“Την πάτησαν” οι 83 της Αχαϊκής Τράπεζας! “Καταπέλτης” στα Δικαστήρια της Πάτρας

Συνεδρίασε χθες σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας για να εξετάσει τις εφέσεις που είχαν καταθέσει 16 από τους 83 κατηγορούμενους, στην υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Κατά πληροφορίες  η εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα ήταν απορριπτική για όλες τις εφέσεις, η οποία και φέρεται να έγινε δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας – εισηγητής, είχε προτείνει την απόρριψη των εφέσεων, με το σκεπτικό ότι αφορούσαν στην αιτιολογία του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, και άρα την ουσία της υπόθεσης και όχι αυτό που απαιτεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Δηλαδή να προσβάλλεται ουσιαστική διάταξη Ποινικού Κώδικα, ώστε να μπορεί να ακυρωθεί το βούλευμα.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των κατηγορουμένων στην ακρόαση που έγινε στα μέσα Νοεμβρίου, αμφισβήτησαν την παραπομπής των «83», αναφέροντας ότι με τον τροποποιημένο Ποινικό Κώδικα, απαιτείται η στοιχειοθέτηση βέβαιης οικονομικής ζημίας, για την στοιχειοθέτηση κατηγορίας απιστίας ή ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Αρα, κατά την άποψή τους, έχει γίνει μια ανακριτική διαδικασία, η οποία μετά το 2019 δεν βελτιώθηκε ώστε να προσδιορίσει οικονομική ζημία για την τράπεζα. Με απλά λόγια, κατηγορούνται άνθρωποι για κάποια απροσδιόριστη οικονομική ζημία.

Εγκυρες νομικές πηγές ανέφεραν  ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, το Συμβούλιο Εφετών θα εκδώσει το προσεχές διάστημα και θα αποστείλει το παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο θα ορίζεται και η ημερομηνία της δίκης για τους 83 κατηγορούμενους.

Ωστόσο, οι ίδιοι νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι θα ανέμεναν να λάβουν την απορριπτική επί των εφέσεων απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, για να δουν αν μπορούν να την προσβάλλουν πλέον στο ανώτατο επίπεδο, με αίτηση αναίρεσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως υπάρχει και ένα τρίτο πιθανό σενάριο. Να επιστραφεί η δικογραφία στην κύρια ανάκριση, προκειμένου να προσδιοριστεί οικονομική ζημιά για την τράπεζα, γιατί στην σημερινή του μορφή, από το κατηγορητήριο λείπει η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος, για να στηριχθεί κατηγορία περί απιστίας ή ηθικής αυτουργίας σε απιστία.