Πάτρα – Πύργος: Προχωρά το μεγάλο έργο που θα βάλει τέλος στο δρόμο καρμανιόλα

Συμπληρώνονται σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος που θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στη Δυτική Πελοπόννησο και θα καταστήσει ασφαλέστερες τις μετακινήσεις.

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο νέος οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, κάτι που επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι οι εργασίες βρίσκονται δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, μάλιστα, εγκρίθηκε η πληρωμή του ποσού των 26.184.880 ευρώ στον παραχωρησιούχο «Ολυμπία Οδός» ως δεύτερη καταβολή της Χρηματοδοτικής Συμβολής Δημοσίου.

Η τελευταία ανέρχεται στα 216.628.995 ευρώ, κατανεμημένη σε 9 τμηματικές καταβολές οι οποίες συνδέονται με την επίτευξη κατασκευαστικών οροσήμων και προθεσμία καταβολής τριών μηνών από την επίτευξη κάθε ορόσημου.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 332 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 216,6 εκατ. θα χορηγηθούν από το Δημόσιο και τα υπόλοιπα 116 εκατ. θα προέλθουν από την Ολυμπία Οδό (106 εκατ. ευρώ δάνεια και 10 εκατ. ίδια κεφάλαια).

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση ενός τμήματος 13 χιλιομέτρων (Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαγιά) και την κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου μήκους 61 χιλιομέτρων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο τμήμα αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού συνολικού μήκους 75χλμ.

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει αναλάβει την κατασκευή του πρώτου τμήματος μήκους 21 χλμ., από το Μιντιλόγλι έως τα Καραίικα. Αυτό χωρίζεται σε δύο τμήματα, με το πρώτο μήκους 13 χλμ. να είναι το πιο «δύσκολο» καθώς προϋποθέτει έργα διαπλάτυνσης στον υφιστάμενο οδικό άξονα. Μετά ακολουθεί ένα νέο τμήμα μήκους 8 χλμ.

Η Ελλάκτωρ έχει αναλάβει το τμήμα από τα Καραίικα έως τη Γαστούνη, έχει μήκος 33 χλ. και αφορά σε νέα χάραξη. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει τα υπόλοιπα 21 χιλιόμετρα του έργου, από τη Γαστούνη έως τον Πύργο. Μόλις ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος (εκτιμάται εντός του 2025), το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι τον Πύργο θα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά.

Ταυτόχρονα, το έργο αναμένεται να δώσει μία πολύ σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στη Δυτική Πελοπόννηο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκαν την Αχαΐα, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών.

Η Πατρών-Πύργου, μετά την ολοκλήρωση της Κορίνθου-Πατρών (2017), αποτελεί τον πιο αιματοβαμμένο δρόμο της χώρας, μιας και την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί πάνω από 100 θανατηφόρα τροχαία.