Παναγιώτης Αναστασόπουλος – ΟΛΠΑ: Πώς η Πάτρα μπορεί να κερδίσει το χρυσό στοίχημα του μέλλοντος

Η εικόνα από το περασμένο τριήμερο στον σταθμό «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» του νότιου λιμανιού ήταν αποκαλυπτική και άκρως ελπιδοφόρα.

Εκατοντάδες πολίτες, οικογένειες με μικρά παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι, σχημάτιζαν υπομονετικά ουρές για να επισκεφθούν και να θαυμάσουν από κοντά τη φρεγάτα «Αδρίας» και το υποβρύχιο «Ωκεανός» του Πολεμικού μας Ναυτικού. Μια κίνηση πρωτοποριακή για τα δεδομένα της πόλης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της αναβίωσης της «Ναυτικής Εβδομάδας» και έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη «δίψα» της Πάτρας να επανασυνδεθεί με το λιμάνι της.

Αυτή η μαζική προσέλευση δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί την πιο ζωντανή απόδειξη ότι το όραμα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) για ένα λιμάνι ανοιχτό, εξωστρεφές και απόλυτα ενταγμένο στη ζωή της πόλης, βρίσκει ήδη θερμή ανταπόκριση στην κοινωνία. Είναι η εικόνα του μέλλοντος, όπου το λιμάνι παύει να είναι ένας απλός χώρος διέλευσης και μετατρέπεται σε προορισμό εμπειριών.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η αγορά της Πάτρας βιώνει έναν σιωπηλό οικονομικό μαρασμό, φιλοξενούμε ξανά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠΑ, κ. Παναγιώτη Αναστασόπουλο. Με αφορμή αυτή την εντυπωσιακή επιτυχία, ξεδιπλώνει εκ νέου το συγκεκριμένο, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο που συνδέει άρρηκτα την επίσκεψη μιας φρεγάτας με την υποδοχή ενός κρουαζιερόπλοιου, καλώντας την πόλη να αγκαλιάσει μια ευκαιρία που, όπως τονίζει, «ήταν αμαρτία να πάει χαμένη».

kanellopoulos stathmos
Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν στον υπερσύγχρονο σταθμό «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» του νότιου λιμανιού, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη «δίψα» της πόλης να επανασυνδεθεί με το λιμάνι της.

– Κύριε Αναστασόπουλε, είδαμε μια πρωτοφανή ανταπόκριση του κόσμου στην έλευση των δύο πολεμικών πλοίων. Τι σηματοδοτεί αυτή η επιτυχία;

Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος, συγκινημένος θα έλεγα από την ανταπόκριση. Η ταυτόχρονη παρουσία αυτών των δύο εμβληματικών πλοίων, της φρεγάτας «Αδρίας» και του υποβρυχίου «Ωκεανός», δεν είναι απλώς μια επίσκεψη. Είναι το αποκορύφωμα της αναβίωσης της «Ναυτικής Εβδομάδας», ενός θεσμού που επιστρέφει στην πόλη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αυτό που ζήσαμε δεν ήταν μια στατική εκδήλωση. Δώσαμε στους Πατρινούς, στις οικογένειες και στα νέα παιδιά, μια μοναδική ευκαιρία. Την ευκαιρία να μπουν μέσα στα πλοία, να περπατήσουν στους χώρους τους, να συνομιλήσουν με τους αξιωματικούς και τα πληρώματα. Τους ανθρώπους που καθημερινά φροντίζουν για την ασφάλειά μας. Πέρα όμως από την εμπειρία, αυτή η δράση επανασυνδέει την Πάτρα με την ψυχή της. Ο λαός μας είναι ιστορικά συνυφασμένος με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη. Το λιμάνι μας δεν είναι απλά μια υποδομή, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Η εικόνα χιλιάδων ανθρώπων στο λιμάνι αποδεικνύει ακριβώς αυτό: τη δίψα του κόσμου να «αγκαλιάσει» ξανά τη θάλασσά του.

Συνεπώς, ναι, αυτή η επιτυχία είναι ο προπομπός του ευρύτερου οράματός μας. Δείχνει έμπρακτα πώς το λιμάνι μπορεί να γίνει ένας ζωντανός, προσβάσιμος χώρος για όλους. Όταν ο απλός πολίτης έρχεται εδώ, βλέπει, συμμετέχει και αισθάνεται το λιμάνι δικό του, τότε έχεις ήδη κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε σε μόνιμη βάση με την κρουαζιέρα και τις νέες υποδομές της Μαρίνας».

– Αυτή η πρωτοβουλία συνδέεται, λοιπόν, με την ανάγκη να δοθεί οικονομική ανάσα στην Πάτρα;

«Απολύτως. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Η Πάτρα διαθέτει ιστορικά δύο μεγάλους οικονομικούς πόλους. Το Πανεπιστήμιο και το Λιμάνι. Το Πανεπιστήμιο, φέρνοντας χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα, αποτελεί έναν σταθερό και ζωτικό πυλώνα για την οικονομία της πόλης. Ωστόσο, ο ρόλος του λιμανιού είναι διαφορετικός και σήμερα πιο κρίσιμος από ποτέ. Το λιμάνι δεν φέρνει απλώς χρήμα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά νέο, φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά και η τεράστια αναπτυξιακή του δύναμη.Η πόλη βιώνει μια οικονομική καθίζηση και είναι αδιανόητο, είναι αμαρτία, να μην αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον αναπτυξιακό μας ρόλο. Ιστορικά, το λιμάνι ήταν αυτό που έσωζε την Πάτρα. Την έσωσε με τη σταφίδα, με το εμπόριο, και τώρα καλείται να τη σώσει ξανά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις, ούτε για εσωστρέφεια. Η κρουαζιέρα δεν είναι απλά μια επιλογή, είναι μονόδρομος».

Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ LOGISTICS

Παράλληλα με την κρουαζιέρα, ο κ. Αναστασόπουλος αποκαλύπτει μια «αθέατη» επανάσταση που συντελείται στον τομέα των εμπορευμάτων, μετατρέποντας το λιμάνι σε έναν δυναμικό κόμβο μεταφορτώσεων, ένα πραγματικό logisticshub. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Δεν φέρνουν όλα τα δρομολόγια ένα φορτίο στην Πάτρα για να φύγει στην ενδοχώρα», εξηγεί ο κ. Αναστασόπουλος. «Μόνο ένα 20% ακολουθεί αυτή τη διαδρομή. Το υπόλοιπο 80% μεταφορτώνεται απευθείας σε άλλο καράβι που συνεχίζει για αλλού. Αυτή ακριβώς είναι η έννοια του logistics».
Για να υποστηριχθεί αυτή η στρατηγική, η οποία αυξάνει εκθετικά τον όγκο των διελεύσεων, ο ΟΛΠΑ προχώρησε σε μια τεράστια επένδυση σε υποδομές. «Είχαμε 11 στρέμματα για τελωνειακές διεργασίες. Σήμερα έχουμε 40 στρέμματα. Αυτή η τετραπλάσια σχεδόν αύξηση ήταν απαραίτητη για να διαχειριστούμε τον αυξημένο όγκο φορτίων, κυρίως από τις νέες μας συνδέσεις με την Τουρκία».
Η σημασία αυτής της εξέλιξης είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς, όπως επισημαίνει ο κ. Αναστασόπουλος, ότι «το logistics αποτελεί το 11,5% του ΑΕΠ της χώρας για το 2024». Και το όραμα δεν σταματά εδώ. «Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν αν είχαμε και τρένο. Που θα το έχουμε και μάλιστα σύντομα…», καταλήγει με νόημα.

– Πώς θα κερδίσει η Πάτρα το στοίχημα της κρουαζιέρας;

Πρέπει να ξεφύγουμε από την παρωχημένη αντίληψη ότι ο τουρίστας της κρουαζιέρας είναι ένας συνταξιούχος που δεν ξοδεύει. Το 65% των επιβατών σήμερα είναι ηλικίας 30-55 ετών. Είναι ένα δυναμικό κοινό που θέλει να εξερευνήσει, να ζήσει εμπειρίες και να καταναλώσει. Και τι θα βρει αυτό το κοινό στην Πάτρα; Θα βρει μια πόλη που αντικειμενικά, διαθέτει καταπληκτική εστίαση και ένα πολύ ποιοτικό εμπορικό κέντρο. Ένας Ευρωπαίος τουρίστας μπορεί να ψωνίσει εδώ σε πολύ καλύτερες τιμές από τη χώρα του, αλλά σε απολύτως ανάλογη ποιότητα. Έχει τελειώσει η εποχή του φτηνού σουβενίρ. Τώρα ο τουρίστας θέλει να αγοράσει μια μπλούζα και να λέει με περηφάνια «αυτή την πήρα στην Πάτρα, στις διακοπές μου».

– Και πώς εντάσσεται η Πάτρα στον ευρύτερο χάρτη της κρουαζιέρας;

Η στρατηγική μας θέση είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Ένα κρουαζιερόπλοιο που ξεκινά από την Κροατία ή τη Μάλτα, μέσα σε ένα βράδυ βρίσκεται στο Ιόνιο. Εκεί, μπορεί να επισκεφθεί την Κεφαλονιά ή τη Ζάκυνθο. Ο επόμενος, φυσικός και μεγάλος σταθμός του, είναι η Πάτρα. Από εδώ, μπορεί να συνεχίσει νότια προς την Καλαμάτα ή άλλους προορισμούς. Είμαστε ένας κρίσιμος συνδετικός κρίκος. Σήμερα, τα τρία μεγαλύτερα σχήματα κρουαζιέρας παγκοσμίως ενδιαφέρονται ενεργά για το λιμάνι μας. Το κλειδί δεν είναι απλώς να λειτουργήσουμε ως πέρασμα για την Αρχαία Ολυμπία. Το κλειδί είναι να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη «εμπειρία Πάτρας».
Και τι περιλαμβάνει αυτή η εμπειρία; Πρώτον, μια πόλη ζωντανή, με 74 εντυπωσιακές τοιχογραφίες (artwalls) που αποτελούν το ιδανικό ινσταγκραμικό σκηνικό για τον σύγχρονο τουρίστα. Δεύτερον, μοναδικές οινοτουριστικές και γαστρονομικές διαδρομές. Από το Φαράγγι του Βουραϊκού και το Μέγα Σπήλαιο μέχρι την ιστορική Αχαΐα Κλάους. Τρίτον, ένα Καρναβάλι που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Όταν ένας τουρίστας μπορεί να ζήσει διαδραστικά αυτές τις εμπειρίες, τότε η Πάτρα παύει να είναι απλώς ένας σταθμός και γίνεται προορισμός».

marina
Αυτό είναι το Master Plan της Μαρίνας. Ο κ. Αναστασόπουλος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι θα χτιστούν κτίρια-τέρατα.

– Παρά το αισιόδοξο αυτό τοπίο, υπάρχει έντονη αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή, με αιτιάσεις για κτίρια-τέρατα που θα κλείσουν τη θέα της πόλης. Τι ισχύει τελικά;

«Ο Δήμος διαμαρτύρεται, τη στιγμή που θα είναι ο πιο κερδισμένος από όλους. Βάσει νόμου, το ένα τρίτο (1/3) του τέλους που πληρώνει κάθε επιβάτης κρουαζιέρας, πηγαίνει απευθείας στην τσέπη του Δήμου. Ο Δήμος θα έχει άμεσο και σημαντικό οικονομικό όφελος και αντί να στηρίζει την προσπάθεια, χρησιμοποιεί επιχειρήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Κρατώ στα χέρια μου το επίσημο Master Plan της Μαρίνας. Το έχω παρουσιάσει. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι θα χτιστούν κτίρια-τέρατα. Τα μόνα κτίρια που προβλέπονται είναι τα ήδη υπάρχοντα. Οι νέες κατασκευές είναι χαμηλά στέγαστρα για την εστίαση και μικρές υποδομές. Ρωτώ λοιπόν. Βλέπει κανείς σε αυτά τα σχέδια κτίρια που θα κόψουν τη θέα; Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Η Μαρίνα θα απελευθερώσει τον χώρο για τους πολίτες, καθώς δεν θα υπόκειται στον αυστηρό κώδικα ασφαλείας ISPS του υπόλοιπου λιμανιού. Θα είναι ένας ανοιχτός, προσβάσιμος χώρος για όλους που παράλληλα θα δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Το να διαδίδονται ανακρίβειες είναι επιζήμιο για την ίδια την πόλη».

ΠΗΓΗ: πολιτεια