«Όχι» στους όρθιους στην εστίαση και στα καρναβάλια – Πρόβλημα οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους

«Οχι» στους όρθιους στην εστίαση και τη διασκέδαση αλλά και στα καρναβάλια λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ για τη μάσκα τόνισε ότι σίγουρα δεν θα την πετάξουμε μέχρι το Πάσχα. Αναφορικά με τη χαλάρωση ή άρση των μέτρων, η κυρία Παγώνη εκτιμά ότι θα έρθει από τον Απρίλιο.

Η απαγόρευση των όρθιων σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση «δεν μπορεί προς το παρόν» να ανακληθεί είπε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Έχεις 500 ασθενείς στις ΜΕΘ, έχουν κατέβει οι θάνατοι αλλά όχι αισθητά» εξήγησε. Μετά το Πάσχα μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σημείωσε η γιατρός. «Σταδιακά θα μειώνονται τα μέτρα, με αργούς ρυθμούς, αλλά θα μειώνονται» τόνισε.

Η Ματίνα Παγώνη διευκρίνισε ότι «πρέπει να περάσει ο Φλεβάρης και να αρχίσει ο Μάρτης. Τέλη Μαρτίου για άρση των μέτρων είναι λίγο γρήγορα, να το δούμε». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω γιατί αν γίνει κάτι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όταν έχεις τόσους θανάτους και τόσους ασθενείς στις ΜΕΘ, το ΕΣΥ δεν μπορεί να πιεστεί άλλο. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει τα όρια τους μετά δύο χρόνια» επισημαίνει.

Σχετικά με τις παρελάσεις στο καρναβάλι, επέμεινε ότι δεν το βρίσκει καλή ιδέα, παρά το ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη των τοπικών περιοχών για έσοδα. «Οι δείκτες στα νοσοκομεία των COVID είναι μειωμένοι, όχι σε μεγάλο βαθμό, έχουν όμως αυξηθεί οι no COVID που πρέπει να εξυπηρετηθούν να χειρουργηθούν έχουν αναστολή χειρουργείου 8 – 9 μήνες… Πρέπει να προχωρήσουν αυτά τα χειρουργεία» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στη μάσκα δήλωσε πως «θα τη φοράμε και το Πάσχα είτε μας αρέσει όχι, το θέμα είναι ότι θα πάτε στα χωριά σας να σουβλίσετε».

Παυλάκης: Πρόβλημα οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους -Εάν δεν εμβολιαστούν όλοι θα είναι φαύλος κύκλος

Αναφερόμενος στην άρση των περιορισμών κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο MEGA ανέφερε. «Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και ιδιαίτερα από την έξαρση της επιδημίας τις Απόκριες. Ο κόσμος περιμένει να ξεδώσει, αυτό είναι μεγάλο λάθος, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη στάση τις Απόκριες. Το δυσκολότερο πρόβλημα είναι οι συγκεντρώσεις στους κλειστούς χώρους. Έχουμε έναν ιό που δε σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των επαφών. Ο ιός δεν σταματάει και πολλοί είναι της άποψης να μην κάνουμε κάτι να τον σταματήσουμε».

Ο Γιώργος Παυλάκης τοποθετήθηκε για τα μέτρα στην εστίαση και την διασκέδαση. «Αυτά είναι αστεία μέτρα, εάν υπάρχει ένας μεταδότης στον χώρο, τότε θα κολλήσει πολλούς. Οι εμβολιασμένοι τριπλά θα γλιτώσουν την βαριά νόσηση και η όμικρον είναι αερομεταδιδόμενη και τα εμβόλια που έχουμε κάνει δεν προστατεύουν από ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη. Κάνουμε συνεχώς προόδους αλλά ας δούμε την πραγματικότητα. Έχουμε περισσότερα κρούσματα και περισσότερους νεκρούς. Εάν δεν εμβολιαστούν όλοι, θα είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας, μπορεί να έρθει ένα νέο στέλεχος που θα παρακάμπτει τα εμβόλια και να είμαστε αντιμέτωποι με κάτι καινούριο», σχολίασε.

Για το εάν θα κάνουμε «ελεύθερο» Πάσχα, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα των σκληρών δεικτών.