Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα – Επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Σε διεύρυνση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής 27/10 το Ισραήλ, εξαπολύοντας μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Η επιδρομή στη βόρεια και κεντρική Γάζα που πραγματοποίησαν οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, υποστηρίχτηκε από μαχητικά και drones, με στόχο στρατιωτικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση, που απάντησε με ομοβροντία ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός μίλησε για εντατικοποίηση των πληγμάτων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του, προτού αποσυρθεί εκ νέου τα ξημερώματα από την περιοχή.

Διακοπή των τηλεπικοινωνιών

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν πως αυτή διακοπή εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης μαζικών ωμοτήτων. Οι κάτοικοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητούν παύση πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζα.

Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, αναφέροντας πως τα θύματα ξεπερνούν τα 7.300, εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά.

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Δεν έχει τέλος το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας, με τον στρατό του Ισραήλ να επιτίθεται από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Μετά από μία νύχτα κόλαση, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί του Σαββάτου (28.10.23), ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα και γύρω από αυτόν.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί επίσημα απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας, εντούτοις ιατρικές πηγές στην περιοχή της Γάζας είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση της επίθεσης του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.

Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί, καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ασκελόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.

«Πλήξαμε 150 υπόγειους στόχους»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «έπληξε 150 υπόγειους στόχους» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.

«Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.