Χωρίς εμβόλιο στον οίκο ευγηρίας του Αιγίου που γέμισε τη κλινική covid – Τι κρύβεται πίσω από τη στάση τους

Ο ΕΟΔΥ την έκανε τη δουλειά του, έγκαιρα και με βάση το επίσημο πρωτόκολλο. Ομως, οι υπεύθυνοι του Οίκου Ευγηρίας «Αγάπης Μέλαθρον, ο Αγιος Χαράλαμπος», στο Αίγιο, είχαν ήδη κάνει την επιλογή τους: αρκετοί από τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους δεν ήθελαν να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάστηκαν ποτέ!

Και κάπως έτσι συνέβη ό,τι συνέβη και τρόφιμοι του Ιδρύματος χαροπαλεύουν εδώ και μέρες στο ΠΠΝΠ…Για την ιστορία, έχει εμβολιαστεί μόνο το 1/3 του αριθμού τροφίμων και εργαζομένων. Οι υπόλοιποι δεν ήθελαν. 

Πιο αναλυτικά έξι υπερήλικες, γέροντες και γερόντισσες, καθώς και μία εργαζόμενη του Ιδρύματος, νοσηλεύονται εδώ και 5 μέρες στην κλινική κόβιντ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σε κρίσιμη κατάσταση, νοσούντες από κορονοϊό. Ολοι τρόφιμοι του «Αγίου Χαράλαμπου»… Και ανεμβολίαστοι.

Στο τηλεφώνημα χθες το μεσημέρι στη γραμματεία του Γηροκομείου, ζήτησα να μιλήσω με τον υπεύθυνο του Ιδρύματος. Η απάντηση της τηλεφωνήτριας-γραμματέως ήταν κοφτή: «Να μιλήσετε με τον ΕΟΔΥ, κύριε, για ό,τι θέλετε… Είναι εντολή διεύθυνσης». Ηταν φανερό. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος δεν ήθελαν να πουν το παραμικρό.

Η κατάσταση των τρόφιμων του Γηροκομείου «Αγίου Χαράλαμπου» που νοσηλεύονται στο ΠΠΝΠ παραμένει κρίσιμη και βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση. Μία υπερήλικη γυναίκα, ηλικίας 90 ετών, δεν άντεξε και πέθανε πριν τρεις μέρες.

Σημειωτέον, σε περιπτώσεις άρνησης, όπως αυτή του «Αγάπης Μέλαθρον, ο Αγιος Χαράλαμπος», δεν υπάρχει ακόμα μηχανισμός που θα ενεργοποιηθεί και θα πιέσει για υποχρεωτικό εμβολιασμό! Ομως έλεγε στην «Π» κορυφαίο στέλεχος της 6ης ΥΠΕ, δεν μπορεί να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις ούτε η 6η ΥΠΕ, ούτε το Υπουργείο, ούτε κανείς άλλος για να υποχρεώσει τρόφιμους και προσωπικό να εμβολιαστούν…

Παρεμπιπτόντως, γιατί όλα έχουν σημασία τους: Το Αγάπης Μέλαθρον «O Άγιος Χαράλαμπος» ήταν ένα όραμα του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου. Δικό του δημιούργημα ήταν. Και ίσως έτσι εξηγείται, εν μέρει, και η αντιεμβολιαστική νοοτροπία στο ίδρυμα.