ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία… μεταφέρθηκε στην Πάτρα!
Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ουκρανίας προσεύχονταν στον Θεό να πρυτανεύσουν η ειρήνη, η καταλλαγή, η συνεννόηση. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι ένωναν τη δύναμη της προσευχής τους για να αποφευχθεί ο πόλεμος. Όμως δυστυχώς το σχίσμα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι δεν «επιτρέπουν» στους ορθοδόξους να ενώσουν τα χέρια τους, πολλώ δε μάλλον να προσευχηθούν. Χριστιανοί κατά χριστιανών. Ορθόδοξοι κατά ορθοδόξων. Ρώσοι κατά Ουκρανών και Ουκρανοί κατά Ρώσων. Κάτι το οποίο συναντούμε και στην Πάτρα. Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει το «Αυτοκέφαλο» της Ουκρανικής Εκκλησίας όμως κάποιοι στην Πάτρα, μεταξύ αυτών και ιερείς, όπως ο γνωστός για την στάση του στο θέμα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος… εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Στην Ουκρανία οι Αρχιεπίσκοποι Επιφάνιος και Ονούφριος συνεχίζουν να διεξάγουν έναν πόλεμο χαρακωμάτων μέχρι εσχάτων, και το ίδιο συμβαίνει και στην Πάτρα, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, με αφορμή τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη. Οι οπαδοί του Ονούφριου είναι φιλορώσοι, ενώ του Επιφάνιου στηρίζουν την Ουκρανια. Από το 2018, οπότε και η Εκκλησία της Ουκρανίας ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με επικεφαλής της τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος διέκοψε τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αφού θεωρεί ότι η Ουκρανία υπάγεται στην εκκλησιαστική του δικαιοδοσία, και μάλιστα έχει παραχωρηθεί αυτονομία στον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο. Στη συνέχεια διέκοψε τη μνημόνευση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου οι οποίοι αναγνώρισαν την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου.
Ο Ονούφριος είχε και έχει την άμεση στήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο με μια «επιθετική» του κίνηση και σε απάντηση της απόφασης του κ. Θεοδώρου πριν από 10 ημέρες ενέταξε στην εκκλησιαστική του δικαιοδοσία δεκάδες κληρικούς στην Αφρική που μέχρι τότε υπάγονταν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, γεγονός που σήμανε «συναγερμό» στην Ορθοδοξία…!
Ο Ονούφριος έχει φίλους και στην Πάτρα. Μάλιστα μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν είναι το πρώην μέλος της αντιαιρετικής επιτροπής Σπυρίδων Ζορμπαλάς, ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παπασταύρου και άλλοι οι οποίοι ευθέως παραβιάζουν και στέκονται «απέναντι» στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και τα ερωτηματικά είναι πολλά; Στηρίζουν και τους Ρώσους στην επίθεση και τον πόλεμο που έκαναν εναντίον της Ουκρανίας; Γιατί είναι βέβαιο πως και το «σχίσμα» έχει βάλει «το χεράκι του» σε αυτό! Από την άλλη πλευρά ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος δήλωσε ξεκάθαρα υπέρ της ειρήνης και μάλιστα τη νύχτα της Παρασκευής έκανε και αγρυπνία. Να θυμίσουμε ότι η παρέμβαση του μέλους της αντιαιρετικής επιτροπής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Σπύρου Ζορμπαλά ο οποίος είχε καλέσει σε συγκέντρωση (το 2019) κατά της επίσκεψης πιστών από την Ουκρανία στον Αγιο Ανδρέα, προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη. Ο Πατρών Χρυσόστομος καθαίρεσε τον κ. Ζορμπαλά από την αντιαιρετική επιτροπή αφού ως γνωστόν η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας, άρα δεν τίθεται ζήτημα αιρετικών.
Θα πρέπει να τονιστεί πως λίγες ημέρες πριν η Ρωσία εισβάλλει, στον ναό της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια της προσευχής δεν προσήλθε ο Μητροπολίτης Κιέβου της αυτονόμου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Ονούφριος. Ο 78χρονος αρχιερέας γέννημα θρέμμα της άλλοτε πανίσχυρης ΕΣΣΔ είναι μόνιμο μέλος της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας από την οποία «εγκρίνεται» και η εκλογή του. Ωστόσο συμμετείχε εκ μέρους του ο Βικάριος του Κιέβου Επίσκοπος Βίκτορ Μπαριζέφσκι, ο οποίος προσευχήθηκε εκ μέρους της Εκκλησίας του και κατά τη διάρκεια δηλώσεών του έστειλε σαφή μηνύματα. «Μπορούμε», είπε, «να επιλέξουμε τα πάντα στον κόσμο. Το μόνο που δεν μπορούμε να επιλέξουμε είναι η πατρίδα μας». Και αφού δήλωσε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Ουκρανίας ανέφερε ότι «οι δυσκολίες θα δείξουν να μην ελπίζουμε σε πρίγκιπες και υιούς ανθρώπων πέραν των συνόρων».
Την ίδια ώρα το Πατριαρχείο Μόσχας επιδίδεται σε προβολή των επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε μοναστήρια και ναούς από μέλη της «αντίπαλης» για αυτούς Ορθόδοξης Εκκλησίας… ή «παρακρατικούς»… Ενώ υπάρχουν και διαρκείς καταγγελίες για επιθέσεις από τον ηγούμενο της Μονής της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, της μεγάλης μοναστικής πολιτείας των σλαβόφωνων ορθοδόξων…!