Τρικλοποδιές στα έργα για το φυσικό αέριο – Σοβαρά υπονοούμενα της Περιφέρειας για τοπικά συμφέροντα

Μήνυμα σε αυστηρούς τόνους έστειλε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, για την πορεία υλοποίησης του έργου για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Πάτρα.

Το έργο που ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου χρόνου και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάποιες απρόβλεπτες αξιώσεις, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν ακόμα και ζητήματα για πιθανές εμπλοκές.

Σύμφωνα με τον Φωκίωνα Ζαΐμη, το έργο εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ομαλά. Στην Πάτρα και στη ΒΙΠΕ βρέθηκε χθες και κλιμάκιο της εταιρείας που το υλοποιεί, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που εγείρουν αξιώσεις.

Ο κ. Ζαΐμης έκανε λόγο για τοπικά συμφέροντα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε προσπαθεί να καθυστερήσει το έργο με δικούς του, πονηρούς τρόπους, απλά δεν θα του περάσει. Το έργο θα γίνει θέλουν δε θέλουν».

Ο Φωκίων Ζαΐμης δεν θέλησε να υπεισέλθει αυτή τη στιγμή περισσότερο στη φύση των εμποδίων και των αξιώσεων που εγείρουν κάποιοι εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο περιέγραψε το πλαίσιο, λέγοντας ότι ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και η περιφερειακή αρχή έχουν βάλει πλάτη για να γίνει αυτό το έργο, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επιτρέψουν καθυστερήσεις και εμπόδια.

«Το έργο πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις της Πάτρας και οποιαδήποτε καθυστέρηση συμβεί, υπεύθυνοι θα είναι αυτοί που θα την προκαλέσουν. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάτι πολύ σοβαρό. Αλλά τα μηνύματα που έρχονται και κάποια χαρτιά που φτάνουν στους εργολάβους είναι εκ του πονηρού και εγώ το λέω δημόσια ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα βγούμε δημόσια να πούμε πράγματα» προειδοποίησε ο κ. Ζαΐμης.

Ο αντιπεριφερειάρχης δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, ο τόνος της καταγγελίας και οι έμμεσες αναφορές θυμίζουν πολύ αντίστοιχες περιπτώσεις με καθυστερήσεις σε έργα λόγω αιφνίδιων αξιώσεων.

«Αυτή τη στιγμή το έργο εξελίσσεται και το παρακολουθούμε όσο πιο στενά γίνεται. Είναι ένα έργο για να πάρει φυσικό αέριο η Πάτρα και οι επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ. Δεν είναι ένα έργο άλλης φύσεως, ούτε για να φτιάχνουμε δρόμους, ούτε για να φτιάχνουμε αποχετευτικά δίκτυα. Είναι το συγκεκριμένο έργο» τόνισε ο κ. Ζαΐμης.

Επέκταση μέχρι το 2028

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της εταιρείας enaon EDA (πρώην ΔΕΔΑ) για την περίοδο 2024-2028.

Το σχέδιο προβλέπει την ολοκλήρωση του δικτύου στην πόλη της Πάτρας μέχρι τα τέλη του 2024 και επέκταση μέχρι το 2028 στις δημοτικές ενότητες Ωλενίας, Βραχναιίκων, Παραλίας, Μεσσάτιδας, Πατρέων και Ρίου, στις δημοτικές ενότητες Αγρινίου και Θεστιέων στην Αιτωλοακαρνανία και στη δημοτική ενότητα Πύργου στην Ηλεία.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων αυτών και η ενεργοποίηση των πρώτων δικτύων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, ενώ η διάθεση του φυσικού αερίου θα ξεκινήσει εντός του 2025 στην πόλη της Πάτρας, όπως επίσης σε Αγρίνιο και Πύργο.

Η εταιρεία όμως, δεν θα μείνει μόνο στις τρεις πόλεις. Τα έτη 2025-2028 θα εκτελεστούν έργα πύκνωσης του δικτύου διανομής σε αυτές τις τρεις πόλεις και επέκτασης στις δημοτικές ενότητες Ωλενίας, Βραχναιίκων, Παραλίας, Μεσσάτιδας και Ρίου της Αχαΐας και Θεστιέων της Αιτωλοακαρνανίας.

Το χρονοδιάγραμμα του επενδυτικού προγράμματος προβλέπει για το 2024 επενδύσεις 20,6 εκατ. ευρώ για έργα ανάπτυξης, σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης του δικτύου κ.ά. Το 2025 οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 13,7 εκ. ευρώ, το 2026 τα 8,6 εκ. ευρώ, το 2027 τα 4,5 εκ. ευρώ και το 2028 το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επενδύσεις 3,8 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι περίπου 28 εκ. ευρώ από το σύνολο των επενδύσεων για ανάπτυξη και συνδέσεις συγχρηματοδοτούνται από το αντίστοιχο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.