Κορωνοϊός: «Η υποπαραλλαγή Κράκεν θα εξαπλωθεί στην Ελλάδα»
Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού Κράκεν (XBB.1.5), η οποία καταγράφεται από τον ΠΟΥ ως η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές που έχουμε δει έως σήμερα, εντοπίζεται πλέον και στην Ελλάδα.
Η παραλλαγή Κράκεν του κορονοϊού εντοπίστηκε σε 6 περιπτώσεις στην Αττική (4 στον βόρειο και 2 στον δυτικό Τομέα) ενώ δεν αποκλείεται να έχει διασπορά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τι περιμένουν τώρα οι επιστήμονες; Ένα νέο κύμα κορονοϊού μέσα στο επόμενο δίμηνο, με πολλές επαναλοιμώξεις, όπως λένε.
Όμως, η καταγραφή του ΕΟΔΥ είναι παλαιότερη, καθώς όλα έχουν εντοπιστεί πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, εποχή κατά την οποία η διασπορά του κορονοϊού ήταν ηπιότερη.
Μετά την Πρωτοχρονιά, όμως, η εικόνα εμφάνισε επιδείνωση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, από τις αρχές του χρόνου τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25%, γεγονός το οποίο θα έχει επίπτωση και στις παραλλαγές.
«Θέμα χρόνου να επεκταθεί η παραλλαγή Κράκεν»
«Σταθερά ανεβαίνει ο κορονοϊός από την Πρωτοχρονιά και μετά. Έχει μια σημαντική αύξηση, απλώς δεν αντικατοπτρίζεται στις νοσηλείες και την προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα πάντως που βλέπω στο εργαστήριο, έχουν αυξηθεί γύρω στο 20% με 25% τις δέκα τελευταίες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Είναι θέμα χρόνου η Κράκεν να επεκταθεί και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Θα έχουμε αυξητική τάση, όπως έχουμε και με την προηγούμενη παραλλαγή, την BQ.1.1», σημειώνει ο επιστήμονας στο iatropedia.gr.
Σε αξιολόγηση κινδύνου που εξέδωσε την Πέμπτη 12/1/23 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνiσε πως η XBB.1.5 (Κράκεν) χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην ανοσία, ανάμεσα σε όλες τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, αν και δεν προκύπτει πρόκληση σοβαρότερης νόσου, θα φέρει πολλές επαναλοιμώξεις, τονίζει ο Γιώργος Σουρβίνος.
«Τα στοιχεία λένε ότι είναι η πιο μεταδοτική και η πιο ανθεκτική στα αντισώματα από όλες τις μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε και πολλές επαναλοιμώξεις. Άτομα, δηλαδή, που είχαν νοσήσει από άλλο στέλεχος να επαναμολυνθούν σύντομα και από αυτό το στέλεχος. Θα το δούμε αυτό σε κανένα δίμηνο αυτό. Θα έχει ενδιαφέρον» σημειώνει και προσθέτει πως κάθε χώρα ενδέχεται να παρουσιάσει τη δική της μοναδική απάντηση απέναντι σ’ αυτήν την νέα απειλή:
«Στην Ευρώπη δεν έχει επικρατήσει η Kraken και τα ποσοστά μέχρι στιγμής είναι χαμηλά. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 6% πολύ χαμηλά. Στις ΗΠΑ πάλι θα επικρατήσει γιατί είναι σε υψηλά ποσοστά. Ήδη, είχε εμφανιστεί σε 38 χώρες μέχρι το πρωί της Πέμπτης, κι εμείς πρέπει να είμαστε η 39η. Ωστόσο, η διασπορά της εξαρτάται και από την ανοσολογική κατάσταση των πολιτών. Θα το δούμε και θα έχει ενδιαφέρον. Εξαρτάται δηλαδή σημαντικά και από την ανοσολογική κατάσταση του κάθε πληθυσμού που συναντάει αυτή η μετάλλαξη», τονίζει ο Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης, κ. Σουρβίνος.
Η αύξηση στη διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον αισθητή στους επιστήμονες και δεν αφορά μόνο στα κρούσματα.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (12/1), οι εισαγωγές σε απλές κλίνες COVID-19 έφτασαν τις 1.632 (+113 από την προηγούμενη εβδομάδα), οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 126 (+9) και οι θάνατοι τους 149 (+8).
Με βάση την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια της πανδημίας οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι η κορύφωση αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.
“Νομίζω θα έχουμε ένα σύντομο πικ, δηλαδή μια οξυκόρυφη απεικόνιση ενός νέου κύματος, όμως, με βάση την ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού μας, πιστεύω ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη κορύφωση. Θα γίνει αισθητή σε κάποιο βαθμό, όμως, και ιδιαίτερα αν επιδεινωθούν και οι καιρικές συνθήκες τον Φεβρουάριο”, τονίζει ο Καθηγητής Σουρβίνος, ο οποίος προσθέτει ωστόσο, πως η Kraken παραμένει μια παραλλαγή Όμικρον, που -όπως οι υπόλοιπες της ίδιας οικογένειας- δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση και πνευμονίες.
“Δεν δείχνει μεγαλύτερη νοσηρότητα επί του παρόντος, όπως όλες οι Όμικρον παραλλαγές δεν αλλάζουν τα κλινικά τους χαρακτηριστικά. Οι μεταλλάξεις που φέρει η υποπαραλλαγή αυτή δεν είναι τέτοιες που να προκαλέσουν πολλές πνευμονίες”, αναφέρει.
Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες -ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι- στην επικαιροποίηση της ανοσολογικής τους κατάστασης με την λήψη της 4ης δόσης.
Μπορεί για τους υγιείς η νέα παραλλαγή να μην αποτελεί κίνδυνο, αλλά για κάποιους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.
“Το ότι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ότι είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές, και ότι είναι η παραλλαγή με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, είναι σημαντικό. Σημαίνει ότι θα μολύνει μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού και μέσα σ’ αυτούς θα είναι ηλικιωμένοι, αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι, που γι’ αυτούς τους ανθρώπους πάντα η νόσηση είναι βαριά”, τονίζει ο Καθηγητής.
Ενίσχυση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού
Στην περαιτέρω ενίσχυση των Εργαστηρίων που μέσα στην πανδημία απέδειξαν την χρησιμότητα και την αξία τους, προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με στόχο την ακόμη καλύτερη καταγραφή των αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και τη δημιουργία “παρατηρητηρίου παραλλαγών” στα αεροδρόμια της χώρας για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Τετάρτη (11/1) υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και του επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Σουρβίνου.
Tο πρόγραμμα της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ΗERA (Health Emergency Preparedness and Response), στο οποίο εντάσσεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και τα επιδημιολογικά δεδομένα, πάσης φύσης ιούς και μικρόβια, αλλά και θέματα τροφίμων και Δημόσιας Υγείας.