Τι έκαψε την Πισπιρίγκου για Μαλένα – Ίριδα

Στις 8.00 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων κ. Μαστραντωνάκης και η 35η τακτική ανακρίτρια κ. Τζωρτζάτου ανακοίνωναν στη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι κρίνεται προσωρινά κρατούμενη για τις δολοφονίες των παιδιών της Μαλένας και Ίριδας, ελάχιστοι, πιθανώς ούτε η ίδια η κατηγορουμένη, πίστευαν ότι θα υπήρχε διαφορετικού είδους ποινική μεταχείριση.
Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της τεχνικής συμβούλου της, Ουρανίας Δημακοπούλου, αλλά και των ιατροδικαστών-μαρτύρων που προσέτρεξαν στο πλευρό της (Κραββαρίτης κ.λπ.), οι οποίοι ενώ μεν αποστασιοποιήθηκαν από τις αρχικές ιατροδικαστικές γνωματεύσεις, δεν κατάφεραν να αιτιολογήσουν τον αδιευκρίνιστο θάνατο, όπως τον χαρακτήρισαν, των δύο κοριτσιών και να αποδομήσουν τη γνωμοδότηση-κόλαφο των κ. Καρακούκη – Καλόγρηα που αποκάλυψαν την ασφυξία, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αξιολογώντας όλο το υλικό της δικογραφίας και κυρίως τις μαρτυρίες-φωτιά έκριναν ότι η κατηγορουμένη πρέπει να προφυλακιστεί εκ νέου.

Στοιχεία

Όπως προκύπτει  στον φάκελο της δικογραφίας περιέχονται καταθέσεις-φωτιά οι οποίες αποκαλύπτουν ότι τόσο ο θάνατος της Μαλένας όσο και εκείνος της Ίριδας δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αλλά σε εγκληματική ενέργεια. Ειδικά στην περίπτωση του μόλις 3,5 ετών κοριτσιού όλοι όσοι κατέθεσαν στις Αρχές «έσφαξαν με το γάντι» την κατηγορουμένη, καθώς αποδόμησαν πλήρως το απίστευτο σενάριο ένα υγιές, κοινωνικό και χαμογελαστό κορίτσι, το οποίο εκείνο το μοιραίο πρωινό έπαιζε ευδιάθετο στον παιδότοπο του νοσοκομείου και αργότερα έτρωγε σουβλάκι, να κατέληξε στα καλά καθούμενα βγάζοντας μια κραυγή, όπως περιέγραψε η μητέρα του. Στις καταθέσεις τους οι γιατροί του «Παίδων» είναι ξεκάθαροι: Δεν δέχονται την ηπατική ανεπάρκεια και τον παθολογικό θάνατο ως αιτία «αναχώρησης» της Μαλένας από τα εγκόσμια.

Είναι αποκαλυπτικοί: Αναφέρουν ότι την ώρα που μπήκαν στο δωμάτιο αντίκρισαν την εικόνα όχι ενός παιδιού το οποίο είχε υποστεί ένα ξαφνικό επεισόδιο, αλλά την εικόνα ανθρώπου ο οποίος είναι νεκρός για ώρα. Έκαναν, δε, λόγο για εικόνα «διακομιδής», θέλοντας να εξηγήσουν ότι αντίκρισαν ένα παιδί πεθαμένο και κρύο!

Οι δε νοσηλευτές που κατέθεσαν περιέγραψαν την Πισπιρίγκου ως μια «μητέρα» της οποίας το παιδί νοσηλευόταν και εκείνη κοίταζε το υπερπέραν από το παράθυρο. Τουλάχιστον δύο – τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού ισχυρίζονται ότι σε αντίθεση με άλλες μαμάδες, η 33χρονη κατηγορουμένη δεν επεδίωξε την ψυχική ή έστω τυπική επαφή με τους ανθρώπους που περιέθαλπαν τη Μαλένα, η οποία ως γνωστόν εισήχθη στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας μια πλήρως ιάσιμη μορφή λευχαιμίας και κατέληξε αιφνίδια το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2019 παρά το γεγονός ότι η εργαστηριακή αλλά και η κλινική εικόνα της ήταν άψογη!

Οι καταθέσεις είναι πολλές και η συντριπτική τους πλειονότητα βρίθει αναφορών και στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, θα μπορούσαν να στείλουν την Πισπιρίγκου εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου ακόμη κι αν δεν υπήρχε το πόρισμα των κ. Καρακούκη και Καλόγρηα

«Αδιαμφισβήτητα οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την Εισαγγελία έδειξαν τον δρόμο και αποκάλυψαν την ασφυξία. Εξίσου σημαντικές είναι όμως και οι καταθέσεις των γιατρών. Ακόμη κι αν η Πισπιρίγκου προσπαθήσει να αποδομήσει το πόρισμα των ιατροδικαστών και να συνταχθεί με τις άστοχες, αρχικές, γνωματεύσεις, πώς θα μπορέσει στο ακροατήριο να αποδομήσει όλα όσα ισχυρίζονται άνθρωποι που έζησαν το παιδί της και έχουν φάει τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία;» διερωτάται ανώτατη «πηγή» που έχει γνώση της υπόθεσης. Το πλέον συγκλονιστικό των όσων κατέθεσαν οι γιατροί που είχαν την ατυχία να δουν τη Μαλένα να κείτεται νεκρή μπροστά τους είναι ότι οι περισσότεροι δήλωσαν πως ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν και αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι ένα κοριτσάκι που έπαιζε και έτρωγε, κατέληξε λίγες ώρες αργότερα νεκρό στο κρεβάτι του μέσα στο νοσοκομείο.

Από τις μαρτυρίες προκύπτει ότι εκτός από την Πισπιρίγκου, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου ουσιαστικά «αδειάζει» και την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία ως γνωστόν ερμήνευσε την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων ως ηπατική ανεπάρκεια! Οι γιατροί-μάρτυρες στην ποινική δικογραφία είναι ξεκάθαροι και αφοπλιστικοί! «Δεν δεχόμαστε την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου.

Έχουμε δει παιδιά με ηπατική ανεπάρκεια και η κλινική τους εικόνα δεν είχε καμία σχέση με εκείνη της Μαλένας. Όποιος έχει ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και οξεία, είναι κίτρινος, έχει ίκτερο, εικόνα την οποία δεν είχε το συγκεκριμένο κοριτσάκι» αναφέρουν. Στις καταθέσεις τους επισημαίνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους πρώτη φορά βλέπουν παιδάκι το οποίο ξύπνησε το πρωί, ήταν ευδιάθετο και έπαιζε στον παιδότοπο και στη συνέχεια έφαγε και σουβλάκι, να καταλήγει την ώρα που κοιμόταν!

Μάρτυρες υποστήριξαν ότι «δεν δεχόμαστε να φύγει παιδί μέσα στο νοσοκομείο με τον τρόπο που έφυγε η Μαλένα. Για να καταλήξει ένα παιδί θα έπρεπε να ήταν διασωληνωμένο, δηλαδή η κατάσταση της υγείας του να είναι σοβαρή. Δεν φεύγουν τα παιδιά έτσι στα καλά καθούμενα»!

Ουσιαστικά οι μάρτυρες της υπόθεσης καταρρίπτουν πλήρως την περιγραφή θανάτου του 3,5 ετών κοριτσιού που έδωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου. Ως γνωστόν, η κατηγορουμένη ισχυρίζεται ότι η Μαλένα κατέληξε στις 16.40 της 13ης Απριλίου, έτσι ξαφνικά ενώ εκείνη κοιμόταν στο πλάι της. Ωστόσο κατά την εκτίμηση των ερευνητών της υπόθεσης και των αποδεικτικών εγγράφων η αλήθεια είναι άλλη και σκληρή, καθώς προκύπτει ότι η Πισπιρίγκου δολοφόνησε με ασφυξία (όπως καταγράφεται στο πόρισμα των Καρακούκη – Καλόγρηα) το παιδί της και με αρκετή καθυστέρηση ειδοποίησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, προκειμένου να είναι σίγουρη ότι ο μικρός άγγελος δεν θα μπορούσε να επανέλθει στη ζωή.

Είναι ενδεικτικό ότι βάσει του επίσημου εγγράφου του «Παίδων», το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό δεν ειδοποιήθηκε στις 16.40, αλλά στις 17.15, δηλαδή με 35 λεπτά καθυστέρηση! «…Έλαβε έκκληση από τη μητέρα του κοριτσιού ότι το κορίτσι είναι ‘‘μπλε’’ και ότι ‘‘χτυπάει’’ η αντλία. Έγινε άμεση εκτίμηση. Το παιδί βρέθηκε στο κρεβάτι σε πλάγια θέση … Χωρίς σφυγμό, με μυδρίαση, υποτονία άκρων και ψυχρό…». Παράλληλα, οι γιατροί διαψεύδουν την Πισπιρίγκου καθώς ανέφεραν ότι έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ και κλήθηκε η ΜΕΘ για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Στον φάκελο της δικογραφίας, που πλέον βρίσκεται στα χέρια της 35ης τακτικής ανακρίτριας, υπάρχει κατάθεση γιατρού που λέει: «Η εικόνα του έμοιαζε με εικόνα διακομιδής. Ήταν ένα παιδί κρύο όταν το βρήκαμε. Εδώ όμως δεν είχαμε διακομιδή, καθώς ήταν ένα παιδί που νοσηλευόταν ήδη».

Άλλος γιατρός κατέθεσε: «Δεν έχει φύγει παιδί με τέτοιον τρόπο».

Ένας τρίτος υποστήριξε ξεκάθαρα ότι «δεν δέχομαι την αιτία θανάτου, δηλαδή την ηπατική ανεπάρκεια».

Στη δικογραφία, παράλληλα, περιέχονται μαρτυρίες που διαψεύδουν πλήρως τον ισχυρισμό της Πισπιρίγκου ότι δεν έβρισκε γιατρούς ή νοσηλευτές.

Σε κατάθεση αναφέρεται ότι εξήλθε από το δωμάτιο νοσηλείας της Μαλένας και ειδοποίησε το προσωπικό, χωρίς όμως να τους δώσει την αίσθηση ότι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό συνέβαινε. «Δεν περπατούσε, αλλά δεν έτρεχε κιόλας, που θα ήταν η αυτόματη αντίδραση του οποιουδήποτε».

Νοσηλευτές κατέθεσαν ότι κατά τη διάρκεια νοσηλείας της Μαλένας η Πισπιρίγκου τους έδωσε την εντύπωση ότι δεν ενδιαφερόταν για την πορεία υγείας της κόρης της. Λένε ότι κοίταγε το υπερπέραν από το παράθυρο, δεν απέκτησε την αυτονόητη ψυχική ή ανθρώπινη επαφή με το προσωπικό, και καταλήγουν ότι κάποιος μπορεί να είναι ψυχρός, όχι όμως και αδιάφορος!