ΠΑΤΡΑ: Καταγγελίες για πρατήρια στα οποία… γίνεται νοθεία

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχοντας εξοπλίσει τις Αρχές με μηχανήματα της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, κοιτάζει πλέον και προς την Πάτρα, μαζί με Αθήνα και Θεσσαλονίκη ώστε να πατάξει μία από τις μεγαλύτερες «αιμορραγίες» της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί εδώ και δεκαετίες το λαθρεμπόριο καυσίμων!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εξοπλίσει τις Αρχές με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά προφανώς δεν επαρκούν ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της λαθρεμπορίας που διαχωρίζεται σε πολλά επίπεδα.

Στην ΑΑΔΕ φθάνουν συνεχώς πληροφορίες ή και καταγγελίες για πρατήρια που κλέβουν ή διακινούν νοθευμένα καύσιμα ή έχουν «πειραγμένα» ηλεκτρονικά συστήματα εισροών – εκροών!

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς κάποιες καταγγελίες αφορούν και ελάχιστα -ευτυχώς- πρατήρια της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας.

Οι πρατηριούχοι που έχουν μάθει πως το όνομά τους περιλαμβάνεται στη λίστα των Αρχών βρίσκονται ήδη σε πανικό και μάλιστα κάποιες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται ήδη τους έχουν ενημερώσει ότι θα τους κατεβάσουν τις ταμπέλες των επίσημων αντιπροσώπων…

Μία από τις πιο γνωστές κομπίνες στα καύσιμα είναι η πρόσμιξη χημικών διαλυτών με κανονικά καύσιμα αποφέροντας στους επιτήδειους τεράστια κέρδη καθώς τα χημικά είναι πολύ φθηνά και επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακαλυφθούν σε κάποιο απλό έλεγχο.

Φανταστείτε ότι το κόστος του χημικού διαλύτη ανά λίτρο κυμαίνεται σε μόλις μερικά λεπτά του ευρώ τα οποία βέβαια είναι αφορολόγητα και καθαρό κέρδος για τους επιτήδειους.

Το δεύτερο πολύ γνωστό κόλπο των επιτήδειων στα καύσιμα έχει να κάνει με τα περίφημα ηλεκτρονικά συστήματα εισροών-εκροών τα οποία «πειράζονται» από ειδικά λογισμικά και κατόπιν οι επιτήδειοι μπορούν να δηλώνουν ότι ποσότητες επιθυμούν στο σύστημα και να φαίνονται ότι όλα είναι νόμιμα! Στην πραγματικότητα βέβαια τα ειδικά λογισμικά αλλάζουν με έναν μοναδικό τρόπο τα δεδομένα οπότε και τα πρατήρια υγρών καυσίμων που κλέβουν στο ηλεκτρονικό σύστημα φαίνονται ότι διαθέτουν τις σωστές και νόμιμα φορολογημένες ποσότητες υγρών καυσίμων.

Και το τρίτο και καλύτερο είναι η «πειραγμένες» αντλίες στις οποίες επεμβαίνουν με ειδικά λογισμικά και οι πελάτες νομίζουν ότι φουλάρουν αλλά τελικά έχουν φύγει από τα πρατήρια με λιγότερα καύσιμα από ότι έχουν πληρώσει.

Στο υγραέριο η κομπίνα γίνεται με τη χρήση αερίου βιομηχανικής χρήσης αντί για κίνησης που είναι φθηνότερο και υποδεέστερης ποιότητας.
Σύμφωνα με γνωστό πρατηριούχο της Πάτρας, τέτοιες κομπίνες γίνονται και λόγω του «καρτέλ» που έχει στηθεί σε κάποια πρατήρια εταιρειών! Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά σημεία πώλησης καυσίμων, ακόμη και σε διαφορετικές εταιρείες… οι τιμές είναι ίδιες!