ΠΑΤΡΑ: 17χρονος μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο στο σχολείο

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύμα το πρωί της Τετάρτης στο Λύκειο Δεμενίκων όταν μαθητής της Γ Λυκείου, 17 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο ρεύματος το οποίο εξείχε από εντοιχισμένο “κουτί” στις σκάλες του σχολικού συγκροτήματος. Ο 17χρονος Ηλίας κατέβαινε εκείνη την στιγμή (ώρα διαλείμματος) μαζί με άλλους συμμαθητές του στο προαύλειο. Και ενώ το κουτί βρίσκεται στο πλάι της κλιμακας σε ύψος περίπου 1,8 μέτρα, το καλώδιο είχε περιέργως βγει εκτός, ήταν γυμνό και ήταν σε χαμηλότερο ύψος. Το χέρι του Ηλία το ακούμπησε και ο μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία. Για καλή του τύχη η επαφή με το καλώδιο ήταν αστραπιαία και σε σημείο που απέφυγε ηλεκτροπληξία σε σοβαρό βαθμό! Ενιωσε το ρεύμα να τον διαπερνά, και να καίγεται το σώμα του. Οι συμμαθητές του τρόμαξαν, ειδοποιήθηκε άμεσα η Διεύθυνση του Σχολείου, οι γονείς του και ο 17χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο “Αγιος Ανδρέας” και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρίου το οποίο εφημέρευε. Οι γιατροί του έκαναν όλες τις εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν έχει υπάρξει βλάβη σε κάποιο όργανο, ευτυχώς όμως όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Μέχρι και το απόγευμα όμως το παιδί παρέμενε στο Νοσοκομείο.

Όπως είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Κατερίνα Σίμου, «ο μαθητής βρίσκεται σήμερα στο σχολείο», ενώ σχετικά με το περιστατικό ανέφερε:

«Για άγνωστο ακόμα λόγο καταστράφηκε το φωτιστικό ασφαλείας την ώρα λειτουργίας του σχολείου που βρίσκεται σε κλιμακοστάσιο του σχολικού κτιρίου και εκείνη την στιγμή περνούσε από το σημείο ο μαθητής, με αποτέλεσμα να τον κτυπήσει το ρεύμα» και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα το πώς ακριβώς ο μαθητής ήλθε σε επαφή με το κατεστραμμένο φωτιστικό, την ώρα που αποχωρούσε από το σχολείο μετά το τέλος των μαθημάτων».

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιδήμαρχος, «το φωτιστικό ασφαλείας, το οποίο λειτουργεί όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, έσπασε την ώρα λειτουργίας του σχολείου», συμπληρώνοντας ότι «το ερώτημα είναι πως ακριβώς έσπασε το φωτιστικό ασφαλείας».

Επίσης, όπως αναφέρει η Κατερίνα Σίμου, «το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα είναι ένα σχετικά καινούργιο σχολείο και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρολογικών, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί οι υπηρεσίες του δήμου πήγαν στο σχολείο για να αποκαταστήσουν την βλάβη».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Αυτεπιστασίας, Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού Οδών, Κτιρίων, Συντήρησης, Κλιματισμού και Αντικεραυνικής Προστασίας, του Δήμου Πατρέων, σχετικά με το περιστατικό της ηλεκτροπληξίας του μαθητή αναφέρονται τα εξής:

«Το περιστατικό αφορά φωτιστικό ασφαλείας, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο χώρο του κλιμακοστασίου βάσει των τεχνικών προδιαγραφών από την κατασκευή του σχολείου (πρόσφατης κατασκευής) και σε ύψος που δεν μπορεί να έρθει σε επαφή άνθρωπος, χωρίς να καταβάλει προσπάθεια και να χρησιμοποιήσει σκάλα. Όπως δε, μας πληροφόρησαν στο φωτιστικό υπήρξε βανδαλισμός, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η υπηρεσία προχώρησε σε έλεγχο της εγκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος και διαπίστωσε ότι τα συστήματα ασφαλείας (αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης – ασφάλεια βραχυκυκλώματος) λειτούργησαν και λειτουργούν κανονικά».