Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις -Έρχονται άμεσα νέες ποινικές διώξεις

Ραγδαίες είναι οι δικαστικές εξελίσσεις για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ σφίγγει ο κλοιός για τους υπεύθυνους του ΟΣΕ.Ειδικότερα, αναμένεται να ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις, πέραν αυτής που έχει ασκηθεί στον προφυλακισμένο 59χρονο σταθμάρχη του ΟΣΕ -σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών.

Παράλληλα, αναμένεται να παραδοθούν τα πορίσματα των δύο δικαστικών πραγματογνωμόνων-εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν οριστεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή. Ήδη, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των δύο δικαστικών πραγματογνωμόνων με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς της Λάρισας, που χειρίζονται την υπόθεση των Τεμπών και υπήρξε προφορική ενημέρωση.

Τα πορίσματα, τα οποία θα περιέχουν κρίσιμα στοιχεία, θα αξιολογηθούν από τις δικαστικές αρχές.

Τα πορίσματα των δικαστικών πραγματογνωμόνων θα καταγράφουν τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας, αλλά και το τι τελικά έγινε. Επιπλέον, θα ρίξουν φως σε γεγονότα που δεν είναι γνωστά για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ θα αποτελέσουν πυξίδα πλεύσης για τις ποινικές -και όχι μόνο- έρευνες.

Νέες ποινικές διώξεις πιθανώς και αύριο

Ακόμη, αναμένεται να ασκηθούν, εκτός απροόπτου, νέες διώξεις -πιθανώς και αύριο- κατά υπαλλήλων του ΟΣΕ, που κατέχουν κομβικές θέσεις μέσα στον σιδηροδρομικό Οργανισμό. Στο επίκεντρο των ερευνών είναι ο επιθεωρητής που έβαλε τον επίμαχο άπειρο σταθμάρχη στις νυχτερινές βάρδιες, ενώ οι έρευνες ήδη στρέφονται και στον σταθμάρχη της προηγούμενης βάρδιας, που όφειλε να είναι στη θέση του-υπηρεσία του έως τις 23:00 και έφυγε νωρίτερα.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, δεν επικοινώνησε με τον σταθμάρχη της Λάρισας στο ραδιοτηλέφωνο, αφού τέτοιες κλήσεις δεν έχουν καταγραφεί. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής γνωστό αν ο άτυχος μηχανοδηγός προσπάθησε να τον βρει στο κινητό ή αν τον κάλεσε και δεν απαντούσε, κάτι που θα προκύψει από τις έρευνες στο τηλέφωνο του σταθμάρχη, που έχει ήδη κατασχεθεί.

Εξάλλου, την προσεχή Παρασκευή, θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών των 21 προέδρων Εφετών και Εφετών της Λάρισας, προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών σε εφέτη ανακριτή. Τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών της Λάρισας έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της θεσσαλικής πρωτεύουσας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δασκαλόπουλος στο σχετικό έγγραφό του σημείωνε: «Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων)».