Ψάχνουν μοδίστρες για τις στολές του Πατρινού καρναβαλιού
Οι παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού επιστρέφουν, τα καρναβαλικά πληρώματα έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους, όμως η πανδημία που σάρωσε την περασμένη τριετία τη μεγαλύτερη διοργάνωση της αχαϊκής πρωτεύουσας, έχει αφήσει τις «πληγές» της.
Λείπουν εργατικά χέρια
Μια από αυτές, η πιο ανησυχητική, έχει να κάνει με τις μικρές βιοτεχνίες και τις μοδίστρες που δημιουργούν όλες αυτές τις καρναβαλικές στολές που βλέπουμε στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού για λογαριασμό των πληρωμάτων.
Ο κλάδος αυτός με την ακύρωση των καρναβαλικών παρελάσεων του 2020 και κυρίως με την ματαίωση των αντίστοιχων εκδηλώσεων του 2021 και του 2022, υπέστη μεγάλη ζημιά.
Ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που κάθε καρναβάλι έβρισκαν δουλειά στις επιχειρήσεις αυτές, έφυγαν εντελώς από τον κλάδο, βλέποντας ότι δεν υπήρχε μεροκάματο και βρήκαν εργασία αλλού.
Πλέον τώρα που οι παρελάσεις επιστρέφουν στο προσκήνιο και υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την δημιουργία νέων στολών από ορισμένα έστω πληρώματα, λείπουν τα χέρια που χρειάζονται για να ανταποκριθούν άμεσα και γρήγορα σε όλο αυτό τον όγκο της δουλειάς που κρύβεται πίσω από το θέαμα των παρελάσεων.
«Ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε»
«Είναι ένα πρόβλημα που ισχύει και το αντιμετωπίζουμε στο πετσί μας» τονίζει η Χαρά Κόντου, ιδιοκτήτρια μια εκ των γνωστότερων επιχειρήσεων του κλάδου που κάθε χρόνο φτιάχνει δεκάδες στολές για τα πληρώματα τόσο για τις παρελάσεις των μεγάλων, όσο και των μικρών.
«Ένα μεγάλος αριθμός εργαζομένων που απασχολούνταν στον χώρο μας την καρναβαλική περίοδο έχει φύγει κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, με την πανδημία και την ακύρωση των παρελάσεων. Πλέον ψάχνουμε να βρούμε ανθρώπους για να μας βοηθήσουν και να απασχοληθούν και δεν βρίσκουμε πουθενά».
«Το βρίσκουμε μπροστά μας»
Από την πλευρά της μια ακόμα επιχειρηματίας του κλάδου που έχει και αυτή μεγάλη εμπειρία στον χώρο φτιάχνοντας δεκάδες καρναβαλικές στολές κάθε χρόνο, η Νίκη Αντζουλάτου, επιβεβαιώνει το πρόβλημα που διαφαίνεται.
«Υπάρχει σοβαρό θέμα με την έλλειψη ανθρώπων για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρει ο κλάδος, ειδικά για την καρναβαλική περίοδο και όχι μόνο. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζαμε πριν από την κρίση της πανδημίας, το βρίσκουμε όμως τώρα μπροστά μας».
Δύσκολη δουλειά με απαιτήσεις
Η δουλειά αυτή της δημιουργίας καρναβαλικών και αποκριάτικων στολών δεν είναι εύκολη. Απαιτείται μια εμπειρία, χρειάζονται γνώσεις, μεράκι και διάθεση και φυσικά να υπάρχουν τα ψυχικά αποθέματα για να αντέξει κανείς στην πίεση που υπάρχει για έναν τουλάχιστον μήνα, ίσως και παραπάνω.
Βλέπετε ένας μεγάλος όγκος της δουλειάς θα πρέπει να βγει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα με ένα καλό ποιοτικό αποτέλεσμα. Ο όγκος αυτός βέβαια της δουλειάς στο φετινό καρναβάλι δεν ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Τα περισσότερα από τα πληρώματα θα βγουν στις παρελάσεις με τις στολές που είχαν ετοιμάσει το 2020 και θα κάνουν κάποιες προσθήκες με σκοπό να τις εμπλουτίσουν. Αυτό φαίνεται από τα δείγματα που έχουν δοθεί στις μοδίστρες, τουλάχιστον μέχρι ώρας.
Το πρόβλημα θα φανεί το 2024
Οπότε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών στις μοδίστρες και γενικότερα σε όλη αυτή την βιοτεχνία που «κρύβεται» πίσω από το Πατρινό Καρναβάλι θα φανεί από το 2024 και μετά όταν όλα τα πληρώματα και οι καρναβαλιστές θα θέλουν νέες στολές για να παρελάσουν.
«Είναι ένα θέμα που πρέπει να κοιτάξει η πόλη και οι φορείς. Εμείς είχαμε σκεφτεί να ζητήσουμε από τον ΟΑΕΔ και το αρμόδιο υπουργείο να δημιουργήσει μια σχολή στην οποία να μαθαίνουν νέα κορίτσια τη δουλειά και να τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν πρακτική ώστε να υπάρξει ένα μέλλον στο επάγγελμα» τονίζει η Χαρά Κόντου.
H Νίκη Αντζουλάτου δεν κρύβει την απογοήτευση της. «Δεν βλέπω να υπάρχει ενδιαφέρον από τα νέα κορίτσια για τη συνέχιση του επαγγέλματος αυτού. Δεν θα βρίσκουμε γαζώτριες τα επόμενα χρόνια, το επάγγελμα θα εκλείψει.
Οι περισσότερες από τις παλιές μοδίστρες που γνώριζαν την τέχνη έχουν βγει στη σύνταξη πλέον και τα κορίτσια της νέας γενιάς προτιμούν άλλα πιο εύκολα επαγγέλματα ή έχουν μάθει στα επιδόματα… Τι να πω. Είμαι απογοητευμένη. Υπάρχει ζήτημα στον χώρο μας και αυτό είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο Πατρινό Καρναβάλι».
Το σκέφτονται για αλλοδαπές
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε καρναβάλι, στην κορύφωση των προετοιμασιών, κάθε μοδιστράδικο απασχολούσε από 10 έως 15 εργαζόμενους το λιγότερο. Πλέον το σκέφτονται για τα επόμενα χρόνια να κάνουν αίτημα στους αρμόδιους φορείς για να φέρουν εργάτριες ή και εργάτες από τρίτες χώρες, προκειμένου να βγει ο όγκος της δουλειάς την καρναβαλική περίοδο. Εκεί έχουν φτάσει.
Η απουσία συλλογικού οργάνου
Το μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο των μοδιστρών είναι ότι δεν έχουν σε τοπικό και σε πανελλήνιο επίπεδο ένα συλλογικό όργανο για να διεκδικήσουν από τους φορείς τα αιτήματα τους.
Στο διάστημα της πανδημίας, το κενό αυτό ήταν εμφανές για τον κλάδο. Γιατί δεν ήταν μόνοι οι καρναβαλικές παρελάσεις που ακυρώθηκαν. Ήταν και οι αποκριάτικοι χορό που δεν έγιναν, οι εκδηλώσεις στις εθνικές επετείους και γενικότερα κάθε είδους εκδήλωση που λόγω της ιδιαιτερότητας της χρειαζόταν μια στολή. Όλα αυτά ακυρώθηκαν και ο κλάδος για μια τριετία ήταν στον «πάτο».