Πε01212021

ΑνανέωσηΤε, 20 Ιαν 2021 6pm

ΠΑΤΡΑ: Αυξημένα κρούσματα σήμερα…. τα μισά απο όσα η Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα 20/01/2021 για τον κορονοϊό ο ΕΟΔΥ, από τα 516 κρούσματα τα 230 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ τα 43 στη Θεσσαλονίκη.

 

Εκτός από την Θεσσαλονίκη, σε άλλες 8 περιφέρειες καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων και συγκεκριμένα οι:

  • Αχαΐα       22
  • Βοιωτία   11
  • Εύβοια     12
  • Κοζάνη    10
  • Λακωνία  12
  • Λάρισα     23
  • Ροδόπη    27
  • Σέρρες     14

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων ανά περιφέρεια:

 

ΠΑΤΡΑ: Εχουν μείνει εβδομάδες… χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ

Αγανάκτησαν οι κάτοικοι στην περιοχή Προφήτη Ηλία, στην Ανθούπολη, καθώς βρίσκονται εδώ και ημέρες χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ.

Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλαν   κάτοικοι της περιοχής περισσότερα από 50 σπίτια βρίσκονται από τις 15 Ιανουαρίου χωρίς τηλέφωνο και σύνδεση στο ίντερνετ, την ώρα που μαθητές προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης!

Σύμφωνα με την καταγγελία, η ενημέρωση που έγινε από την εταιρεία μετά από πολλές οχλήσεις είναι πως θα υπάρξει αποκατάσταση της βλάβης στις 29 Ιανουαρίου, χωρίς βεβαίως να διερωτόνται οι αρμόδιοι πως θα επικοινωνούν οι κάτοικοι. Εκτός κι αν αρχίσουν να χρησιμοποιούν ταχυδρομικά περιστέρια, όπως λένε χαριτολογώντας…

ΠΑΤΡΑ: Ντου της Αστυνομίας σε δύο καφέ στο κέντρο

Κι άλλο ντου της Αστυνομίας σε καφέ. Αυτή την ώρα παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε καφέ στην οδό Μαιζώνος αλλά και στην Ρηγα Φεραίου και Ερμού. Δόθηκε ήδη εντολή για απομακρυνση των ατομων στο πλαίσιο των μετρων κορονοϊού. Παράλληλα θα ελεγχθούν και άλλα καφέ

Σηκώνουν μανίκια για τον ΑΣΟ- Αποφασισμένος ο Δήμος να προχωρήσει το έργο

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει το έργο μετατροπής των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ στις Ιτιές, σε κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, μετά την αποχώρηση του εργολάβου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 17 χρόνια, οι αποθήκες του ΑΣΟ, αποτελούσαν το «σπίτι» και το εργαστήρι πολλών πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού, τα οποία δημιουργούσαν εκεί τα άρματα και τις κατασκευές τους, παρουσιάζοντάς μας κάθε χρόνο την ευφάνταστη και δημιουργική πλευρά του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η καθυστέρηση που σημειώθηκε δεν έβγαλε το έργο εκτός της χρηματοδότησης του η οποία έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, βάση και της συμφωνίας του Δήμου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το έργο θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και μέχρι τα τέλη του μήνα που διανύουμε αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για να προκύψει ο νέος ανάδοχος. 

Αν όλα πάνε καλά, οπότε, μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ.

Η εκκένωση του χώρου από τους καρναβαλιστές

Η σύμβαση με τον ανάδοχο που ανέλαβε αρχικά το έργο διαλύθηκε. Η αιτία της διάλυσης της σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρία είχε ως επίσημη εκδοχή της το γεγονός ότι ο δήμος άργησε να παραδώσει τον χώρο για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στις 15 Απριλίου του 2020 και εν μέσω της καραντίνας τα πληρώματα έλαβαν από τον Δήμο Πατρέων νέα ειδοποίηση να εγκαταλείψουν το χώρο του πρώην ΑΣΟ. Η μετακόμιση, έγινε από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου και με την αρωγή δημοτικών συνεργείων.

Τελικά η σύμβαση διαλύθηκε με τον ανάδοχο να κατηγορεί τον δήμο για την καθυστέρηση, το όλο θέμα έγινε η αφορμή για να έρθουν σε ρήξη οι σχέσεις των καρναβαλιστών με τη δημοτική αρχή και τον καρναβαλικό οργανισμό, ενώ μαζί με όλα αυτά το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ.

Ο ρόλος του εργολάβου

Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής η καθυστέρηση της εκκένωσης του χώρου ήταν το πρόσχημα που βρήκε ο ανάδοχος για να μην προχωρήσει ένα έργο που αλλιώς υπολόγιζε και αλλιώς του βγήκε.

Η έκπτωση που είχε καταθέσει η εταιρεία στον διαγωνισμό που είχε προηγηθεί για να αναλάβει το έργο έφτανε το 58,86%. Το κόστος του έργου δηλαδή από το ποσό των 7.900.000 ευρώ που είχε εκτιμηθεί θα έφτανε με την προσφορά του ανάδοχου κοντά στα 3.250. 000  συμπεριλαμβανομένου και του 24% του ΦΠΑ.

Όμως, σύμφωνα με κύκλους της δημοτική αρχής, στην προσφορά αυτή η εταιρεία που κέρδισε  τον διαγωνισμό, δεν είχε υπολογίσει μία σημαντική πτυχή που θα ανέβαζε αρκετά το κόστος.

Τα φύλλα αμιάντου που υπάρχουν σε μία σχετική μεγάλη επιφάνεια στη στέγη του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην ΑΣΟ. Τα φύλλα αυτά είναι καρκινογόνα και για να μαζευτούν χρειάζεται μία ειδική διαδικασία που επιβάλλεται από τον νόμο και ανεβάζει αρκετά το κόστος.

Σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος εκεί βρίσκεται το «κλειδί» της διάλυσης της σύμβασης και που έγινε η αιτία για να μην έχει προχωρήσει το έργο, με πολλούς από την αντιπολίτευση να κατηγορούν την δημοτική αρχή για «κάζο».

Μάλιστα, οι  δύο ανάδοχοι που ακολούθησαν τον νικητή του διαγωνισμού, γνωρίζοντας πλέον την κατάσταση, δεν δέχτηκαν να το αναλάβουν.

Ο δεύτερος αρνήθηκε επισήμως και ο τρίτος υποστήριξε ότι είχε μεγάλο φόρτο εργασίας, έχοντας αναλάβει και άλλα έργα και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Ζητά αποζημίωση

Η εταιρεία αξίωσε για τη διάλυση της σύμβασης το ποσό των 238.717.000  ευρώ με το αιτιολογικό ότι υπαίτιος είναι ο Δήμος, εξαιτίας της καθυστέρησης της έναρξης των εργασιών.

Αξίωση που δεν δέχτηκε ο Δήμος μέσα από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε για το θέμα παραμονές της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής , η διάλυση της σύμβασης, θα στοιχίσει στον δήμο, λίγο παραπάνω από 65.000 ευρώ.

2.000 τεστ σήμερα στο Νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας” – Ανησυχία για την διασπορά του ιού

Αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετά τη συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού στο εσωτερικό του ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν νοσήσει επιπλέον τέσσερις νοσηλεύτριες και ένας γιατρός ενώ την Τετάρτη αναμένεται να διενεργηθούν 2.000 τεστ σε προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς για να διαπιστωθεί σε τι επίπεδο βρίσκεται η διασπορά του ιού.