Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που κάνουμε σεξ από τα 90s μέχρι σήμερα

Πολλά πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί από το 1990 μέχρι σήμερα: από τον τρόπο που επικοινωνείς -ποιος ζει σήμερα χωρίς smartphone;- και διασκεδάζεις -α ρε «μάνα raver» με τα θρυλικά πάρτι στα Οινόφυτα- μέχρι τον τρόπο που φλερτάρεις -έχεις το γίνει το πιο γρήγορο swipe στο Tinder- και κάνεις σεξ. Για το τελευταίο, μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια να σου πουν.

Η έρευνα

Ερευνητές από το London School of Hygiene and Tropical Medicine και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου μελέτησαν τη σεξουαλική δραστηριότητα από τα 90s μέχρι σήμερα και διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1993 και 2001 είναι όχι μόνο πιο δραστήριοι στο σεξ, αλλά τείνουν να πειραματίζονται περισσότερο ερωτικά στο κρεβάτι συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο National Surveys of Sexual Attitudes and Lifestyles, συμμετείχαν 45 χιλιάδες ετεροφυλόφιλα άτομα και από τα δύο φύλα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο αριθμός των αντρών και γυναικών που είχαν δοκιμάσει κολπικό, στοματικό και πρωκτικό σεξ ήταν διπλάσιος από εκείνον της προηγούμενης γενιάς, όπου για παράδειγμα μόλις ένας στους τέσσερις άντρες είχε κάνει πρωκτικό σεξ με τη σύντροφό του και μία στις πέντε γυναίκες είχε κάνει αντιστοίχως με τον σύντροφό της.

Η άποψη του ειδικού

«Η μελέτη δείχνει μια μεγάλη αλλαγή στις σεξουαλικές συμπεριφορές και των δύο φύλων μέσα στα χρόνια», αναφέρει ο Ruth Lewis, εκ των επικεφαλής των ερευνητών και αποκαλύπτει την κοινωνική σημασία των ευρημάτων:

«Με το να ρίχνουμε φως στο πώς κάνουν σεξ οι νέοι άνθρωποι, η έρευνά μας υπογραμμίζει τη μεγάλη ανάγκη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων, που παρέχει τη δυνατότητα για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει συναινετικό, αλλά και ασφαλές σεξ. Αυτή η γνώση θα εξοπλίσει τους νέους με τις πληροφορίες και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση, την ευτυχία και την ικανοποίηση που μπορούν να λάβουν από τη σεξουαλική τους ζωή».