Ψηφίζουν η Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο Ιάσων Φωτήλας – ΟΧΙ από Κατσανιώτη! Ο “χάρτης”¨των βουλευτών για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με άλλους υφυπουργούς που έχουν ενστάσεις και προβληματισμούς. Η πιο σύνθετη περίπτωση είναι η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα που κλίνει προς την αποχή. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι το υπουργείο της είναι εξ αυτών που καταθέτουν το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ η ίδια έχει το χαρτοφυλάκιο της ισότητας και δεν θα ψηφίσει ένα κορυφαίο ζήτημα ισότητας. Υπό αυτή την έννοια μένει να φανεί ποιες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες, καθώς θα φανούν οι προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι δεν νοείται κυβερνητικό στέλεχος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Είναι, όμως, ακόμα αναπάντητο τι θα σημαίνει μια αποχή κυβερνητικού στελέχους. Φερ ειπείν, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης κλίνει προς την αποχή, ενώ και ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης ταλαντεύεται μεταξύ αποχής και «ναι», αναμένοντας να μελετήσει το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε χθες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, σε κάθε περίπτωση, η αποχή ενός υφυπουργού θα καταγραφεί και θα συναξιολογηθεί σε έναν ανασχηματισμό σε ύστερο χρόνο. Προς το «ναι», πάντως, έχει μεταστραφεί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης που είδε προ ημερών τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς. Υπάρχουν και άλλοι υφυπουργοί που δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά θα υπερψηφίσουν, όπως π.χ. η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Γιάννης Μπούγας, η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου.

Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται, αρμόδιες πηγές της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι πάνω από 110 βουλευτές του κόμματος αναμένεται να υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της Αττικής, υπουργοί και υφυπουργοί, βεβαίως, αλλά και βουλευτές περιφέρειας που έχουν εκλεγεί κυρίως το 2019 και το 2023 για πρώτη φορά και συνδέονται στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει, βεβαίως, και μια ομάδα περίπου 40 βουλευτών του κόμματος που είτε έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν είτε να απέχουν. Κάποιοι λίγοι έχουν μείνει αμφιταλατευόμενοι και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέος γύρος «μασάζ».

Πρωτοστάτης μεταξύ των διαφωνούντων που θα καταψηφίσουν είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στη συζήτηση θα τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου ως ομιλητής. Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό συντάσσεται μια ομάδα βουλευτών, στην οποία περιλαμβάνονται ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Κώστας Βλάσσης και ο Φώντας Μπαραλιάκος. Τις επόμενες μέρες ο Θάνος Πλεύρης που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ θα αποφασίσει αν θα καταψηφίσει ή θα απόσχει. Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επίσης η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θεόδωρος Καράογλου και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ισχυρούς και καταγεγραμμένους προβληματισμούς έχουν ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Κέλλας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Μένει να φανεί πόσοι θα απόσχουν και πόσοι θα καταψηφίσουν.

Στην ομάδα των προβληματισμένων εντοπίζονται και γνωστά ονόματα που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου που έκανε προ ημερών μια παρέμβαση που συζητήθηκε υπέρ της ανάγκης η ΝΔ να διατηρήσει τις συντηρητικές της αξίες. Ομοίως προβληματισμένοι ο Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα διαβάσει το νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε για να αποφασίσει.