Αχαΐα: Πόρισμα «καίει» την ΕΛΑΣ για έκδοση ταυτότητας σε… καταζητούμενο!
Χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια, για να ολοκληρωθεί η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), που διατάχθηκε το φθινόπωρο του 2020, για υπόθεση έκδοσης ταυτότητας στην Αστυνομία Αιγίου σε 49χρονο καταζητούμενο (από το 2012) εμπλεκόμενου σε εμπορία ναρκωτικών.
Με εντολή του τότε αστυνομικού διευθυντή Αχαΐας – ταξίαρχου Γιώργου Μιχαλόπουλου, ζητήθηκε η άμεση διερεύνηση του ζητήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για αμέλεια υπαλλήλων της Υπηρεσίας της τοπικής ΕΛΑΣ ή για κενό στη λειτουργία του συστήματος, αφού για τον άνδρα με τόπο κατοικίας την Τέμενη – σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πρωτοδικών Αιγίου – ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν οι δικλίδες ασφαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν ο 49χρονος -αν και αναζητείτο από τις διωκτικές αρχές- να επισκεφθεί το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης, να εκδώσει την Αστυνομική του Ταυτότητα και να αποχωρήσει… ανενόχλητος!
Ο φάκελος της ΕΔΕ, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πηγαινοερχόταν Αίγιο – Πάτρα.
Οπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές κάθε φορά προέκυπτε και κάτι!
Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, ότι «κάθε φορά, είτε ήταν ελλιπές το πόρισμα, είτε επιδερμικό το περιεχόμενο του». Στα αξιοσημείωματα που γνωρίζει η «Π» είναι και το «πάγωμα» της διαδικασίας, για λίγους μήνες, λόγω άδειας ασθενείας που έλαβε η υπάλληλος, στην οποία είχε ανατεθεί η διεκπεραίωση της ΕΔΕ, για να ανατεθεί τελικά σε άλλο υπάλληλο, αυτή τη φορά στην Πάτρα.
Το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης παραδόθηκε επισήμως, πριν από λίγες ημέρες, αφού προηγουμένως πέρασε «από σαράντα κύματα».
Tο αποτέλεσμα της ΕΔΕ είναι καταπέλτης, καθώς από το πόρισμα προέκυψε πειθαρχική ευθύνη σε πολιτικό υπάλληλο! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ευθύνη της έκδοσης Αστυνομικής Ταυτότητας, σε άτομο που είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη δικαιοσύνη, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το εν λόγω πρόσωπο και ουδεμία σχέση έχει με δυσλειτουργία του on line συστήματος, την ημέρα που ο 49χρονος καταζητούμενος επισκέφθηκε το Αστυνομικό Μέγαρο Αιγίου.
Τι αποδείχθηκε πως συνέβη; Το σύστημα, λοιπόν, δεν «κοκκίνισε», γιατί κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, μην ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, και όχι γιατί δεν είχαν καταχωρισθεί και μεταφερθεί μέσω άλλης Υπηρεσίας ορθώς τα στοιχεία του καταζητούμενου. Οσο για την ποινή που του επιβλήθηκε, αποτελεί «μυστικό» με βάση τον Νόμο περί Προσωπικών Δεδομένων.