεθα μπροστά στίς θυσίες καί τά αἵματα τῶν ἡρώων, πού ἔπεσαν ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος κατά τό ἔπος τοῦ ‘40. Ἀσπαζόμεθα τόν τόπο πού φυλάσσει τά ἱερά κόκκαλα τῶν μαρτύρων προγόνων μας, πού ἄφησαν σπίτια, γυναῖκες καί παιδιά καί πολέμησαν γιά τήν ἔνδοξη, Ὀρθόδοξη καί λεβεντογέννα πατρίδα μας».

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος σε μήνυμά του σημειώνει: «Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί την ιστορική υπενθύμιση τους χρέους μας για διαρκή αγώνα, αφού μετά το “Επος του ‘40” θα γραφτεί και το “Επος της Εθνικής Αντίστασης” με πρωτοστάτη το ΕΑΜ–ΕΛΑΣ. Ενας αγώνας με υπέρτατο σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης, για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τις φρικαλεότητες των παλαιών και σύγχρονων πολέμων και του Ολοκαυτώματος».

Η ΔΕΕΠ

Την ίδια ωρα, η ΔΕΕΠ Αχαΐας σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι κορυφαία στιγμή της ιστορικής διαδρομής του ελληνικού έθνους. Με το ιστορικό ΟΧΙ στον φασισμό και τον ναζισμό και τις θυσίες της, η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»

Η παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» με τον Νεκτάριο Σκιαδαρέση, τόνισε: «Το Επος του ’40. Οδοδείκτης πίστης, ελπίδας και ενότητας» 83 χρόνια συμπληρώνονται από το ιστορικό «Τότε είναι πόλεμος» του Μεταξά στον ιταλό πρέσβη Γκράτσι, ο οποίος μετέφερε το ιταλικό τελεσίγραφο, ζητώντας τη συνεργασία της Ελλάδας με την Ιταλία και την ταυτόχρονη κατάκτηση της χώρας μας με συνθηκολόγηση. Το «Τότε είναι πόλεμος» του Μεταξά απαντήθηκε με το ιστορικό «ΟΧΙ» των ελλήνων πατριωτών στους ιταλούς φασίστες».