ΡΙΟ: Ιδού γιατί πλημμυρίζει, πάντα, η οδός Ποσειδώνος

Γιατί κάθε χρόνο πλημμυρίζει ανελλιπώς η παραλιακή οδός του Ρίου; Και παλαιότερα υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι που είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής και την γνωρίζουν καλά, σπιθαμή προς σπιθαμή. Τι είναι λοιπόν το τόσο εξωπραγματικό που δεν μπορεί να διορθωθεί με αποτέλεσμα να αποτελεί, πια, σύνηθες φαινόμενο να γίνεται ποτάμι η Ποσειδώνος; Και που ο άνθρωπος, η επιστήμη, η τεχνολογία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν για να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα;

Αυτό, λοιπόν, που υποστηρίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, μιλώντας στην «Πολιτεία», είναι ότι η μεγάλη ένταση του προβλήματος άρχισε το 1994 και έγινε μεγαλύτερη το 1997. Σε αυτές τις δύο χρονολογίες, όπως υποστηρίζουν, συνέβησαν αντιστοίχως οι εξής δύο αλλαγές στην μορφολογία όλης της παραλίας από αυτήν την πλευρά του Ρίου. Το 1994 κτίστηκε η προβλήτα προς την πλευρά όπου κατασκευάστηκε η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. «Εκεί όμως υπήρχε κόλπος όπου ο καιρός ξεθύμαινε», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος και επί χρόνια μαγαζάτορας του Ρίου. Προσθέτει δε ότι η προβλήτα έχει κλίση προς τη θάλασσα, ως εκ τούτου «σκαρφαλώνει πάνω της το κύμα και βγαίνει στη στεριά».

Το δεύτερο, που συνέβη το 1997, ήταν μια άλλη προβλήτα, προς την πλευρά του Πόρτο Ρίο. «Είναι το σημείο που κατέβαινε πάντα το χώμα απ’ τις Δάφνες όταν είχε κακοκαιρία κι έβρισκε διέξοδο που τώρα δεν βρίσκει», εξηγεί άλλος καταστηματάρχης της περιοχής.

Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι αυτά έχουν τεθεί υπόψη σε αρμοδίους, απλά ουδείς έχει ασχοληθεί για να δώσει τη λύση. Υποστηρίζουν, με άλλα λόγια, ότι με τα δύο έργα αλλοιώθηκε όλη η μορφολογία του εδάφους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος προς τη θάλασσα αλλά αντίθετα να εγκλωβίζονται χώματα, φερτά υλικά και νερό, εντός της στεριάς. Κι είναι κάτι που οι κάτοικοι γνωστοποιούν ζητώντας από τους αρμόδιους να εξετάσουν σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, που, όπως λένε, γνωρίζουν το πρόβλημα μέσα από έρευνες με επιστημονικά κριτήρια και στοιχεία.

Κοιτάζοντας έναν χάρτη, την παραλιακή του Ρίου από ψηλά, αντιλαμβάνεσαι τι ακριβώς υποστηρίζουν οι «παλιοί» κάτοικοι του Ρίου για το φαινόμενο των πλημμυρών. Με μια απλοϊκή ματιά καταλαβαίνεις το «γιατί» πλημμυρίζει ΠΑΝΤΑ η παραλιακή. Αυτό που λένε, όμως, οι κάτοικοι, είναι ότι στην πάνω δεξιά πλευρά, (προς τη γέφυρα), δημιουργείται μια «μύτη» προς τη θάλασσα λόγω της προβλήτας, ενώ παλιά εκεί υπήρχε κόλπος που βοηθούσε στο να «ξεθυμαίνουν» τα κύματα. Αριστερά και κάτω, (προς το Πόρτο Ρίο), τα χώματα που κατεβαίνουν απ’ το ποτάμι και απ’ τις Δάφνες έβρισκαν διέξοδο αλλά τώρα εγκλωβίζονται από άλλη προβλήτα που κατασκευάστηκε εκεί. Έτσι, όλο το παραλιακή τμήμα μοιάζει σα να βρίσκεται μες τη θάλασσα «κλεισμένο» κι απ’ τις δυο πλευρές του. Κι έτσι γεμίζει νερά!