“Τσίμπησαν” γνωστούς Πατρινούς με αρχαιότητες!

Συνελήφθησαν 2 Πατρινοί κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομίας και περί όπλων στην Πάτρα

Στον ανακριτή της Πάτρας μεταφέρονται ένας 72χρονος αγιογράφος (Ι.Κ.) και ένας 54χρονος  ο οποίος είχε εμπλοκή πριν από 33 χρόνια στη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα (Σ.Σ.), που συμμετείχαν σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Η έρευνα της ΕΛΑΣ είναι ακόμα σε εξέλιξη.

 Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο Πατρινών ενήργησαν με κάθε μυστικότητα αξιωματικοί και άνδρες του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που ήλθαν στην Πάτρα το πρωί της Πέμπτης και αμέσως ξεκίνησαν τις έρευνες, χωρίς να επιδιώξουν συνεργασία με την Ασφάλεια της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Οι Αθηναίοι αστυνομικοί ήλθαν με πέντε πολυτελή οχήματα και ένα αγροτικό όχημα, προφανώς για να μεταφερθούν τα ευρήματα της έρευνας στην Ασφάλεια Δυτικής Αττικής, γιατί είχαν την πληροφορία ότι οι αρχαιοκάπηλοι διατηρούσαν πολλά αρχαία αντικείμενα στην κατοχή τους.

Από τις έρευνες κατ’ οίκων βρέθηκαν μεταξύ άλλων ένα κομμάτι από άγαλμα (κεφαλή), αγγεία, μια εικόνα, σπαθιά, δύο παλιά όπλα με «κοκόρια» και σφαίρες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εκτιμηθεί η αξία τους κι ενώ εκκρεμεί επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ Δυτικής Αττικής…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εκ των δύο πατρινών συλληφθέντων και συγκεκριμένα ο αγιογράφος και ζωγράφος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές ασφαλείας για παρόμοια εμπλοκή του σε υποθέσεις με αρχαία αντικείμενα και πίνακες ζωγραφικής.

Ο έτερος των συλληφθέντων είναι άτομο που είχε απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ως μέλος της «ομάδας κρούσης» του Γιάννη Καλαμπόκα, που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στο σχολικό συγκρότημα Βουδ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Δυτικής Αττικής ενήργησαν αστραπιαία και δεν επέτρεψαν να γίνει η παραμικρή διαρροή, γι΄ αυτό και είναι άγνωστο αν οι δύο Πατρινοί είναι μέλη ενός ευρύτερου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που έχει έδρα του στην Αθήνα και «πλοκάμια» στην αχαϊκή πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας.

Πάντως, η αποστολή τους στην Πάτρα, μετά από δύο ημέρες παραμονής, ολοκληρώθηκε και επέστρεψαν στην Αθήνα.