Δε03012021

ΑνανέωσηΚυ, 28 Φεβ 2021 6pm

Πάτρα: Άνοιγμα της αγοράς με ευχές και «μουδιασμένο» κλίμα - «Ουρές» στα πολυκαταστήματα

«Καλή εβδομάδα και καλή αρχή.». Αυτή ήταν η φράση που ακουγόταν από νωρίς το πρωί στην αγορά της Πάτρας, με τον έναν έμπορο να εύχεται στον άλλον, με φόντο πάντα το άνοιγμα των καταστημάτων που – επιτέλους – ξεκινούν ύστερα από πάνω από δύο μήνες κανονικά την λειτουργία τους.

Χωρίς click away, click in και όλα τα υπόλοιπα. Όμως μη νομίζετε ότι το άνοιγμα αυτό συνδυάστηκε με ένα ενθουσιώδης κλίμα, τόσο από πλευράς εμπόρων, όσο και από πλευράς καταναλωτών.

Το αντίθετο. Η ατμόσφαιρα στην κέντρο, αλλά και γενικότερα στην αγορά ήταν μάλλον μουδιασμένη από όλους και το όλο κλίμα ταίριαζε περισσότερο με το κρύο και τη παγωμένη θερμοκρασία.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι πολλά από τα καταστήματα δεν είχαν ανοίξει καν πριν τις 9 το πρωί, ενώ είχαν την δυνατότητα να το κάνουν αυτό από τις 7.

«Λέτε να χάσουμε την πελατεία και να τρέξει ο κόσμος από το πρωί στα μαγαζιά για να κάνει τα ψώνια του;» μας απάντησε με καυστική διάθεση ένας έμπορος όταν τον ρωτήσαμε εκεί που έπινε τον καφέ του, πηγαίνοντας για να ανοίξει το κατάστημα του.

Και η φράση του αποτυπώνει το όλο ύφος του ανοίγματος της αγοράς, ύστερα από τόσο καιρό που τα μαγαζιά ήταν κλειστά, αλλά και τις προσδοκίες των εμπόρων που δεν είναι και τόσο υψηλές για τις εκπτώσεις, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που έχει φέρει στα νοικοκυριά η κρίση της πανδημίας.

Το μόνο στοιχείο που έδειχνε κάποια κίνηση ήταν κάποιες «ουρές» που παρατηρήθηκαν από το πρωί έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων στο κέντρο της Πάτρας. Μένει να δούμε πάντως πως θα εξελιχθεί το όλο θέμα. Το θετικό και το σημαντικό είναι ότι τα καταστήματα τουλάχιστον άνοιξαν.