Στο έλεος των ιδιοκτητών καταστηματάρχες της Πάτρας! “Βόμβες” στην αγορά με αυξήσεις 30% στα ενοίκια

“Βροχή” τα τηλέφωνα έρχονται στους επαγγελματίες. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που έχουν μισθώσει και στο οποίο δραστηριοποιούνται επαγγελματικά. 

Ο ιδιοκτήτης τους ενημερώνει για μία “μικρή” (έτσι την χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι) αύξηση του ενοικίου που παίρνουν κάθε μήνα, ένεκα όπως λένε της ανόδου του πληθωρισμού και της ακρίβειας που υπάρχει γενικότερα στην καθημερινότητα.

Η αύξηση αυτή όμως είναι πλέον πάνω από το 30% του ενοικίου του μισθώματος που πλήρωναν οι επαγγελματίες μέχρι τώρα και το οποίο το έδιναν στην ώρα τους, έστω και αν ήξεραν ότι τους τελευταίους μήνες η κίνηση στα μαγαζιά τους έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό.

Επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των κομμώσεων και των κουρέων, στο κέντρο της πόλης, περιγράφει την κατάσταση που ζει. “Είμαι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στον ίδιο χώρο, έχοντας ξεκινήσει με ένα ενοίκιο της τάξεως των 400 ευρώ. Πλέον με την αύξηση που μου ζητάει ο ιδιοκτήτης μου θα φτάσει να πληρώνω κοντά στα 700 ευρώ τον μήνα μόνο για το ενοίκιο. Έτσι δεν μπορεί να σταθεί ένα μαγαζί”.

Ανάλογες καταστάσεις όμως ζουν και άλλοι επαγγελματίες όπου και αν δραστηριοποιούνται, με τους ιδιοκτήτες να τους ζητούν αύξηση του μισθώματος που δίνουν. Ο ίδιος αναγκάστηκε να ανεβάσει την τιμή του κουρέματος για τα πάγια έξοδα του μαγαζιού του, όμως, αυτό δεν άρεσε στους πελάτες του και ορισμένοι από αυτούς εξαφανίστηκαν. 

Μέσα σε λίγες γραμμές περιγράφεται έτσι μια γενική κατάσταση που χαρακτηρίζει την αγορά. Κίνηση πεσμένη, πάγια έξοδα που έχουν φτάσει στο “κόκκινο” και καταστήματα που είτε κλείνουν, είτε που αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλες γειτονιές.

Κι όπως λένε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με τις αυξήσεις των ενοικίων, τα μαγαζιά στο κέντρο της Πάτρας που θα έχουν την επιγραφή ενοικιάζεται, μέσα στο επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν.