Πάτρα: Ενάερια καλώδια τέλος – Ξεκινά η υπογειοποίηση τους
Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Η κυβέρνηση ξεκινάει άμεσα ένα νέο, μεγάλο πρότζεκτ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των περιοχών, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό, είναι η Πάτρα, το Αίγιο και το Αγρίνιο, όπου η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο.
Είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει στόχο την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε αστικές περιοχές για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2022-2025 θα γίνουν πάνω από 2.150 χιλιόμετρα υπογειώσεις καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα 187 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από άλλα προγράμματα.
Το πρότζεκτ θα εστιαστεί σε αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές αλλά και τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά του περασμένου θέρους, που θα είναι, όπως σημειώνουν όλοι οι επιστήμονες, όλο και πιο συνηθισμένα.
Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης, προχωρά τις διαδικασίες για την υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης στην περιοχή της Μεσσάτιδας. Στα τέλη του περασμένου χρόνου δημοπράτησε το έργο προμήθειας και υπογειοποίησης των καλωδίων υψηλής τάσης σε δύο τμήματα: Το πρώτο είναι υπογειοποίηση των γραμμών Λάδων-Πάτρα και Πάτρα-Πύργος στην περιοχή της Μεσσάτιδας.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 14,9 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια των έργων του πρώτου τμήματος είναι 16 μήνες και η διάρκεια του δεύτερου τμήματος 12 μήνες, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου καλωδιακού συστήματος δύο διπλών κυκλωμάτων 150kV στην περιοχή Μεσσάτιδας, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιατάξεων, υπογειοποιήσεων, αποξηλώσεων γραμμών μεταφοράς στις περιοχές Πάτρας, Ρίου, Μεσσάτιδας.
Αναφορικά με το κόστος του κάθε τμήματος, η υπογειοποίηση των γραμμών στην περιοχή της Μεσσάτιδας Λάδων-Πάτρα είναι 7 εκατ. ευρώ και του Πάτρα-Πύργος 5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Η υλοποίηση του παραπάνω έργου είναι απολύτως αναγκαία για την ενίσχυση του συστήματος 150 kV στην περιοχή και αποτελεί έργο προτεραιότητας για την ασφαλή τροφοδότηση της Πάτρας.
Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θα αφορά οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία όσο και κέντρα πόλεων, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις, όπως στην περίπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου).
Ο στόχος είναι να βελτιωθούν η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε δάση για την αποτροπή πυρκαγιών.
Εκεί το πρότζεκτ θα εστιαστεί σε αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές αλλά και τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά του περασμένου θέρους, που θα είναι, όπως σημειώνουν όλοι οι επιστήμονες, όλο και πιο συνηθισμένα.
Επιδιώκεται η θωράκιση αστικών περιοχών έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων και η αποτροπή δασικών πυρκαγιών.
Το πρόγραμμα, θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα έργα ιεραρχούνται για τον τόπο και τον χρόνο που θα γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ ώστε να καλυφθούν πρώτα οι άμεσες ανάγκες.