Παππάς και Τσακαλώτος βάζουν «φωτιά» στην προοπτική του νέου «Λαϊκού Μετώπου»
Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε η πρόταση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση να προτείνει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η πρωτοβουλία των κινήσεων που ανέκτησε αιφνιδιαστικά ο Μεσσήνιος πολιτικός ανακάτεψε για τα καλά την προοδευτική τράπουλα, αλλά πρωτίστως το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς αντίστοιχα.
Ακόμη και αν δεν το συνομολογούν, οι πιέσεις που δέχονται οι ηγετικές ομάδες των δύο «ομογάλακτων» κομματικών σχηματισμών είναι πλέον καθημερινές και σχεδόν αφόρητες, κυρίως από τη βάση και μεσαία στελέχη τους. Και αυτό, γιατί η οριστική αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από το κάδρο, έχει στερήσει επιχειρήματα σε όσες και όσους ανθίστανται στο εγχείρημα της επανένωσης των προοδευτικών δυνάμεων σε ένα νέο «Λαϊκό Μέτωπο», θέτοντας ποικίλους αστερίσκους. Όταν, μάλιστα, ως θρυαλλίδα εσωκομματικών εξελίξεων έχει επισημανθεί ήδη στο ημερολόγιο των περισσότερων προοδευτικών κομμάτων η Προεδρική εκλογή, η οποία αναμένεται να μονοπωλήσει την πολιτική επικαιρότητα από τα μέσα Γενάρη, αν δεν πυροδοτήσει ευρύτερες, πολιτικές εξελίξεις, στο ενδιάμεσο.
Παρά την όποια συνεργατική προοπτική, όμως, η πιθανότητα συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων υπό ένα πρόσωπο ως υποψηφιότητα κοινής αποδοχής προσκρούει στις απόψεις κορυφαίων στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Αριστεράς, που έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους υπόλοιπους συντρόφους τους.
Με καταγεγραμμένα τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά των δύο κομμάτων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πρώτες διαφοροποιήσεις αναφορικά με το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που έχουν διαφανεί στον πολιτικό ορίζοντα ερμηνεύονται ήδη ως τροχιοδεικτικά πυρά, για τα όσα θα επακολουθήσουν, δηλαδή τυχόν αυτονόμηση στελεχών, στην τελική ευθεία προς την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Καχυποψία για τις θέσεις Παππά
Συγκεκριμένα, με ισχυρές δόσεις καχυποψίας «διαβάζουν» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή τοποθέτηση του Νίκου Παππά, καθώς ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της υποψηφιότητας ενός προσώπου με ρίζες στην Αριστερά, ως τον ιδανικό υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Μιλώντας στο Attica TV, ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά και να είναι ένα πρόσωπο με πάρα πολύ ισχυρή πολιτική πείρα και πολιτικό εκτόπισμα». «Έχω απόλυτο σεβασμό για τον κύριο Ράμμο και τη θέση και τη στάση που έχει κρατήσει στο πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα» εξήγησε στην συνέχεια ο πρώην υπουργός, για να καταλήξει πως «έχει έρθει η ώρα να υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, με πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα».
Στο σκεπτικό του πρώην υπουργού, η υπερψήφιση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους (αντί των 180 που ίσχυε μέχρι πρότινος) δεν διασαλεύει πρακτικά την κυβερνητική συνοχή, την ώρα που στέλνει ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα αριστερής κατεύθυνσης στο πρόσωπο που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν η διαφοροποίηση του Νίκου Παππά εστιάστηκε στο ζήτημα της επιλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τα όσα, ωστόσο, ο ίδιος περιέγραψε από το βήμα της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής έδωσαν την αίσθηση στους κομματικούς του συντρόφους πως δεν τον χωρίζει ιδεολογικά άβυσσος από τον Παύλο Πολάκη, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Έκπληξη από Τσακαλώτο για την απομάκρυνση Κασσελάκη
Την ίδια στιγμή, ισοδύναμη με… casus belli για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η άποψη που διατύπωσε χθες ο πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με τα γεγονότα του πρόσφατου Συνεδρίου του κόμματος. «Είναι προβληματική η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν προβληματικό και το πως έδιωξαν τον κ. Κασσελάκη. Δεν ήταν δημοκρατικό αυτό. Ήταν μια φράξια φάνηκε, που είπε ό,τι και να γίνει, αυτός ο άνθρωπος δεν θα είναι υποψήφιος» ισχυρίστηκε χθες ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει πως «ο τρόπος που δεν επετράπη να είναι υποψήφιος (στον Στέφανο Κασσελάκη), δεν το λες και υπόδειγμα δημοκρατικών διαδικασιών».