Τα λάθη στα ραπιντ τεστ οδηγούν και στον θάνατο! Η τραγωδία με τον Πατρινό Βασίλη Ορρο

Προβληματισμό σε αρκετούς πολίτες προκαλούν τα όσα λέγονται για τα rapid test για τον τρόπο της όλης διαδικασίας και το αν γίνονται σωστά, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγραφές λανθασμένων διαγνώσεων.

Η αναφορά που έκανε η φίλη της οικογένειας του 31χρονου Βασίλη Όρρου που έχασε την ζωή του από κορωνοϊό, φέρνει και πάλι το ζήτημα στο προσκήνιο. Η φίλη της οικογένειας του άτυχου πατέρα είπε ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Βασίλης Όρρος είχε κάνει το rapid test που του ήταν θετικό, ενώ το pcr (ο μοριακός έλεγχος ήταν αρνητικός).

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο 31χρονος να πιστέψει ότι έχει νοσήσει. Τόσο στο πανελλήνιο, όσο και στον ιατρικό σύλλογο της Πάτρας, έχουν γίνει αρκετές αναφορές για τον τρόπο διαδικασίας που γίνεται το rapid test ο οποίος σε πολλά από τα κέντρα και τις δομές δεν είναι σωστός και έτσι αφήνονται περιθώρια για λάθος διαγνώσεις.

«Το rapid test για να έχει ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Έχουμε αρκετές αναφορές που λένε ότι σε πολλές από τις δομές στα rapid test, o τρόπος της λήψης των δειγμάτων δεν είναι ο ενδεδειγμένος που θέτουν οι αντίστοιχες προδιαγραφές» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Τι λάθος γίνεται; Η μπατονέτα θα πρέπει να μπαίνει βαθιά μέσα στη μύτη σε σημείο δακρύων. Τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με πολλούς που κάνουν αρκετά συχνά αυτά τα τεστ, αυτό δεν γίνεται. Είτε για να μην ενοχληθεί ο εξεταζόμενος, είτε για είναι πιο σύντομη η διαδικασία.

Επιπλέον, αρκετοί για να μην ενοχληθούν από τη μπατονέτα, ζητούν από το εξεταστικό κέντρο, τη δομή ή το φαρμακείο που τους εξετάζει το δείγμα να παρθεί από το σάλιο τους. Το σάλιο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν βγάζει σωστά αποτελέσματα και είναι λάθος η λήψη του.