ΠΑΤΡΑ: 12χρονα σε πάρτι με αλκοόλ! Κάτω από την μύτη της ΕΛ.ΑΣ…. “μπεκροπίνουν” σε κλαμπ

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα αναδεικνύουν πλέον και στην Πάτρα γονείς και εκπαιδευτικοί και το οποίο αφορά στα σχολικά πάρτι, σε χώρους ακατάλληλους για παιδιά και μάλιστα με κατανάλωση αλκοόλ. Όπως μας λένε γονείς μαθητών… Γυμνασίου (από το 2ο, 3ο και 70 Γυμνάσιο Πατρών) «έχουν πλέον πυκνώσει τα «σχολικά πάρτι»  που διοργανώνονται κυρίως σε δύο χώρους διασκέδασης, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η είσοδος ανηλίκων σε τέτοια καταστήματα απαγορεύεται… δια ροπάλου! Σε πολλές δε περιπτώσεις, μαθητές καταναλώνουν και αλκοόλ, αφού υπάρχει «μιλημένος» άνθρωπος του μαγαζιού που «ενισχύει» το αναψυκτικό… με μικρή δόση αλκοολούχου ποτού!

Η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές και συχνά η μεταφορά τους σε νοσοκομεία μετά από υπερβολική κατανάλωση έχει θορυβήσει τους γονείς οι οποίοι θέλουν να αναδείξουν ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και τον κίνδυνο στον οποίο μπαίνουν τα παιδιά καθώς όπως πολλές φορές υπογραμμίζουν «το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, είναι πολύπλευρο και βαθιά κοινωνικό. Είναι ζήτημα για το οποίο ευθύνες έχουν η οικογένεια, η εκπαιδευτική κοινότητα, η πολιτεία και γενικά εμείς ως κοινωνία».

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν λύθηκε διότι συνήθως οι γονείς ενδίδουν στις πιέσεις των παιδιών τους και τα αφήνουν να πηγαίνουν σε τέτοιου είδους πάρτι καταλήγοντας πολλές φορές να τα παίρνουν πίσω μεθυσμένα αλλά και ποτέ δεν υπήρξαν συστηματικοί έλεγχοι σε νυχτερινά καταστήματα που φιλοξενούν μαθητές. Σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις τα ιδια τα παιδιά «ξεγελούν» τους γονείς τους και η βόλτα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου καταλήγει… σε είσοδο σε κλαμπ και μάλιστα για «απογευματινό πάρτι» (διοργανώνονται συνήθως 7 το απόγευμα με 11 τη νύχτα). Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές, που τα καταστήματα αυτά, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται να προσφέρουν αλκοολούχα ποτά σε ανήλικους όχι μόνο το κάνουν αλλά δίνουν ακόμη και «μπόμπες» βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των γονέων, η ΕΛ.ΑΣ. ουδέποτε έχει κάνει έφοδο Παρασκευές ή Σάββατα σε τέτοια μαγαζιά για να ελέγξει αν ανήλικοι βρίσκονται μέσα σε αυτά! Αν αυτό συμβεί, εύκολα θα διαπιστώσει την ασυδοσία που υπάρχει και την θυσία που γίνεται στον βωμό του εύκολου χρήματος.

Οι γονείς της Πάτρας συνεχίζουν να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και για την κατάσταση που επικρατεί σε κάποιες… χοροεσπερίδες που διοργανώνουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κέντρα διασκέδασης! Όπως λένε, «οι έφηβοι είναι λιγότερο εφοδιασμένοι να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες του αλκοόλ, σωματικά και συναισθηματικά. Η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα επηρεάσει περισσότερο το σώμα ενός εφήβου από ότι ενός ενήλικα και θα προκαλέσει περισσότερες και σοβαρότερες παρενέργειες . Δεν είναι λίγες οι φορές, δυστυχώς, που έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά εφήβων που έχουν χάσει ακόμη και τη ζωή τους από οξεία μέθη. Και βέβαια ο έφηβος δεν έχει την συναισθηματική και ψυχική επάρκεια να διαχειριστεί την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί επ’ ουδενί να ανάγεται σε αστυνομικό πρόβλημα ούτε και να αντιμετωπίζεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα. Η Αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει εφόσον δεν τηρείται η νομοθεσία που προβλέπει την προστασία των ανηλίκων από την προμήθεια και κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Ο νόμος 3730/2008 και ο νόμος 3868/2010 προστατεύουν του ανήλικους από τη χρήση αλκοόλ. Ως γονείς ζητάμε να πραγματοποιούνται έλεγχοι για την τήρηση των παραπάνω νόμων από την ΕΛΑΣ, τις υπηρεσίες του Δήμου, το Υγειονομικού και κάθε υπεύθυνο φορέα»!