Πάτρα: Πιο κοντά η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών

Πιο κοντά βρίσκεται πλέον ο Δήμος Πατρέων στην κατασκευή και λειτουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, αφού κατάφερε να ξεπεράσει δυο σημαντικά «αγκάθια» για την υλοποίηση του έργου. Το πρώτο αφορούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κέντρο. Και όλα αυτά, δεδομένης της γραφειοκρατίας, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία «πάγωσε» τα πάντα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Πέραν αυτών, η δημοτική Αρχή έπρεπε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων στις νότιες συνοικίες της Πάτρας, αλλά και αυτές εκκλησιαστικών κύκλων, οι οποίοι διαφωνούν με την καύση των νεκρών.

Το οικόπεδο
Ο Δήμος Πατρέων, απέκτησε το οικόπεδο πρόσφατα το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο. Το οικόπεδο βγήκε στις αρχές Ιουλίου σε πλειστηριασμό, εξαιτίας οικονομικών διαφορών με την κοινοπραξία των τεχνικών εταιρειών που κατασκεύασε το ΒΙΟΠΑ. Ο Δήμος, κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για την απόκτηση του ακινήτου και έτσι το απέκτησε σε μία αρκετά χαμηλή τιμή, με το σχέδιο του να πηγαίνει έτσι όπως ακριβώς το είχε προγραμματίσει.
Η δημοτική αρχή θεωρούσε από την αρχή απίθανο να εμφανιστεί άλλος ενδιαφερόμενος για το οικόπεδο, επειδή η χρήση του έχει παραχωρηθεί από τον φορέα του ΒΙΟΠΑ στο Δήμο για περισσότερα από 48 χρόνια. Να σημειωθεί ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, είχε προχωρήσει σε τροποποίηση της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο ΒΙΟΠΑ, έτσι ώστε στον χώρο αυτό, αντί για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (η οποία προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και δεν είναι πλέον απαραίτητη), να κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών.

Η μελέτη

Το δεύτερο σημαντικό βήμα για την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών είναι η μελέτη του έργου. Ο Δήμος Πατρέων, μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε το 2019 με πάνω από 100 συμμετοχές, διαθέτει πλέον «στα χέρια του» τη μελέτη. Το Α΄ βραβείο του διαγωνισμού έχουν κερδίσει οι αρχιτέκτονες Στέλιος Ανδρικόπουλος, Κώστας Γρίβας (επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών) και Αλεξάνδρα Στράτου (εντεταλμένη διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών).
Η μελέτη διαθέτει όλες τις αισθητικές και λειτουργικές ποιότητες, αποτελώντας αρχιτεκτονικό παράδειγμα για κτίρια δημοσίων υπηρεσιών που σέβονται τον πολίτη. Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από τις πρωτογενείς ταφικές δομές των τύμβων και σχεδιάζουν ένα σχεδόν υπόσκαφο συγκρότημα, εσωστρεφές, απολύτως λειτουργικό και ταυτόχρονα μνημειακό και μυστικιστικό. Ο πυρήνας του κτιρίου, ένα μεγάλο κεντρικό αίθριο και η μικρή εσωτερική αυλή καύσης, φιλτράρει το φως και καδράρει τον ουρανό και τον τόπο.
Ο επισκέπτης κατηφορίζει στην αχαϊκή γη έχοντας πλάι του το υδάτινο στοιχείο.
Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα διάτρητο διάφραγμα από κιβωτούς-τεφροδόχους προσανατολισμένους ώστε να επιτρέπεται στο φως της δύσης να εισχωρεί στο αίθριο, αναδεικνύοντας το ανάγλυφο δάπεδο. Το χαραγμένο μοτίβο του έχει αναφορές στον γεωμετρικό διάκοσμο των κεραμικών της Αρχαϊκής περιόδου, με σύμβολα οικεία σε πολλές θρησκείες και πολιτισμούς.

Προχωρούν οι διαδικασίες
Στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, τονίζουν με κάθε ευκαιρία, ότι η κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, αποτελεί προτεραιότητα και πως δεν εγκαταλείπουν το σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την περίοδο, όπως πληροφορείται ο «Νεολόγος» των Πατρών, οι δημοτικές υπηρεσίες προχωρούν τις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών του έργου, που αφορούν το αρχιτεκτονικό και στατικό τομέα του κτιρίου και δεύτερον στα ηλεκτρομηχανολογικά ώστε να είναι έτοιμη η μελέτη και πλέον να διεκδικηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου. Παράλληλα, έχει εγκριθεί το ένταλμα πληρωμής του απαιτούμενου ποσού, για την αγορά του οικοπέδου στο ΒΙΟΠΑ, που απέκτησε από τον πλειστηριασμό. Ουσιαστικά όπως τονίζουν από την Μαιζώνος το μεγαλύτερο κομμάτι της γραφειοκρατίας ολοκληρώθηκε και ήδη έχει γίνει η προεργασία για να προχωρήσει άμεσα το έργο .

Η χρηματοδότηση
Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ και οι πόροι πρόκειται αναζητηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η απόσβεση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει σε περίπου τέσσερα χρόνια, με βάση το κόστος για κάθε αποτέφρωση. Αρχικά, είχαν δείξει ενδιαφέρον ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον αντικείμενο, ωστόσο οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα από τη δημοτική Αρχή να αναζητηθούν κρατικοί και κοινοτικοί πόροι. Έτσι, το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πατρέων, έχοντας λύσει το ιδιοκτησιακό και με τις μελέτες κατασκευής του έργου, θα προχωρήσει στην υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης χρηματοδότησης του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, ώστε αυτό να ενταχθεί σε κάποιο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο και να χρηματοδοτηθεί.

Ποιοι επώνυμοι έχουν αποτεφρωθεί

Πριν από μερικά χρόνια η απάντηση στην ερώτηση αποτέφρωση ή ταφή, ήταν ταφή για την Ελλάδα, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα είναι γεγονός. Μέχρι τότε αν κάποιος ήθελε να αποτεφρωθεί έπρεπε οι συγγενείς του να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία. Μάλιστα, αρκετοί επώνυμοι επέλεξαν να αποτεφρωθούν οι σοροί τους στη Ριτσώνα. Την περασμένη Δευτέρα έγινε η πολιτική κηδεία της ηθοποιού και πρώτης καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Μάγιας Λυμπεροπούλου, η σορός της οποίας αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα, ενώ πρόσφατα, επίσης, αποτεφρώθηκε ο «Έλληνας Βιετμίνχ» Κώστας Σαραντίδης. Στο ίδιο κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών έχουν αποτεφρωθεί ο Πατρινός μουσικοσυνθετης Θάνος Μικρούτσικος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, ο συγγραφέας και διανοούμενος Περικλής Κοροβέσης, όπως και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Πιαντές, η αγωνίστρια κατά των Γερμανών κατακτητών Δανάη Μωραΐτου, ο ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο γνωστός εκδότης Σαμουήλ Γαβριηλίδης, η ψυχή των εκδόσεων Γαβριηλίδης, ο 30χρονος δημοσιογράφος Αναστάσιος – Ευάγγελος Δαφνής και το μέλος του «Ρήγα Φεραίου» και στέλεχος της Αριστεράς Σάκης Τσούκας.