Στους 14 έφτασαν οι τραυματίες από την πτώση γέφυρας – Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια

Ένας 33χρονος άνδρας είναι νεκρός και 14 είναι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του τραγικού δυστυχήματος μετά την κατάρρευση γέφυρας στα Μποζαΐτικα Πατρών.

Οι πρώτες μαρτυρίες αστυνομικών που έφτασαν στην περιοχή, έκαναν λόγο για ομάδα Ρομά που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα προκειμένου να προφυλαχθούν από τη ζέστη, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη και κατέρρευσε η γέφυρα. Σημειώνεται ότι στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού γίνονταν εργασίες εδώ και δύο χρόνια.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωση προχώρησε η εταιρία ΑΒΑΞ για την κατάρρευση της γέφυρας στην Αθηνών – Πατρών, καθόσον είχε αναλάβει το έργο αποκατάστασης για λογαριασμό της Ολυμπίας Οδού, η οποία κατασκευάζει το κομμάτι Πάτρα-Πύργος:

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα (σ.σ. χθες) Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Το συνδικάτο Οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καταγγέλλει με ανακοίνωση «εργοδοτικό έγκλημα» σημειώνοντας:

«Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε το σύνθημα τα κέρδη τους – οι ζωές μας.
Το σημερινό έγκλημα έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σαθρό τμήμα της γέφυρας, σε συνθήκες καύσωνα και μεσημεριανές ώρες, Κυριακή, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες και κανένα μέτρο για την προστασία από τον καύσωνα.

Είναι βαριές οι ευθύνες για το σημερινό έγκλημα τόσο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, όσο και του κράτους.Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ετοιμότητα».