Πάτρα: Νταλίκα με επικίνδυνο φορτίο ταξίδευε με λάθος πλοίο! Σύλληψη καπετάνιου

Ο κατάπλους επιβατηγού -οχηματαγωγού πλοίου στο λιμάνι της Πάτρας, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Ιταλία, συνοδεύτηκε από τη σύλληψη του 41χρονου καπετάνιου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας υδάτινης συγκοινωνίας.

Μεταξύ των οχημάτων που ταξίδευαν με το καράβι από τη Βενετία στην Πάτρα, βρισκόταν μια νταλίκα. Το βαρύ όχημα έφθασε στο λιμάνι της ιταλικής πόλης, οδηγός τη μετέφερε στο γκαράζ του πλοίου που θα εκτελούσε το δρομολόγιο με τελικό προορισμό την αχαϊκή πρωτεύουσα και αποχώρησε από το σημείο, με το επικαθήμενο να καταχωρίζεται ως «ασυνόδευτο».

Η ώρα απόπλου του καραβιού από το λιμάνι ήρθε, οι κάβοι λύθηκαν και το ταξίδι για την Ελλάδα ξεκίνησε. Ολα κυλούσαν ομαλά όταν διαπιστώθηκε από ταξιδιωτικό πρακτορείο πως η νταλίκα είχε φορτωθεί σε λάθος πλοίο! Το λάθος αφορούσε στο γεγονός πως βάσει του φορτίου που έφερε το όχημα απαγορευόταν να βρίσκεται στο συγκεκριμένο καράβι.

Η «ασυνόδευτη» νταλίκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, μετέφερε επικίνδυνο φορτίο και συγκεκριμένα εύφλεκτα υγρά και αέρια, χωρίς το πλοίο να διαθέτει κατάλληλο πιστοποιητικό μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων. Αμεσα, μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος (email), ενημερώθηκε ο πλοίαρχος για την ύπαρξη του εν λόγω οχήματος, ωστόσο φάνηκε πως δεν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για επιβάτες και πλήρωμα, αφού η νταλίκα μετέφερε διαβρωτικό υλικό. Ωστόσο, βάσει των κανονισμών, θα έπρεπε να ταξιδεύει με συγκεκριμένα πλοία που εκτελούν δρομολόγια Πάτρα- Ιταλία και αντίστροφα και φέρουν τα πιστοποιητικά που προϋποθέτει η ασφαλής μεταφορά τους.

Τελικά το καράβι, βραδινές ώρες της Πέμπτης, «έδεσε» στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας και στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών προχώρησαν, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, στη σύλληψη του πλοιάρχου. Στο πλαίσιο της προανάκρισης αναζητείται ποιος φέρει την ευθύνη της λάθος φόρτωσης του «επικίνδυνου» οχήματος.