Πώς ψηφίζουν οι Πατρινοί για τον δήμο – Αποφασισμένοι εδώ και καιρό οι περισσότεροι
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Αχαΐας, για να ψηφίσουν τους επόμενους δημάρχους, αλλά και τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Συνολικά, στους 5 Δήμους της Αχαΐας έχουμε 20 συνδυασμούς και 4.475 υποψηφίους:
Πόσο όμως ενδιαφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τους ψηφοφόρους; Η Θάλεια Κανελλοπούλου, διευθύντρια έρευνας και τεκμηρίωσης της Data Consultants, παραθέτει στην σημερινή «ΠτΚ» πολύτιμες πληροφορίες που ακτινογραφούν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Συγκεντρώνοντας τις απαντήσεις 3.379 ψηφοφόρων από 7 διαφορετικούς δήμους της χώρας σε έρευνα που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, προκύπτει ότι η επιλογή Δημάρχου είναι ιδιαίτερα σημαντική για το 71,3% των δημοτών.
Το ενδιαφέρον είναι το ίδιο για γυναίκες και για άνδρες ψηφοφόρους, όμως μικρότερο ενδιαφέρον έχουν οι νεότερες ηλικίες (έως 35 ετών) και οι μεγαλύτερες (71 ετών και άνω), ενώ το ενδιαφέρον αυξάνεται αναλογικά με το μορφωτικό επίπεδο.
Πόσο βέβαιοι είναι οι ψηφοφόροι για τον υποψήφιο που θα στηρίξουν; Ποσοστό σχεδόν 80% είχε καταλήξει από το περασμένο καλοκαίρι, δηλώνοντας απόλυτα βέβαιο για την επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει στις αυριανές εκλογές ενώ μάλλον βέβαιοι ήταν 37,7% των ψηφοφόρων. Το ποσοστό των αναποφάσιστων στην πρόθεση ψήφου, βρισκόταν τότε περίπου στο 20,5%.
Το μορφωτικό επίπεδο παίζει σημαντικό ρόλο στην βεβαιότητα της ψήφου καθώς όσο υψηλότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα και προβληματισμό συναντάμε στην πρόθεση ψήφου.
Σε κάθε περίπτωση είτε είναι κάποιος απόλυτα είτε λιγότερο βέβαιος για την πρόθεση να ψηφίσει συγκεκριμένο υποψήφιο Δήμαρχο, ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα κριτήρια που επιλέγει τον υποψήφιο που θα στηρίξει.
Το 72,4% των ψηφοφόρων επιλέγουν τον υποψήφιο που προτιμούν και θεωρούν ότι θα παράγει έργο. Το 23,3% όμως θα ψηφίσουν τον υποψήφιο που θεωρούν λιγότερο κακό, καθώς δεν βρίσκουν κάποιον από τους υποψηφίους να τους εκφράζει. Για το 4,3% των δημοτών η ψήφος θα είναι διαμαρτυρίας, αποδοκιμάζοντας κάποιον άλλο υποψήφιο.
Το κριτήριο της ψήφου φαίνεται να επηρεάζεται από την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ψηφοφόρων. Ετσι, οι ψηφοφόροι της «κεντροαριστεράς» ψηφίζουν περισσότερο υποψηφίους που θεωρούν λιγότερο κακούς (27,7%) γεγονός που οφείλεται σε ένα βαθμό και στην καθυστέρηση ορισμού υποψηφίων των κομμάτων αυτού του χώρου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ενώ ψήφο αποδοκιμασίας δήλωναν περισσότερο ψηφοφόροι της «αριστεράς».