Μαρκάτο σε στυλ Μοναστηράκι στην Πάτρα – Το σχέδιο που δίνει ζωή σε μια παραδοσιακή αγορά
Η επικείμενη ανάπλαση της Κάτω πόλης και του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής και την προώθηση της τουριστικής αστικής περιήγησης, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο μια ιδέα που είχε πρωτοειπωθεί από το Επιμελητήριο.
Η αξιοποίηση του χώρου που καταλαμβάνει το Αστυνομικό Μέγαρο στην Ερμού, δια μέσω της λειτουργίας παραδοσιακών μαγαζιών και τεχνικών επαγγελμάτων, σε ξεχωριστή έτσι και αλλιώς αγορά της Πάτρας, όπως είναι το Μαρκάτο.
Το όλο θέμα σχετίζεται άμεσα με την επικείμενη πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Υψηλάντου, στο πλαίσιο της ανάπλασης της Κάτω πόλης, ενός έργου που ξεκινάει μέσα στους πρώτους μήνες του 2023.
Το Αστυνομικό Μέγαρο αναμένεται να φύγει από εκεί και να μετακομίσει στα Σύνορα και συγκεκριμένα στον χώρο του ΚΕΤχ όταν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.
Η αποχώρηση του Αστυνομικού Μεγάρου από μια γειτονιά που καλώς ή κακώς σκίαζε επί δεκαετίες με την παρουσία του, μπορεί να δώσει την αφετηρία για τον σχεδιασμό μιας παραδοσιακής εμπορικής συνοικίας, με την λειτουργία αντίστοιχων μαγαζιών.
Το σχέδιο αυτό απαιτεί τη μεταφορά όλων των παραδοσιακών καταστημάτων και των τεχνικών επαγγελμάτων που σχετίζονται με το Μαρκάτο και αυτή τη στιγμή λειτουργούν διάσπαρτα στους γύρω δρόμους (Ερμού, Καραϊσκάκη, Κανακάρη κτλ) και έτσι να κτιστεί μια γειτονιά που να αποτελέσει σημείο αναφοράς της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η Ηφαίστου και ο τουρισμός
Η εμπορική αυτή αγορά θα δέσει αρμονικά με την παραπάνω παράλληλα, την Ηφαίστου, την Πλάκα της Πάτρας που έχει γίνει ένας πεζόδρομος που λειτουργούν κυρίως επιχειρήσεις εστίασης, ένα στέκι της νεολαίας και θα βοηθήσει γενικότερα στον στόχο της ανάπλασης.
Το Μαρκάτο θα γίνει έτσι ένας πόλος έλξης για τους τουρίστες, ένα ξεχωριστό σημείο για τον τουρισμό του city break της Πάτρας και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τη συνέχεια και το αύριο όλων αυτών των εμπορικών παραδοσιακών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην γύρω περιοχή. Μόνο έτσι το Μαρκάτο θα αποκτήσει και πάλι ζωή, αλλά και αύριο.