Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα της ΔΕΥΑΠ για τη σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό
Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων της Δημοτικής Επιχείρησης Άρδευσης – Αποχέτευσης Πατρών, θα έχουν γίνει οι πρώτες συνδέσεις των νοικοκυριών με το αποχετευτικό δίκτυο στις περιοχές εκείνες που επεκτείνεται, ύστερα από την ολοκλήρωση σημαντικών έργων που πρόκειται να καλύψουν χρόνιες ελλείψεις στις υποδομές της πόλης.
Χιλιάδες νοικοκυριά σε διάφορες περιοχές της Πάτρας θα απαλλαγούν από τους βόθρους που αποτελούσαν έναν μόνιμο βραχνά εδώ και χρόνια αφού έμεναν σε συνοικίες που δεν είχαν αποχετευτικό δίκτυο.
Πρόκειται για έργα που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με τις εργασίες να βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και έτσι αναμένεται να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις και παρατάσεις.
Από τον Γλαύκο έως στην Πλαζ
Περιοχές όπως τα Βραχνείκα, το Μονοδέντρι, τα Ροϊτικά, το Μιντιλόγλι στα νότια της Πάτρας, αλλά και η παραλιακή ζώνη της Ακτής Δυμαίων θα συμπεριληφθούν στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, ενώ το ίδιο θα γίνει και για αυτές τις περιοχές στην βόρεια πλευρά του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Πλαζ.
Ταυτόχρονα με τις εργασίες που γίνονται για τις περιοχές που θα συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο, προχωρούν και οι εργασίες για την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού στις περιοχές του Αγίου Βασιλείου, του Ρίου και του Καστελόκαμπου.
Μέσα σε μερικούς μήνες από τώρα και αφού προχωρήσουν και ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα έργα που αφορούν την Έξω Αγυιά και την Μέση Αγυιά, όλη η παραλιακή ζώνη της Πάτρας, από το ύψος του Γλαύκου έως την Πλαζ θα έχει αποχέτευση και οι βόθροι θα αποτελούν παρελθόν.
Διπλό όφελος μέσω του έργου
Το γεγονός θα έχει ένα διπλό όφελος για την Πάτρα και την ποιότητα ζωής των πατρινών. Από την μία θα σταματήσει η ταλαιπωρία που ζουν όλα αυτά τα χρόνια τα νοικοκυριά και οι οικογένειες που διαμένουν μακριά από το κέντρο της πόλης, αλλά σε περιοχές που βρίσκονται μέσα σε αυτή αφού ο αστικός ιστός τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαπλωθεί.
Από την άλλη θα συμβάλει σημαντικά στον καθαρισμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αφού πλέον δεν θα πέφτουν όλα αυτά τα λύματα στην θάλασσα, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στους πατρινούς σε λίγα χρόνια από τώρα, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης.
Οι οικονομικές πτυχές
Η απαλλαγή των νοικοκυριών από την εκκένωση των βόθρων θα τα απαλλάξει ταυτόχρονα και από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος που καλούνταν να πληρώσουν σε συχνά χρονικά διαστήματα, σε ιδιώτες που κάνουν τον καθαρισμό τους.
Επιπλέον, ο καθαρισμός της θάλασσας και η προστασία του περιβάλλοντος, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη παράκτιων περιοχών της Πάτρας, όπως και δεκάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές.
Τα οφέλη λοιπόν από την σύνδεση όλων αυτών των περιοχών με το αποχετευτικό δίκτυο και τα έργα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού είναι πολλά και έχουν και οικονομικές πτυχές.
Πάνω από 30.000 νοικοκυριά
Πρόκειται έτσι για ένα έργο πνοής. Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυρών που θα απαλλαγούν από τους βόθρους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξεπερνάει τις 30.000, με δεδομένο ότι μιλάμε για περιοχές που τις τελευταίες δεκαετίες γνώρισαν σημαντική οικοδομική ανάπτυξη, με αρκετούς πατρινούς να φεύγουν από το κέντρο.
Οι εργασίες για τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Μάη αφού το έργο είναι στο τελικό στάδιο. Σε ότι αφορά τις εργασίες για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, αυτές, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, θα έχουν τελειώσει μέχρι τον Αύγουστο.
Οι εργασίες στην Ακτή Δυμαίων
Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τον βιολογικό καθαρισμό για ένα σημαντικό κομμάτι του κεντρικού αστικού ιστού που ξεκινάει από το ύψος της Παπαφλέσσα και καταλήγει στον Γλαύκο, έτσι ώστε τα λύματα να πάψουν πια να πέφτουν στη θάλασσα.
Ήταν τόσο μεγάλες οι ελλείψεις, παραλείψεις και οι αβλεψίες σε υποδομές στο θέμα της αποχέτευσης σε αυτή την πόλη όπου τα λύματα μιας τόσο πυκνοκατοικημένης περιοχής, με χιλιάδες νοικοκυριά να διαμένουν σε αυτή έπεφταν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατά καιρούς αυτή η έντονη δυσοσμία στην νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας.
Πρόβλεψη και για το Ακταίο
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ έρχεται έτσι να καλύψει όλες αυτές τις χρόνιες αδυναμίες της πόλης σε υποδομές. Το μόνο που θα απομένει για ένα πλήρες αποχετευτικό δίκτυο θα είναι οι αντίστοιχες εργασίες που αφορούν την Αγυιά, σε έργα που έχουν προγραμματιστεί.
Η επιχείρηση ταυτόχρονα έχει προχωρήσει και σε μελέτη για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και στην περιοχή του Ακταίου (δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα επέκτασης του βιολογικού αφού χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ), με έργο που θα γίνει με δικούς της πόρους.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση του συγκεκριμένου δικτύου και με τις βόρειες περιοχές της δημοτικής ενότητας Ρίου, όπως στο Άνω Καστρίτσι, που και εκεί δεν υπάρχει αποχέτευση.