Πάτρα: 39 εισαγωγές μέσα σε μια μέρα – Συνωστισμός για rapid test – Έκτακτη σύσκεψη σήμερα

‘Oπως κάθε Κυριακή, τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ στην Αχαΐα ήταν πεσμένα, φτάνοντας τα 170 στον νομό (3.869 πανελλαδικά), ωστόσο επικρατεί γενικός προβληματισμός για τα όσα έχουμε να περιμένουμε το επόμενο διάστημα λόγω των πολλών ενεργών κρουσμάτων.

Ηδη από την Παρασκευή, οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό και τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό το Σύστημα Υγείας να πιεστεί αφόρητα και στην περιοχή μας

Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν κρύβει την ανησυχία της, αλλά προφανώς δεν είναι αρκετό αυτό. Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα: Παρασκευή και Σάββατο είχαμε 39 νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο με κορονοϊό. Τα ενεργά κρούσματα είναι πάρα πολλά, γεγονός που προβληματίζει ως προς το τι θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Πάτρας συνολικά 159 συμπολίτες. Συγκεκριμένα, στις κλίνες κορονοϊού του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν 86 άτομα, δύο ακόμα στην Παιδιατρική Κλινική και 13 στη ΜΕΘ Covid.

Παράλληλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας» το προηγούμενο διήμερο δεν άλλαξαν τα δεδομένα καθώς παραμένουν σε νοσηλεία 52 άτομα στις απλές κλίνες κορονοϊού και έξι στη ΜΕΘ κορονοϊού.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθει ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης συγκαλεί σύσκεψη με αρμοδίους, προκειμένου να μετατραπεί και άλλη κλινική του ΠΓΝΠ σε κορωνοϊού.

ΚΡΑΥΓΗ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Την ίδια στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα του νομού γίνεται όλο και χειρότερη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος «κραυγάζει» με αγωνία για τις εικόνες που παρατηρούνται έξω από τα λίγα φαρμακεία κυρίως της Πάτρας που εκτελούν ράπιντ τεστ για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Ξέρω πως υπάρχουν σημεία όπου παρατηρούνται απίστευτες εικόνες συνωστισμού και δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για ένα φαρμακείο στην Αγίας Σοφίας, ένα στα Ζαρουχλέικα και ένα σε γνωστό σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Αγυιάς κοντά στην εθνική οδό. Η πλειοψηφία των μελών του Συλλόγου δεν κάνει τεστ, αλλά υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να πραγματοποιούν κανονικά ελέγχους. Εκεί δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ τονίζω πως οι συνάδελφοι έχουν κληθεί και στο πειθαρχικό μας όργανο» τονίζει ο κ. Σοφιανόπουλος.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου επισημαίνει πως έχει ζητήσει από την Αστυνομία αλλά και την Περιφέρεια να παρέμβουν καθώς παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται όχι μόνο στα φαρμακεία που εκτελούν διαγνωστικά τεστ, αλλά και σε παθολογικά ιατρεία όπου δεν διαμορφώνονται σωστά οι χώροι των ελέγχων.

Συμπληρώνει ο κ. Σοφιανόπουλος: «Τα γνωρίζει όλα αυτά ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση; Φαίνεται η αδυναμία του κράτους να κάνει την διαδικασία. Αυτό που συμβαίνει στα φαρμακεία, μάλλον δημιουργεί έξτρα προβλήματα, παρά λύνει. Καταλαβαίνω πως το δέλεαρ των χρημάτων για τους συναδέλφους είναι μεγάλο, αλλά πώς είναι δυνατόν ένα φαρμακείο να εξυπηρετεί 500 άτομα χωρίς να έχει το απαιτούμενο προσωπικό; Πώς μπορεί να γίνει σωστά η δουλειά; Είναι πανελλαδικό το θέμα, δεν συμβαίνει μόνο στην Πάτρα».