Πάτρα: Έρχεται διαγωνισμός για τα «πράσινα σημεία» το νέο έτος – Από πού θα γίνει η αρχή
Η ανακύκλωση στην Πάτρα παραμένει σε απογοητευτικά ποσοστά, στηριζόμενη μόνο στους μπλε κάδους κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο σε αυτούς με τα κίτρινα καπάκια (έντυπο χαρτί) και τους μωβ κάδους (για ρούχα).
Ούτε όμως αυτοί με τα κίτρινα καπάκια, ούτε αυτοί με τους μωβ κάδους έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Το πρότζεκτ που ποντάρουν στην δημοτική αρχή για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και την επίτευξη του στόχου που είναι η διαλογή στην πηγή, είναι η οριοθέτηση και η λειτουργία των πράσινων σημείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο νέο έτος ο Δήμος θα προσπαθήσει να κάνει την αρχή, προχωρώντας στον σχετικό διαγωνισμό για τη δημιουργία και τη λειτουργία των δύο πρώτων εκ των πέντε πράσινων σημείων.
Πιο συγκεκριμένα έχει την πρόθεση σε πρώτη φάση να προχωρήσει στη δημιουργία δύο πράσινων σημείων, ένα στον χώρο που έχει οριοθετηθεί στην Παραλία και ενός ακόμη στην περιοχή του Ρίου, σε οικόπεδο που έχει εντοπιστεί.
Παράλληλα, ο Δήμος βρίσκεται στην αναζήτηση των τριών ακόμα οικοπέδων για τα αντίστοιχα πράσινα σημεία, δηλαδή το κεντρικό και αυτά στα Βραχνέικα και στην Μεσσάτιδα.
Εκστρατεία ενημέρωσης
Όμως προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια θα πραγματοποιήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης προς όλους τους δημότες, έτσι ώστε να καταλάβουν τι είναι το Πράσινο Σημείο.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Παραλίας, πριν από δύο περίπου χρόνια, με βάση το σκεπτικό του Δήμου, είναι γιατί δεν γνώριζαν ότι τα Πράσινα Σημεία δεν έχουν καμία σχέση με την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται εκεί, αλλά μόνο με την αποκομιδή τους.
Οι χώροι αυτοί θα είναι περιφραγμένοι, θα φυλάσσονται, θα διαθέτουν μεγάλους κάδους, μεταλλικούς και πλαστικούς διάφορων χωρητικοτήτων, ενώ θα είναι εξοπλισμένοι με τεμαχιστή κλαδιών και πρέσα συμπίεσης.
Παράλληλα, θα διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, θα υπάρχει χώρος εκπαίδευσης και χώρος ελέγχου, καθώς δεν θα γίνονται αποδεκτά τα υπολείμματα τροφίμων και τα σύμμεικτα απορρίμματα.
Τα ογκώδη αντικείμενα
Με λίγα λόγια τα σημεία αυτά θα βοηθήσουν στο να μειωθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν τα «βουνά» από ογκώδη αντικείμενα (καναπέδες, στρώματα, τηλεοράσεις, κλαδιά κτλ) που βλέπουμε πεταμένα σε πολλά σημεία της Πάτρας. Κάτι που όπως έχει ειπωθεί – και εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς – αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα για την εικόνα της κάθε περιοχής και του συνόλου της πόλης.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Πατρέων του 2016, υπήρχε πρόβλεψη για ένα (1) Κεντρικό Πράσινο Σημείο και τέσσερα (4) Περιφερειακά Πράσινα Σημεία στις τέσσερις Δ. Ε. Ρίου, Παραλίας, Βραχναιΐκων και Μεσσάτιδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 811.000.00 ευρώ, ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024 έχει οριστεί το ποσό των 100. 000 ευρώ.