Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο  session του TEDxPatras 2025

Η αυλαία του επετειακού TEDxPatras 2025 άνοιξε με γνώριμη ενέργεια, καθώς ο αγαπημένος πλέον οικοδεσπότης Γιάννης Σαρακατσάνης επέστρεψε δυναμικά στη σκηνή, προσδίδοντας το χαρακτηριστικό του χιούμορ και τη θεατρικότητα που τόσο έχει αγαπηθεί από το κοινό της Πάτρας.

Με ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο έναρξης από τη χορογράφο Τατιάνα Λομβέρδου και τη σχολή Dansarte, η ημέρα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Μια χορογραφία που χρησιμοποίησε το σώμα ως εργαλείο αφήγησης, ανοίγοντας συμβολικά ένα παράθυρο στον χρόνο – στο πριν, το τώρα και το αύριο. 

Μετά από ένα ευχάριστο διαδραστικό poll, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει από τον Γιάννη Σαρακατσάνη, και με το βλέμμα στραμμένο σε αυτό ακριβώς το “αύριο”, ο πρώτος ομιλητής για σήμερα Marcus Liwicki, ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη, πήρε τη σκυτάλη και κάλεσε το κοινό να επανεξετάσει τον ρόλο της τεχνολογίας στα πλαίσια της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ως ένας προβολικός επισκέπτης από το 2125, μας προέτρεψε να αναλογιστούμε πώς θέλουμε να ζήσουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη και ποιο ρόλο θέλουμε σε ένα μέλλον με βιώσιμη τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας πως η εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή του καθενός είναι το κλειδί για να ωφεληθούν όλοι από την πρόοδό της. Ο ερευνητής ανέδειξε τη δυναμική της ανθρωποκεντρικής ΤΝ “ως καταλύτη αλλαγής – όχι μόνο για το παρόν, αλλά και κάθε πιθανoύ αύριο.”

Στον ίδιο καμβά τεχνολογίας και καινοτομίας, ο επόμενος ομιλητής Παναγιώτης Γκεζερλής ανέβηκε στην επετειακή σκηνή του TEDxPatras 2025 ξεκινώντας με ένα αστείο απόσπασμα από την ελληνική ταινία “Ο Μπακαλόγατος”, τόνισε πως ο πρωτοπόρος “Ζήκος δεν είχε data. Είχε ένστικτο.” και ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του καθώς προέβλεπε τις ανάγκες καλύτερα από κάθε αλγόριθμο. Μέσα από την ομιλία του, έθιξε το ταξίδι του εμπορίου από την καρδιά της γειτονιάς στο Cloud, φωτίζοντας τη λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου εντυπωσιακή, ηγετική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του λιανεμπορίου. “Από το “Γράφ’ τα, κυρ-Ζήκο!” στο “Pay with Apple Pay”, το εμπόριο αλλάζει, αλλά η ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση μένει ίδια. 

Στην πορεία, ξεκινώντας από τη Γη, το TEDxPatras 2025 μας εκτόξευσε στο…Διάστημα. Η πλανητολόγος Ανεζίνα Σολωμονίδου μέσα από την ομιλία της, προσέφερε στο κοινό ένα μαγευτικό πέρασμα μέσα από τους παγωμένους κόσμους της Ευρώπης και του Τιτάνα. Από την επιστημονική φαντασία μας ταξίδεψε στην επιστημονική πραγματικότητα, δείχνοντάς μας πώς η παρατήρηση, η φαντασία και το θάρρος να αμφισβητούμε τα δεδομένα μας φέρνουν πιο κοντά στην απάντηση του αρχέγονου ερωτήματος: «Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;» Με λόγο επιστημονικά τεκμηριωμένο αλλά ταυτόχρονα ποιητικό, μίλησε για την αναζήτηση ζωής και πώς αυτή επαναπροσδιορίζει όχι μόνο την κατανόησή μας για το σύμπαν, αλλά και την ίδια μας την ύπαρξη. 

Το καλλιτεχνικό σκέλος της ημέρας κορυφώθηκε με την εμφάνιση της Χαρούλας Τσαλπαρά και το μοναδικό performance της PianOLAternA. Μέσα από ένα ονειρικό πάντρεμα μουσικών παραδόσεων, αυτό το μουσικό αφήγημα έγινε η ηχώ της πολιτιστικής μνήμης, ένα μουσικό ταξίδι με προορισμό το αύριο. Η perfomer, μέσα από την PianOLAternA, επαναπροσδιορίζει το πιάνο ως λαϊκό όργανο, αντλώντας από τον ήχο του γραμμοφώνου και τη δύναμη της παράδοσης. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και προσωπικά βιώματα, αναδεικνύει τη μουσική ως εργαλείο μνήμης, ελευθερίας και θεραπείας.

Το πρώτο session ολοκληρώθηκε με το κοινό ενθουσιασμένο, να έχει ήδη βιώσει την πρώτη πράξη ενός «παραμυθιού στο αύριο».