ΠΑΤΡΑ: Ο παππούς που κάνει kitesurf στο Δρέπανο – Τι λέει για την… τρέλα του!

Στη μαγευτική παραλία του Δρέπανου στην Αχαΐα οι κορυφαίοι του kitesurf έχουν δώσει ραντεβού για το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έχει ιστορική σημασία καθώς θα συσταθεί η πρώτη Ολυμπιακή ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Ανάμεσά τους και ο 75χρονος Γιάννης Καλογεράτος που θεωρείται από τους πρωτοπόρους του αθλήματος που έχει φανατικούς φίλους, ωστόσο είναι ακόμα άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Ο αετός στο Δρέπανο

Όπως λέει  η αγάπη του για την οικογένεια του, τη φύση, τη θάλασσα αλλά και το αγαπημένο του χόμπι που είναι το κάιτ σερφ έχουν προτεραιότητα στη ζωή του και νιώθει σαν έφηβος. Παρακολουθεί τους αθλητές και τις αθλήτριες και περιμένει τη στιγμή που θα τελειώσει το αγωνιστικό πρόγραμμα ώστε να πάρει τον αετό του και τη σανίδα του. Φτερουγίζει σαν αετός πάνω από το εντυπωσιακό κομμάτι άμμου που σχίζει τα νερά και μοιάζει με… δρέπανο. Στο βάθος ορθώνεται επιβλητικά η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης Ρίου – Αντιρρίου να φτερουγίσει στον πατραϊκό κόλπο σαν άλλος Ίκαρος.

Τόπο στα νιάτα…

«Παρότι μου προτάθηκε να αγωνιστώ στο 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάιτ σερφ ήταν απόφαση μου να μείνω έξω από τον αγώνα. Το αγωνιστικό κομμάτι του πρωταθλητισμού έχει διαφορετική φιλοσοφία, άλλες απαιτήσεις, άλλο πρόγραμμα. Το σκέφτηκα πολύ. Η δική μου πορεία είναι διαφορετική. Χαίρομαι όμως που έχουμε πολλές συμμετοχές, υψηλό ανταγωνισμό και νέες παρουσίες σε αυτό το όμορφο άθλημα».

40 χρόνια σε μία σανίδα

Για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των αναμνήσεων ώστε να αποκαλύψουμε πως ένας Κεφαλλονίτης από τα Δεμένικα έγινε μάστερ στο κάιτ σερφ χρειάστηκε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο 40 χρόνια, όταν έκαναν στην εμφάνιση τους στην Ελλάδα οι πρώτες σανίδες του σερφ και ο 35χρονος τότε Γιάννης Καλογεράτος έκανε την αγορά της ζωής του: «Το 1982 πήρα την πρώτη μου σανίδα σερφ. Κάναμε ατελείωτες ώρες. Περίμενα όλη την ημέρα να τελειώσω τη δουλειά μου για να έρθω εδώ στο Δρέπανο ή στην παραλία στην Πάτρα για να κάνω σερφ».

Τρελάθηκα από την πρώτη στιγμή

Ανήσυχο πνεύμα ο Κεφαλλονίτης παρακολουθούσε κάθε εξέλιξη στο αγαπημένο του σπορ και η εξέλιξη ήταν το κάιτ σερφ καθώς η πορεία, η ταχύτητα και εν τέλει η απογείωση του αθλητή εξαρτάται από ένα πανί ενώ τα πόδια του είναι δεμένα στη σανίδα. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έκανε το δεύτερο μεγάλο βήμα: «Από την πρώτη στιγμή που το είδα τρελάθηκα. Ήταν οι αρχές της δεκαετίας του ’90».

Μας δίδαξε ένα παλικάρι από τη Ραφήνα

«Αν δεν κάνω λάθος ήμουν ο τρίτος στην Ελλάδα που πήρα αετό και έκανα κάιτ σεφ. Πρωτοπόρο ήταν ένα παλικάρι από τη Ραφήνα που είχε έρθει εδώ και μας το έδειξε. Από τότε κολλήσαμε μια ολόκληρη παρέα. Είμαστε περίπου 20 φίλοι που κάνουμε κάιτ. Αρχικά ήμασταν στον ΝΟ Πατρών που είχε τμήμα σερφ αλλά μετά το διέλυσε το τμήμα. Ερχόμαστε εδώ στο Δρέπανο που και το μέρος είναι καταπληκτικό αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές».

Κάνω μαζί με τον 6χρονο εγγονό μου

Συνταξιούχος αλουμινάς ο κυρ Γιάννης έχει παραδώσει την επιχείρηση στα δύο παιδιά του 48 και 47 ετών και καθημερινά απολαμβάνει το αγαπημένο του άθλημα. «Κάθε μέρα πηγαινοερχόμαστε οικογενειακώς από την Πάτρα στο Δρέπανο κάνοντας συνολικά 52 χιλιόμετρα».

«Τα παιδιά έχουν αναλάβει την επιχείρηση αλλά κάνουν και αυτοί κάιτ όπως και τα έξι μου εγγόνια. Ο μεγαλύτερος εγγονός μου είναι 19 ετών. Ο μικρότερος είναι 6 ετών και αυτές τις ημέρες του κάνω μαθήματα σερφ και κάνουμε μαζί. Όλα μου τα εγγόνια έχουν μάθει και κάνουν σερφ και κάιτ και χαίρομαι πολύ για αυτό».