Περιφερειακές Εκλογές Δυτικής Ελλάδας: Το παρασκήνιο και οι… πολιτικοί εκβιασμοί

Συμπληρώνεται, έστω και καθυστερημένα, το πάζλ των υποψήφιων Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών, στο τέλος Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες εκλέγονται όσοι κατορθώσουν να λάβουν το 43% +1 ψήφο, επί των ψηφισάντων, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου οι επαναληπτικές κάλπες θα στηθούν στις 16 Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, ο νυν Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος για τον Περιφερειακό θώκο, Νεκτάριος Φαρμάκης, θεωρείται το φαβορί, με αυτοδιοικητικούς μάλιστα να προβλέπουν νίκη από την πρώτη Κυριακή. Δημιουργεί ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, που πέρα από τη ΝΔ, η οποία τον στηρίζει ξανά επισήμως, απολαμβάνει της στήριξης –με υποψηφιότητα- προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαία, δε, η συμπόρευση με την παράταξη «Μπροστά για όλους» εν ενεργεία περιφερειακών συμβούλων και στενών συνεργατών του πρώην Περιφερειάρχη.

Η αποτελεσματικότητα

Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της Περιφερειακής Αρχής, ο κ. Φαρμάκης ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικός σε μία σειρά τομέων, όπως, μεταξύ άλλων:

Η στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών στις πρόσφατες κρίσεις που πέρασε η χώρα.

Η μεγάλη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η συμβασιοποίηση εκατοντάδων έργων, το «ξεπάγωμα» και η υλοποίηση άλλων.

Οι εμβληματικές αναπλάσεις, όπως αυτές σε Λαδόπουλο και παλιό Κολυμβητήριο.

Η μείωση της ανεργίας, αφού το 2019 η Δυτική Ελλάδα έκανε αρνητικό πρωταθλητισμό και πλέον φιγουράρει στην πρώτη θέση, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Κατά τα ίδια στελέχη, «η περιφερειακή αρχή θα εμείνει στο θετικό λόγο, καθ’όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, αναδεικνύοντας τα σχέδιά της για το μέλλον του τόπου». Παράλληλα, όπως προστίθεται, «καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο διάλογο που ήδη ξεκίνησε για την πορεία της Δυτικής Ελλάδας, η οποία πλέον βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, έχοντας επιτύχει πολλά την τετραετία που πέρασε. Με σχέδιο, ρεαλισμό, συνένωση δυνάμεων και κοινούς στόχους μπορούμε να την πάμε κι άλλα βήματα Μπροστά».

Συσπείρωση και συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχει τεθεί ο στόχος της νίκης στις Περιφέρειες κι αν αυτό δεν επιτευχθεί το κόμμα να είναι δεύτερο, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα σηματοδοτήσει –με φόντο τις ευρωεκλογές- την αλλαγή συσχετισμών στην κεντροαριστερά. Στηρίζονται πρόσωπα που κατέρχονται ως υποψήφιοι περιφερειάρχες με τη «σημαία» του κόμματος, κάτι όμως που δεν αποτρέπει συγκλίσεις με άλλα πρόσωπα και χώρους του προοδευτικού τόξου.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Σπύρος Σκιαδαρέσης, επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος και να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο με υποψήφιους που θα εκπροσωπούν ισάξια όλους τους νομούς, τις ηλιακές ομάδες και τα επαγγέλματα. Το εγχείρημά του στηρίζεται από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, τους βουλευτές, όπως και από σημαίνοντα στελέχη του χώρου στην περιοχή που ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η «μάχη» για την διεκδίκηση της Περιφέρειας είναι ανοιχτή, αλλά χρειάζεται άμεσα, εκτός από συσπείρωση της βάσης, των μελών και των στελεχών του κόμματος, συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και στον προεκλογικό αγώνα.

Η διάσπαση μέσω Καρπέτα

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του νυν Περιφερειακού Συμβούλου, Κώστα Καρπέτα –ο οποίος κατά τα άλλα δηλώνει ανεξάρτητος-, στενού επί χρόνια συνεργάτη του πρώην Περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα.

Υπενθυμίζεται ότι, η Κουμουνδούρου είχε προτείνει τον κ. Καρπέτα στο ΠΑΣΟΚ για υποψηφιότητα κοινής αποδοχής (για κάποιους «εκβιαστικά»), σε κάτι όμως που η Χαριλάου Τρικούπη δεν συνηγόρησε, με τον κ. Ανδρουλάκη να μην υποκύπτει σε… «εκβιαστικά διλήμματα». Την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Σκιαδαρέση, ο κ. Καρπέτας γνωστοποίησε την κάθοδό του, δημιουργώντας ένταση στη βάση της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας αρκετούς αυτοδιοικητικούς στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έτσι και αλλιώς προγενέστερη συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου άμεσα δήλωναν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν, δε, κεντρικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, από το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, σε προσκήνιο και παρασκήνιο, διαφαίνεται ότι την υποψηφιότητα του Κώστα Καρπέτα θα στηρίξουν, εκτός από ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το άλλο θα κινηθεί προς τον κ. Χατζηλάμπρου μιας και τίθεται απέναντι σε συνεχείς επιλογές προσώπων που ανήκουν σε άλλους χώρους, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.      Ήδη στα παραπολιτικά πηγαδάκια λέγεται ότι «η πλευρά Κατσιφάρα και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου (χωρίς να έχουν την επίσημη συγκατάθεσή του και να μιλούν εξ’ ονόματός του) θα είναι ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ κάποιοι από αυτούς θα είναι και υποψήφιοι».

Βέβαια, σύμφωνα με γνώστες της «σκακιέρας», λόγω του ότι, αφενός, η συγκεκριμένη εσωκομματική ομάδα έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που πιστοποιείται από τις συνεχείς εσωπαραταξιακές ήττες σε τοπικό επίπεδο (νομαρχιακές κάλπες και εκλογή αρχηγού) και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει χαμηλή διεισδυτικότητα στην αυτοδιοίκηση, η παράταξη «Δυτική Ελλάδα, Μαζί Αλλάζουμε» θα έχει… χαμηλή εκλογική πτήση.

Εξάλλου, πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον κ. Καρπέτα θεωρούν ότι η κάθοδός του θα βοηθήσει ώστε ο κ. Φαρμάκης να μην εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και ψέγουν το ΠΑΣΟΚ «για καθυστερημένες ανακοινώσεις». Στον αντίποδα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά του διασπά τον χώρο και ανοίγει τον δρόμο για επανεκλογή του νυν Περιφερειάρχη.

Ο έμπειρος Χατζηλάμπρου

Από εκεί και πέρα, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, θα είναι ξανά υποψήφιος. Στις εκλογές του 2019 απέσπασε το 3,29% των ψήφων, αλλά φρεσκάροντας τη μνήμα μας θυμόμαστε ότι το 2015, με τη στήριξη της Κουμουνδούρου, είχε φτάσει στο 16,81%. Έχει σταθερή παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γνώση των θεμάτων. Μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ ήδη κινείται προς τα εκεί, αν και ο ίδιος έχει φύγει από το κόμμα εδώ και πολλά χρόνια. Στις τελευταίες εκλογές λέγεται πως παρείχε στήριξη στο κόμμα Βαρουφάκη.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θα έχει υποψήφιο τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του κόμματος και οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας. Στις εκλογές του 2019 η παράταξη είχε λάβει 8,05% με τα στελέχη του χώρου να υποστηρίζουν ότι θα καταγραφεί σαφής άνοδος, όπως και στις εθνικές εκλογές. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσει η δυναμική του Κώστα Πελετίδη και η συνθήκη που ίσως διαμορφωθεί προεκλογικά στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Κάθοδος Κολλιόπουλου – Ανοιχτό για «Σπαρτιάτες»

Ακόμη, υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Κολλιόπουλος, επιχειρηματίας, υποψήφιος παλιότερα βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος το 2019. Στο επίκεντρό του είναι οι νέοι της περιοχής και ήδη έχει ανακοινώσει αρκετούς υποψήφιους. Τέλος, για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη κάθοδος υποψηφίου με τη στήριξη των ακροδεξιών «Σπαρτιατών», φημολογείται όμως ότι κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΛΟΓΟΣ