Πάτρα : Νέα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα και επενδύσεις

Πριν από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2022, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αγοραπωλησία επιχείρησης στην Πάτρα. Πρόκειται για την πανελληνίως γνωστή οινοπνευματοποιία «Β.Γ. Σπηλιόπουλος ΑΒΕΕ», η οποία πέρασε στην ιδιοκτησία του γνωστού επιχειρηματικού Ομίλου Χανδρή, έναντι τιμήματος, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, που ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η συγκεκριμένη πώληση ήταν η μεγαλύτερη στον κλάδο της επαγγελματικής στέγης που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Αχαΐα και αποτυπώνεται πλέον και στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ με το προαναφερθέν ποσό. {arx_4}
Το ρεπορτάζ της Κτηματαγοράς αναφέρει ότι φέτος παρατηρείται σημαντική ζήτηση επαγγελματικής στέγης στις γνωστές εμπορικές πιάτσες της χώρας και το κέντρο της Πάτρας, είναι από τα λεγόμενα hot spot, όπου εδώ και μήνες σημειώνονται μεγάλες ανακατατάξεις.

Στην Πάτρα, από τις αρχές του χρόνου, μετράμε ήδη 19 αγοραπωλησίες επαγγελματικών χώρων, γεγονός που δείχνει κινητικότητα.

Η αρχή έγινε φέτος με την μίσθωση του ιστορικού κτιρίου «Μιχαλακόπουλου» εμβαδού 825 τ.μ. της πρώην «Αχαϊκής Τράπεζας» που έχει αποκτήσει ο Ομιλος «Ανδρικόπουλου». Το κτίριο ενοικιάστηκε σε γνωστό εμπορικό οίκο της Καλαμάτας, που παρέχει υπηρεσίες private shopping αλλά και καφετέρια στο εσωτερικό αίθριο.

Η τελευταία εμπορική άφιξη στο κέντρο της Πάτρας έγινε από τον πολυεθνικό όμιλο αθλητικών ειδών «Sport Vision», που λειτούργησε νέο κατάστημα, επιφάνειας 550 τ.μ., στην Αγίου Νικολάου, ενώ έπεται η «Pepco», μια Πολωνική αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το ανίπαλον δέος της «Jumbo», με πάνω από 2.000 καταστήματα στην Ευρώπη.

Στον κλάδο του λιανεμπορίου, δύο νέα καταστήματα εντός της Πάτρας, περιλαμβάνονται και στο αναπτυξιακό σχέδιο της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ανδρικόπουλος» για το 2023. Το πρώτο κατάστημα αναπτύσσεται σε επιφάνεια 1.000 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην περιοχή Ψάχου της Πάτρας και θα είναι τύπου υπεραγοράς και το δεύτερο, θα λειτουργήσει στην λογική του υποκαταστήματος γειτονιάς ή αλλιώς «convenient store».

Το τοπικό εμπόριο είχε και αποχωρήσεις επιχειρήσεων, με μακρά πορεία, όπως το κατάστημα «Grant» της γνωστής αλυσίδας παιδικής ένδυσης, στην οδό Αγίου Νικολάου. Επίσης τη διακοπή λειτουργίας του έχει αναγγείλει το γνωστό κατάστημα αθλητικών «Αtlas Sport», επί της οδού Κορίνθου, ενώ ήδη αποσύρθηκαν από το κέντρο της Πάτρας οι μεγάλες αλυσίδες «Adidas» και «Rococo» στην Αγίου Νικολάου.

Η μεγάλη επένδυση του ΙΚΕΑ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη επένδυση που ξεκίνησε φέτος να υλοποιείται και αφορά στο εμπορικό πάρκο του IKEA ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis, στην πρώην ΑΒΕΞ, συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ., με δύο ισόγεια κτίρια καταστημάτων και υπόγεια, που προβλέπεται να προσελκύσει 600.000 επισκέπτες – πελάτες σε ετήσια βάση. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του νέου εμπορικού πάρκου, καθώς στον χώρο έχουν ήδη αναπτυχθεί μεγάλοι γερανοί και ο κατασκευαστής έχει περάσει από τις χωματουργικές στις εργασίες θεμελίωσης. Με τη λειτουργία του εμπορικού πάρκου, αναμένεται να αλλάξει ριζικά η εμπορική εικόνα της περιοχής.