1500 κλήσεις και 380 αφαιρέσεις πινακίδων αλλά το κυκλοφοριακό… στα ύψη!
Δυο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από την εφαρμογή των αυστηρών αστυνομικών μέτρων για το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Πάτρας με το βάρος των ελέγχων από το Τμήμα Τροχαίας και την ομάδα ΔΙΑΣ της Αμεσης Δράσης να επικεντρώνεται στις διπλοσταθμεύσεις, στη κατάληψη χώρων στάθμευσης και ελεύθερης κίνησης πεζών και ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα – 30 Ιανουαρίου – οπότε και τέθηκε σε ισχύ το επιχειρησιακό σχέδιο της τοπικής ΕΛΑΣ μέχρι και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν 1.328 παραβάσεις για σταθμεύσεις, αφαιρέθηκαν 375 πινακίδες κυκλοφορίας εκ των οποίων 261 για σταθμεύσεις, 46 για παραβάσεις που αφορούσαν σε χώρους ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), 68 για παραβάσεις κίνησης, ενώ σε 67 περιπτώσεις οι αστυνομικοί προχώρησαν και στην αφαίρεση διπλωμάτων οδήγησης. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν συνολικά 333 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) από τις οποίες οι 147 αφορούσαν σε μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, ΚΤΕΟ και παραβίαση σηματοδότη.
Ικανοποίηση εκφράζεται από στελέχη της ΕΛΑΣ, για τα πρώτα αποτελέσματα την ώρα που διαπιστώνεται «μεγάλη βελτίωση» στο κέντρο της Πάτρας κυρίως τις ώρες αιχμής, αλλά και μερική συμμόρφωση των οδηγών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην «Π», υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί, ωστόσο τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και επαναλαμβάνεται σε κάθε τόνο πως «δεν πρόκειται για προσωρινό μέτρο».
Χαρακτηριστικό του «πρέσινγκ» της Αστυνομίας είναι το γεγονός πως την Τρίτη, η πρωινή βάρδια των αστυνομικών της ΔΙΑΣ, επέδωσε κλήσεις για 56 παραβάσεις του ΚΟΚ. Τέλος, βασικός «αντίπαλος» του όλου εγχειρήματος εκτός από την νοοτροπία των οδηγών, είναι το ισχνό προσωπικό των υπηρεσίων.