Σάλος στην Πάτρα με Ορθόδοξο αρχιμανδρίτη που λειτούργησε στην Καθολική εκκλησία

Ένα περίεργο συμβάν που παρατηρήθηκε στον Καθολικό Ιερό Ναό της Πάτρας έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πιστών! Το περιστατικό συνέβη ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Ανδρέου οπότε εκτός από τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Πολιούχου, πανηγύριζε και  ο Ναός των Ρωμαιοκαθολικών της Πάτρας, στο κέντρο της πόλης. Ο οποίος επίσης είναι αφιερωμένος στον Πρωτόκλητο. Μάλιστα ήταν τέτοια η σημασία της πανηγύρεως που προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας, Σεβασμιώτατος Θεόδωρος Κοντίδης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο εφημέριος του Ναού του Αγίου Ανδρέου, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Θεόδωρο και τους άλλους ιερείς που προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αποστόλου.

Ευχαρίστησε, όμως, ιδιαιτέρως και έναν ορθόδοξο ιερέα, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος, από του ιερού βήματος, με τα ακόλουθα λόγια:

«Ευχαριστώ τον πανοσιολογιώτατο π. Ιερώνυμο Αρβανίτη, ο οποίος με την παρουσία του εδώ, είμαι σίγουρος, εκφράζει την οικουμενικότητα της κλήσης του Αποστόλου Ανδρέα «Βρήκαμε το Μεσσία». Αυτό το κάλεσμα διατρανώνει η ενότητα μας σήμερα, η ενότητα την οποία εκφράζει η παρουσία του π. Ιερώνυμου».

Ο ορθόδοξος ιερέας προφανώς είχε την άδεια κάποιου επισκόπου, για να παραστεί στην πανήγυρη των Καθολικών της Πάτρας και αυτό είναι κάτι το πρωτοφανές μα και αξιέπαινο, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία, πολλά χρόνια παρίσταται ορθόδοξος κληρικός στο Ναό των Καθολικών και μάλιστα την ημέρα του Αγίου Ανδρέου. Όμως ο εν λόγω ιερέας δεν ανήκει στην Μητρόπολη Πατρών και φυσικά δεν του έδωσε καμία άδεια ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ορθόδοξος ιερέας αντήλλαξε και τον ασπασμό της αγάπης με ρωμαιοκαθολικό ιερέα την ώρα του «Αγαπήσωμεν αλλήλους».

Η ίδια η Μητρόπολη Πατρών αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: Η Ιερά Μητρόπολις ενημερώνει ότι ο κληρικός δεν ανήκει στο δυναμικό της, ούτε επικοινώνησε με την Ιερά Μητρόπολη σχετικώς με την παρουσία του. Και πόσο μάλλον δεν εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη στην πανήγυρη των ενταύθια ρωμαιοκαθολικών»!