Σχολεία: Έτσι θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου – Τα μέτρα και οι σκέψεις για τις μάσκες
Σε δύο εβδομάδες το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά για τους μαθητές της χώρας, αφού τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και, όπως όλα δείχνουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού θα είναι διαφορετικά τη φετινή χρονιά.
Επί τάπητος βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία και – σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN – η υποεπιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε την Κυριακή για να καθορίσει τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν ίσως και σήμερα Δευτέρα στην ολομέλεια των ειδικών. Σε διαφορετική περίπτωση η συζήτηση θα γίνει εντός της εβδομάδας. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι φέτος δεν θα δούμε να κλείνει μια τάξη για ένα κρούσμα κορονοϊού. Το ζήτημα είναι πόσα κρούσματα θα απαιτηθούν για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Στόχος της επιτροπής είναι τη φετινή χρονιά να δούμε λιγότερες καραντίνες και περισσότερα τεστ, ενώ η τηλεκπαίδευση σταματά και για τα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, ένα σενάριο είναι σε τάξη με ένα κρούσμα να δούμε 3 τεστ αντί για δύο στους μαθητές.
Γρίφος η χρήση της μάσκας
Γρίφος παραμένει η χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα διαλείμματα. Κάποια μέλη υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στους ανοιχτούς χώρους, διότι θα υπάρχει συγχρωτισμός, την ώρα που άλλα μέλη τάσσονται κατά αυτού του μέτρου, καθώς οι μαθητές -ειδικά μικρότερης ηλικίας- θα τρέχουν και θα παίζουν.
Όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά φέτος», σημειώνοντας ότι «τα μέτρα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όπως την περσινή χρονιά».
Για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι περίπου το 80% εξ αυτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, προσθέτοντας ότι αν αφαιρέσουμε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ανοσία (περίπου 8%-10% όπως εκτίμησε), παραμένει ένα 10%-12% που παραμένει ανεμβολίαστο.
Όπως και να ‘χει, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ ολοκλήρου επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στις ζωές μας σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο παράδειγμα των ΗΠΑ, εκεί όπου το άνοιγμα των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά, κυβερνητικά χείλη έδωσαν μια πρώτη γεύση για το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια μαθητές και δάσκαλοι στις τάξεις.
Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των 12 ετών), ή με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Έχει εμβολιαστεί το 85% των εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, αφού η πανδημία του κορωνοϊού απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega κατέστησε σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρ του εμβολιασμού, γεγονός που αποδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών του κλάδου, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και της επιβολής.
«Είμαστε υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού χωρίς αστερίσκους. Εκεί που υπάρχει η διαφωνία της ΟΛΜΕ είναι η έννοια της υποχρεωτικότητας, της επιβολής, της ποινής, της διαθεσιμότητας και γενικότερα του εκφοβισμού. Η ΟΛΜΕ έχει πράξει το καθήκον της από τον Γενάρη που ζητούσαμε την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών. Φτάσαμε σε ένα ποσοστό στη Δευτεροβάθμια που υπερβαίνει το 80%.Έχουμε υπερβεί το 85% γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν νοσήσει», σημείωσε και στάθηκε στη διαφοροποίηση μαθητών-καθηγητών και στη χρήση των rapid tests παρότι ως τον Μάη γινόταν χρήση των self test.