Δεν έχει σταματήσει να “κουνάει” στην Αχαϊα! Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους… 50 σεισμούς!
Ασταμάτητα συνεχίζονται οι δονήσεις στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας μετά τους δύο σεισμούς της τάξης των 4,1 Ρίχτερ που έγιναν έντονα αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και ο πρώτος ήταν κοντά στο Κατάκολο ενώ ο δεύτερος ήταν κοντά στην Κάτω Αχαΐα.
Από εκείνη την ώρα μέχρι και χθες το απόγευμα, στην περιοχή είχαν καταγραφεί περισσότερες από 50 μετασεισμικές δονήσεις με τις περισσότερες από αυτές να μην γίνονται καν αισθητές (λόγω πολύ μικρής έντασης), γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει πως η σεισμική ακολουθία έχει ομαλή πορεία.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΕΛΕΝΤΗ ΠΡΟΣ… ΙΟΝΙΟ
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο γνωστός σεισμολόγος Ακης Τσελέντης σημείωσε: «Το τελευταίο 24ωρο παρατηρήσαμε δύο σεισμούς μεγέθους 4 στον Πατραϊκό κοντά στην Κάτω Αχαγιά και ΝΔ του Κατακόλου στην θάλασσα. Αμφότερα τα σεισμικά γεγονότα ακολουθήθηκαν από φυσιολογικές μετασεισμικές ακολουθίες. Επομένως η μέχρι τώρα εξέλιξη τους δεν μας προβληματίζει. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος που έχει με τα ΕΛΠΕ έχει ενισχύσει τα σεισμολογικά δίκτυα του στην Δ. Πελοπόννησο με επιπλέον 45 σεισμογράφους, επομένως έχουμε μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα της εξέλιξης των σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός ότι ειδικά στο κεντρικό Ιόνιο έχει συσσωρευτεί αρκετή σεισμική ενέργεια και είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή να εκτονωθεί με κάποιο σεισμικό γεγονός. Πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου ότι επειδή τα τελευταία χρόνια δεν βίωσαν κάποιον ισχυρό σεισμό η περιοχή τους δεν έγινε ξαφνικά ασεισμική, για αυτό πρέπει πάντα να ακολουθούν πιστά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα)».
ΟΙ ΔΥΟ ΕΝΤΟΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ
Σημειώνεται ότι οι δύο ισχυρές δονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή την περασμένη Παρασκευή, προκάλεσαν ανησυχία, αλλά όχι πανικό, ενώ δεν καταγράφηκαν και ζημιές. Η πρώτη σημειώθηκε στις 15:58 σε χιλιομετρική απόσταση 26 χιλ. Ν.Δ. της πόλης του Πύργου στον υποθαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου ενώ είχαν προηγηθεί δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις που έγιναν επίσης αισθητές, στις 09:05 και στις 09:25 στην πόλη του Πύργου. Η δεύτερη σημειώθηκε στις 17:10 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη των Πατρών καθώς είχε επίκεντρο Ανατολικά Β.Α. του υποθαλάσσιου χώρου της περιοχής των Βραχνεΐκων με εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο σεισμοί δεν συνδέονταν μεταξύ τους.