Αχαΐα: Απάτες με την «επιστρεπτέα» της καραντίνας

Σε αναμονή για τον τελικό προσδιορισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής βρίσκονται πολλές τοπικές επιχειρήσεις, που δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης κατά την μακρά περίοδο της πανδημίας και δεν κατάφεραν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέχρι τα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιοι δεν έκαναν λάθος, αλλά προσπάθησαν να βάλουν το «χέρι στο μέλι», επινοώντας διάφορες μεθόδους για να κερδίσουν χρήματα, εξαπατώντας το σύστημα. Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται δεκάδες υποθέσεις που εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καφενείου 25 τ.μ. που εμφανίστηκε από τη μια μέρα στην άλλη να απασχολεί… ολόκληρο χωριό. Προσέλαβε εικονικά 150 άτομα για να πάρει τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Παρατυπίες διαπιστώθηκαν και με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, όπου επιχειρήσεις δεν υπολόγισαν σωστά τον χρόνο που θα έπρεπε να διατηρήσουν το προσωπικό και «βιάστηκαν» να κάνουν απολύσεις, παρά την οικονομική βοήθεια που είχαν πάρει, κ.ά.

Οπως μεταφέρουν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» λογιστές, παρόμοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και στην Πάτρα. Για παράδειγμα, καινούργιες εταιρείες, που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας, μόνο και μόνο για να εισπράξουν τα χρήματα που δόθηκαν για τις νεοσυσταθείσες.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Π» ότι και στην Πάτρα εντοπίστηκε η «κλασική» απάτη με την αναθεώρηση του τζίρου για να εμφανίζεται χαμηλότερος από το 2019. Για παράδειγμα, μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Και φυσικά, όπως ήταν ξεκάθαρο, μετά και τις τελευταίες διασταυρώσεις το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη δικαιολογητικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και το αν πληρούσαν οι δικαιούχοι ή όχι το κριτήριο της απασχόλησης, αλλά έχουν εντοπιστεί και πολύ σοβαρότερες παραβάσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από το «φορολογικό δίκαιο» και εμπίπτουν στο ποινικό.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Ή ΡΥΘΜΙΣΗ

Στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την εφάπαξ πληρωμή των ποσών στο 100% και με τόκο, αλλά η ΑΑΔΕ δεν είχε στείλει ακόμη τα νέα εκκαθαριστικά με τα οφειλόμενα ποσά, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι.
Η καθυστέρηση οφείλεται – σύμφωνα με πληροφορίες – στον εντοπισμό νέων παραλείψεων και λαθών, που δεν διορθώνονται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τον Νοέμβριο του 2022. Κατά συνέπεια, τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει το ερώτημα μήπως πρέπει να δοθεί νέα παράταση ή να υπάρξει κάποια ρύθμιση