ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠροβάδισμαΠελετίδης – Φαρμάκης, όλα ανοιχτά στο δεύτερο γύρο
Προβάδισμα του νυν «γαλάζιου» περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και «ντέρμπι» στο Δήμο Πατρέων, καταγράφει το β΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr (διεξήχθη από 27 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2023, με την συμπλήρωση 1.904 ερωτηματολογίων, εκ των οποίων τα 1.454 με την online έρευνα και τα 450 με την τηλεφωνική έρευνα) στη Δυτική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης (39%) προηγείται του Διονύση Τεμπονέρα (26%), ο οποίος συζητείται για υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του «γαλάζιου» αντάρτη, πρώην βουλευτή Κ. Τζαβάρα (9%), ο οποίος επίσης ακούγεται για τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου.
Αντίθετα, ο Κώστας Πελετίδης (29%), φαίνεται να δυσκολεύεται πολύ περισσότερο με τον επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Αϊβαλή (22%), με τον πιθανό «γαλάζιο» υποψήφιο Κ. Σβόλη να βρίσκεται στο 19% και τον Α. Κατσιφάρα μόλις στο 11%. Με δεδομένο ότι υπάρχει και ένα 15% που δεν προτιμά κανέναν από τους παραπάνω, το αποτέλεσμα μοιάζει εντελώς ανοιχτό στον β΄ γύρο.
Η επίδοση του κ. Πελετίδη σχετίζεται ευθέως με το γεγονός ότι μόλις 1 στους 4 πολίτες (25%) δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» και πάνω από 1 στους 3 «καθόλου ικανοποιημένοι», ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) θεωρούν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί.
Πάντως, η εικόνα του δημάρχου Πατρέων βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των συναδέλφων του της περιοχής, με τη χειρότερη να είναι αυτή του δημάρχου Μεσολογγίου Κ. Λύρου (72% των πολιτών λένε «όχι» στην επανεκλογή του και μόλις 19% «ναι»), τον Γ. Παπαναστασίου (Αγρινίου) να ακολουθεί με 44 αρνητικά και 29% θετικά, και τον Π. Αντωνακόπουλο (Πύργου) να καταγράφει 42 αρνητικά και 39% θετικά.
Ο σχετικά υψηλός δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Φαρμάκη. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 13, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Φαρμάκης θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 32% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 29% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Επιβεβαιώνεται πάντως και πάλι η διαφοροποίηση στην απήχηση του κ. Φαρμάκη στην Ηλεία σε σύγκριση με τις άλλες δύο περιοχές, καθώς το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της επανεκλογής του στην Ηλεία δεν ξεπερνά το 27%.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Φαρμάκης διατηρεί τη σίγουρη στήριξη του 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019, όπως και μικρό τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ του 2019 (της τάξης του 15% έως 20%).
Στην έρευνα δόθηκε και το υποθετικό ερώτημα επιλογής ψήφου στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών με υποψηφίους τους κ.κ. Φαρμάκη, Τεμπονέρα και Τζαβάρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η νίκη του κ. Φαρμάκη στον πρώτο γύρο μοιάζει σχεδόν βέβαιη, καθώς ο ίδιος καταγράφηκε στο 39% και ο κ. Τεμπονέρας στο 25% . Ο κ. Φαρμάκης κερδίζει το 71% των ψηφοφόρων της ΝΔ και έχει αξιοσημείωτη διείσδυση και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τεμπονέρας δεν συσπειρώνει παρά μόνο το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2019.
Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Δυτικής Ελλάδας αποτυπώνεται υψηλότερος από αυτόν σε άλλους δήμους της χώρας. Ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η εικόνα του Δήμου τους έχει βελτιωθεί μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Από την άλλη βεβαίως δύο στους πέντε δηλώνουν ότι η εικόνα της περιοχής τους έχει επιδεινωθεί, όμως σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά που καταγράφονται σε μετρήσεις που γίνονται σε άλλες περιοχές, η εικόνα για τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας μοιάζει ευνοϊκή.
Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις να είναι πολύ υψηλότερο στον Δήμο Πύργου (>40%) και σημαντικά χαμηλότερο στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου (<15%).
Η σχετική ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας δεν μεταφράζεται όμως σε αντίστοιχα ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Μόνο το 29% του δείγματος δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι», ενώ το 37% δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής . Σημειώνεται ότι η εικόνα στον Δήμο Φυλής είναι διαφορετική, καθώς το 39% δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι.
Η σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μεταφράζεται σε περιορισμένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 32% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 45% των ερωτηθέντων. Υπογραμμίζεται και πάλι ότι η εικόνα για τον Δήμαρχο Πύργου είναι διαφορετική, καθώς το 39% του δείγματος δηλώνουν ότι ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος θα πρέπει να επανεκλεγεί, μια βάση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του σημερινού Δημάρχου.
Επίσης, στους Δήμους Πατρέων και Αγρινίου, καταγράφεται ποσοστό δυνητικά θετικών έναντι του ενδεχομένου επανεκλογής των σημερινών δημάρχων της τάξης του 40%, το οποίο αντιστοιχεί στα ποσοστά που έλαβαν στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019. Πολύ χαμηλή ωστόσο είναι η πιθανότητα επανεκλογής του σημερινού Δημάρχου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του οποίου η οροφή ψήφων δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να ξεπερνά το 25% (βλ. Πίνακα 3α). Σημειώνεται ότι ο σημερινός δήμαρχος Μεσολογγίου είχε συγκεντρώσει πολύ υψηλότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019, από το οποίο υπολείπεται σημαντικά.
Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι σχετικά υψηλή για τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας, καθώς τo 90% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 80% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες.
Το δεύτερο εύρημα μαρτυρά ότι ένα ποσοστό πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στον δήμαρχό του για λόγους που δεν σχετίζονται με την αξιολόγηση της ίδιας της εικόνας της περιοχής του, αλλά πιθανώς με την αντιπάθεια προς το ίδιο το πρόσωπο του δημάρχου ή με την κομματική στήριξη που έχει λάβει. Πάντως το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο εκείνου που ανιχνεύεται σε μετρήσεις της πιθανότητας επανεκλογής δημάρχων και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πρόθεση ψήφου στον Δήμο Πατρέων
Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση ψήφου στον μεγαλύτερο Δήμο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στον Δήμο Πατρέων, δίνοντας μια υποθετική λίστα τεσσάρων υποψηφίων οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση μέχρι αυτήν τη στιγμή. Καταγράφηκε ελαφρύ προβάδισμα των κ.κ. Πελετίδη και Αϊβαλή, ενώ δεν είναι αμελητέα η αποτύπωση και για τον κ. Σβόλη.
Ωστόσο, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της προέλευσης του σημερινού Δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη, ο οποίος κέρδισε το 2019 τον Δήμο με την επίσημη στήριξη μόνο του ΚΚΕ, η εξέλιξη της αναμέτρησης δεν είναι ευκρινής σε καμία περίπτωση.
O σημερινός Δήμαρχος κερδίζει τη στήριξη του 1/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και μικρά τμήματα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όμως φαίνεται πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει τρεις υποψηφίους προερχόμενους και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα: τον κ. Σβόλη από τη ΝΔ, τον κ. Αϊβαλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κατσιφάρα από το ΠΑΣΟΚ.
Οι τρεις αυτοί υποψήφιοι δεν δείχνουν να λαμβάνουν ακόμα τη στήριξη σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων, όμως θα πρέπει να θεωρείται πιθανή η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων των κομμάτων προς τους επίσημους υποψηφίους τους στην πορεία προς τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Η μέτρηση έδειξε ότι τον υποψήφιο της ΝΔ στηρίζει αυτήν τη στιγμή το 58% των ψηφοφόρων της, τον κ. Αϊβαλή το 44% των δικών του ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κατσιφάρα το 45% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.