Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία μετά τον θάνατο 6χρονου κοριτσιού στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ.
Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ, όπως προβλέπεται. καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes). Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας.
Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής. Όπως επεσήμανε η παιδίατρος, «συνήθως, αν “ξεφύγει” o στρεπτόκοκκος, προκαλεί σηψαιμία», σημειώνοντας ότι «εκκρίνεται μια τοξίνη, που δηλητηριάζει τον οργανισμό».
Η κ. Παρδάλη απέδωσε στον κορωνοϊό, τα μέτρα προστασίας και την καραντίνα των προηγούμενων ετών την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλη αυτή η έξαρση είναι μια μετενέργεια της πανδημίας».
Όπως εξήγησε, «συνηθέστερη στην Ελλάδα είναι η αμυγδαλίτιδα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια αντιβίωση. Το σημαντικό είναι έγκαιρα να υποψιαστεί ο γονιός. Εάν το παιδί έχει πυρετό ή πονάει ο λαιμός του ή έχει ένα εξάνθημα, πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο. Το εξάνθημα το κάνει η οστρακιά, που είναι μια εκδήλωση της νόσου, που θεραπεύεται με απλή αντιβίωση».