Σε διαρκή υποβάθμιση το Αεροδρόμιο Αράξου: Χωρίς φώτα και προσωπικό – Από τις 5 το απόγευμα θα κλείνει το καλοκαίρι

Σε πορεία διαρκούς υποβάθμισης φαίνεται ότι έχει μπει το αεροδρόμιο Αράξου, τη στιγμή μάλιστα που τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης, έχοντας ήδη αναπληρώσει τις απώλειες της επιβατικής κίνησης από την περίοδο της πανδημίας.

Αντιθέτως στον Αραξο, η εικόνα εγκατάλειψης είναι φανερή με τα προβλήματα να ξεπροβάλλουν το ένα μετά το άλλο. Tο αεροδρόμιο έχει άμεση ανάγκη εργασιών αποκατάστασης, για να μπορεί να λειτουργήσει τις βραδινές ώρες με ασφάλεια για τις τουριστικές πτήσεις, αλλά και για τις αεροδιακομιδές.

Συγκεκριμένα, από τους 4 πυλώνες φωτισμού της πίστας του αεροδρομίου, αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο ένας και κάποια μεμονωμένα φωτιστικά σώματα.

Οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για την πραγματοποίηση πτήσεων κατά τις βραδινές ώρες, τόνισε στην «Π» ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας, ο οποίος ανέφερε ακόμα πως, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκοψε τις υπερωρίες του προσωπικού για το 2024, με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο την προσεχή θερινή περίοδο να αναγκάζεται να κλείνει στις 5 το απόγευμα, γιατί δεν θα υπάρχει προσωπικό.

Στην ερώτηση της «Π» τι κάνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο κ. Γκουβίτσας απάντησε με δηκτικό τρόπο: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν ξέρω πραγματικά πώς θα βγαίνουν οι βάρδιες του καλοκαιριού. Ακόμα και οι αεροδιακομιδές ασθενών τίθενται εν αμφιβόλω» τόνισε ο αερολιμενάρχης, που δεν έκρυψε πως και ο ίδιος μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο σκέφτεται πολύ σοβαρά να αποχωρήσει σε συνταξιοδότηση πολύ νωρίτερα από τα τέλη του χρόνου που προβλέπεται υπό κανονικές συνθήκες.

Οσον αφορά στα έργα συντήρησης και βελτίωσης που προγραμματίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο κ. Γκουβίτσας δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. Προφανώς πρόκειται για σημαντικά έργα που είχαν να γίνουν στο αεροδρόμιο Αράξου από το 2010, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα υλοποιηθούν.

Τα νέα έργα που προγραμματίζονται αφορούν σε:

– Εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, όπως στον αεροσταθμό, στον Πύργο Ελέγχου, στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κ.ά.

– Εργασίες συντήρησης και επανεπίστρωσης της πίστας κίνησης αεροσκαφών.

– Εργασίες συντήρησης και αντικατάστασης της περίφραξης του αεροδρομίου.

– Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των τάφρων απορροής ομβρίων.

– Εργασίες διαμόρφωσης ζωνών ασφαλείας και απομάκρυνσης τυχόν εμποδίων.

– Εργασίες τοποθέτησης φωτοσήμανσης εμποδίων εντός και εκτός του αεροδρομίου.

– Κατασκευή φυλακίου στέγασης αστυνομικού.

– Κατασκευή στεγάστρου και βοηθητικού κτιρίου.